Η Νότια Κορέα είναι ευάλωτη σε μικρά drones της Β. Κορέας σύμφωνα με απόρρητη έκθεση


Μια εισβολή στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας από βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέδειξε την έλλειψη ετοιμότητας της Σεούλ να αμυνθεί έναντι τέτοιων απειλών και πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να διορθώσει ο στρατός τις ατέλειές του, σύμφωνα με μια διαβαθμισμένη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το περιστατικό του Δεκεμβρίου.

Τα ευρήματα, που περιγράφονται σε μια διαρροή πληροφοριών των ΗΠΑ, που κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord και ελήφθησαν από την Washington Post, υπογραμμίζουν την ευάλωτη κατάσταση της αεράμυνας της Νότιας Κορέας, καθώς η επιθετική ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από τον ασταθή γείτονά της φέρνει σε κίνδυνο τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον.

Η Νότια Κορέα έχει δώσει προτεραιότητα στην άμυνά της για να αντιμετωπίσει τους εισερχόμενους πυραύλους, ενώ επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των αεροπορικών και ναυτικών της δυνάμεων. Όμως αυτή η εστίαση της Σεούλ, έχει σαν κόστος την παραμέληση άλλων αναγκών αεράμυνας, είπαν ειδικοί – αφήνοντας τη χώρα ευάλωτη...

Πέντε βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν βαθιά στη Νότια Κορέα στις 26 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός που "τρύπησε" τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων γύρω από το προεδρικό γραφείο της Σεούλ. Ο Αεροπορία απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα ως απάντηση, αλλά δεν κατάφερε να καταρρίψει κανένα από αυτά.  Τα drones από ένα σημείο και μετά εξαφανίστηκαν από τις οθόνες των ραντάρ καθώς παρακολουθούνταν, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Το περιστατικό προκάλεσε πολιτικές συνέπειες για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol, ο οποίος κατηγόρησε για την έλλειψη ετοιμότητας τον προκάτοχό του και είπε ότι θα ενεργοποιήσει τάχιστα μια εξειδικευμένη μονάδα κατά των drones αργότερα φέτος.

Το γραφείο του Yoon και το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την διαρροή πληροφοριών, για τις εναέριες δυνατότητές της, λέγοντας ότι οι πρωτοβουλίες αντιμετώπισης drone προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί και δεν θα διαρκέσουν τρία έως πέντε χρόνια.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν κάνει λόγο για «υποτιθέμενες διαρροές πληροφοριών

Αυτή η τελευταία αξιολόγηση πληροφοριών, η οποία δεν έχει αποκαλυφθεί προηγουμένως, χρονολογείται στις αρχές Μαρτίου και φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ενημερωτικής παρουσίασης για την ανώτερη ηγεσία των Ε.Δ των ΗΠΑ. Ρίχνει νέο φως στο γιατί οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας προσπάθησαν να εντοπίσουν, να παρακολουθήσουν και να καταστρέψουν τα drones κατά την εισβολή του Δεκεμβρίου, υποδεικνύοντας μια περιορισμένη ικανότητα αεράμυνας που δεν είναι προσαρμοσμένη στις αναδυόμενες απειλές. Η αργή επικοινωνία μεταξύ των ραντάρ εδάφους και των αεροσκαφών  παρεμπόδισε την απόκριση, λέει το έγγραφο και οι διοικητές της Νότιας Κορέας δεν είχαν σαφείς κανόνες εμπλοκής.

Το έγγραφο σημειώνει επίσης κενά κάλυψης της αεράμυνας, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν Βορειοκορεάτες πιλότοι που αναζητούν περιοχές ασφαλούς εναέριου χώρου. Η ανησυχία για παράπλευρες ζημιές ήταν ένας επιπλέον παράγοντας, λέει

Οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας «πολύ πιθανόν να μην είναι σε θέση να προβούν με συνέπεια, σε μια συντονισμένη απάντηση στις εισβολές βορειοκορεατικών drones τουλάχιστον για  τους επόμενους 6 μήνες», αναφέρει το έγγραφο.

Η εισβολή τον περασμένο χειμώνα ήταν το πρώτο δημόσιο περιστατικό αυτού του είδους από το 2017, όταν ένα βορειοκορεατικό αναγνωριστικό drone συνετρίβη κοντά στα σύνορα. Το αεροσκάφος φαινόταν να τράβηξε φωτογραφίες ενός νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, είπε τότε η Σεούλ.

Η Νότια Κορέα έχει ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνας, με την απόκτηση ισραηλινών συστημάτων ραντάρ & anti-drone. Το περιστατικό τον Δεκέμβριο, ωστόσο, ήταν μια «κλήση αφύπνισης», είπε η Έλεν Κιμ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της έδρας της Κορέας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

Τα drones χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια σε διάφορες συγκρούσεις. Στη Συρία, για παράδειγμα, μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν επιτεθεί σε βάσεις των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας καμικάζι drones. Στην Ουκρανία, τόσο τα ρωσικά όσο και τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν μικρότερα drones για να πραγματοποιήσουν αναγνώριση και να προσβάλουν στόχους

Τα mini drones που πετούν χαμηλά, είναι δύσκολο να εντοπιστούν &  αναχαιτιστούν ακόμη και από τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας. Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας έχουν εστιάσει στο να ανιχνεύσουν drones με άνοιγμα φτερών μικρότερο από 10 πόδια, αν και είπαν ότι τα μεγαλύτερα, στρατιωτικού μεγέθους drones είναι εύκολα ορατά. 

«Γι’ αυτό η Βόρεια Κορέα έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής, ακριβώς όπως τα πυρηνικά όπλα και τα drones»

Ο Uk Yang, ειδικός στρατιωτικής στρατηγικής στο Asan Institute for Policy Studies στη Σεούλ, είπε ότι η Νότια Κορέα έχασε το πλεονέκτημα που είχε μετά την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών τη δεκαετία του 1990.

«Η εισβολή drone έθεσε ερωτήματα στο προεδρικό γραφείο σχετικά με το εάν η Σεούλ έχει επενδύσει στην εθνική της άμυνα με σωστό τρόπο», είπε ο Yang

washingtonpost.com

Σχόλια