Το βράδυ της 3ης Μαΐου, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξερράγη στην οροφή κτιρίου του Κρεμλίνου, προκαλώντας μικρή φωτιά.
Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι δύο drones έπληξαν το συγκρότημα. Η Μόσχα και η κεντρική περιοχή γύρω της ήταν πάντα τα πιο βαριά προστατευόμενα μέρη στη Ρωσία. Επί του παρόντος, η προστασία της πρωτεύουσας και της κεντρικής συνοικίας πραγματοποιείται από την 1η Στρατιά Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας.
Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της πρωτεύουσας έχει μια πολύπλοκη δομή που αποτελείται από δύο στρώματα.
Το πρώτο είναι το στρατηγικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας A-135M. Και το δεύτερο είναι το S–50M, το οποίο περιλαμβάνει τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου Baikal-1 και Universal-1, τα συγκροτήματα S-400 και S-300PM2, καθώς και αντιαεροπορικές μονάδες Pantsir. Όλα αυτά υποστηρίζονται από διάφορους σταθμούς ραντάρ που επιτρέπουν τον εντοπισμό και την καθοδήγηση αμυντικών βλημάτων αέρα.
Ωστόσο, αυτή η μεγάλη σειρά συστημάτων είναι κατά κύριο λόγο κατά των αεροπορικών επιδρομών, των πυραύλων κρουζ και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Η προστασία από drones δεν ήταν ποτέ καθήκον των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας σε υπηρεσία με την 1η Στρατιά.
Ούτε η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του 2021 ούτε το Στρατιωτικό Δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας του 2014, προσδιορίζουν τα drones ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η Έννοια της Ανάπτυξης της Αεροδιαστημικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι το 2030, με ημερομηνία 2 Απριλίου 2019, δεν δίνει επίσης σημασία στην αντιμετώπιση των drones.
Τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, μιλώντας για την ανάπτυξη των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, ανέφερε ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Μόσχας θα ολοκληρωθεί το 2023. Το γεγονός ότι τα ουκρανικά drones, έχουν την ικανότητα και την πρόθεση να επιτεθούν σε σημαντικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος ήταν ξεκάθαρο ακόμη και το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
Τον Νοέμβριο του 2022, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ζήτησε να αυξηθούν οι δυνάμεις αεράμυνας στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, για την προστασία ιδιαίτερα σημαντικών εγκαταστάσεων. Αν κρίνουμε από τις επιθέσεις σε ρωσικά αεροδρόμια τον Δεκέμβριο του 2022, αυτή η συνειδητοποίηση της ευπάθειας ήρθε πολύ αργά.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε drones μεγάλης εμβέλειας και σχεδιάζει να δαπανήσει 550 εκατομμύρια δολάρια σε τέτοια προγράμματα το 2023. Τα drone της έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα διασυνοριακές επιθέσεις εντός της Ρωσίας.
Τον Ιανουάριο, ο πρώην Αναπληρωτής Αρχηγός της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας για το Κοινό Σύστημα Αεράμυνας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, Αντιστράτηγος Aytech Bizhev, πρότεινε την καθιέρωση 24ωρης υπηρεσίας αεράμυνας σε βασικούς στρατηγικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Κρεμλίνου, του Υπουργείου Άμυνας και της έδρας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, του FSB. Ωστόσο, οι συστάσεις του δεν έγιναν δεκτές.
Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι, μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, τα περισσότερα ρωσικά συστήματα αεράμυνας μετακινήθηκαν πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό και διευθυντή του Μουσείου των Δυνάμεων Αεράμυνας, Γιούρι Κνούτοφ.
Η τοποθέτηση συστημάτων αεράμυνας στις στέγες ορισμένων κτιρίων της Μόσχας τον Ιανουάριο υποδηλώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός έχει έντονη έλλειψη συστημάτων μικρής εμβέλειας.
Όπως σημείωσε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland, Viktor Murakhovsky, αποκαλύφθηκε ότι, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας Pantsir, δεν είναι σε μεγάλο βαθμό σε θέση να εντοπίσουν στόχους χαμηλής ταχύτητας και μικρών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).
Την ίδια στιγμή, το σύστημα εντόπιζε τακτικά ψεύτικους στόχους - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πτηνών που πετούσαν κοντά - προκαλώντας σύγχυση στους χειριστές.
Ωστόσο και το Tor-M2 δεν είναι η απόλυτη άμυνα. Ανιχνεύει UAV με πιθανότητα τουλάχιστον 70% σε εμβέλεια 9-15km (5,5-9 μίλια.) Το χαμηλότερο ανιχνεύσιμο επίπεδο υψομέτρου είναι 30-60m (100-200ft.) Αλλά αυτό είναι σε ιδανικές συνθήκες δοκιμών.
Υπάρχουν πολλές παρεμβολές στις αστικές περιοχές και οι δυνατότητες εντοπισμού, στόχευσης και αφαίρεσης ενός τέτοιου στόχου είναι ακόμη πιο περιορισμένες.
Οι στρατιωτικοί θεωρητικοί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έχουν επισημάνει ανοιχτά τη χαμηλή αποτελεσματικότητα και το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος της καταστροφής των drones με παραδοσιακά μέσα. Η άμυνα γίνεται πιο περίπλοκη επειδή τα drones είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και τροφοδοτούνται από έναν μικρό μεταλλικό κινητήρα και έτσι έχουν χαμηλή ανακλαστική επιφάνεια (RCS). Πετάνε με μικρές ταχύτητες και χαμηλά υψόμετρα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τα εντοπίσεις από μακριά. Είναι εύκολο να ελίσσονται, γεγονός που τους επιτρέπει να παρακάμπτουν ραντάρ και συστήματα αεράμυνας.
Αυτό δείχνει ότι τα drones που έπληξαν το Κρεμλίνο θα μπορούσαν να είχαν εκτοξευθεί σχεδόν από οπουδήποτε... Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ουκρανία (ο πιθανότερος υπεύθυνος της επίθεσης) είχε εκπαιδευτεί, πιθανώς για να χαράξει ασφαλείς διαδρομές μέσω προηγούμενων πτήσεων με drone. Από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, αρκετά drones εντοπίστηκαν ή εξαλείφθηκαν στις περιοχές Kaluga, Kolomna, Chekhov και σε άλλες περιοχές της Μόσχας.
Τα όπλα λέιζερ και μικροκυμάτων αναπτύσσονται στη Ρωσία, αλλά η ένταξή τους σε υπηρεσία είναι ακόμα πολύ μακριά.
Η αντιπυραυλική άμυνα της Μόσχας δεν είναι τέλεια, και ακόμη και με νέες τεχνολογίες, δεν θα επιτευχθεί 100% προστασία. Η εμφάνιση των αστυνομικών ομάδων κατά των drones στην Αγία Πετρούπολη δείχνει τις ανησυχίες των αρχών και τα σχετικά χαμηλής τεχνολογίας αντίμετρα που προσφέρονται.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Μόσχας έχουν απαγορεύσει εντελώς τις πτήσεις UAV, αλλά αυτό δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αδυναμίες στην αεράμυνα που περιγράφονται παραπάνω. Η ρωσική πρωτεύουσα παραμένει ευάλωτη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.