Ανοικτή επιστολή προς την μητέρα Ελλάδα


Χρήστος Δημοσθένους*
   

Έντιμοι Κύριοι, Κύριοι,

Ο Κυπριακός Ελληνισμός νοιώθει πλήρως απογοητευμένος για την επιλογή σας όσον αφορά την ανυπόστατη-αδικαιολόγητη-αψυχολόγητη ενέργεια σας, να στηρίξετε την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) και ως αντάλλαγμα να στηρίξει η Τουρκία την Ελλάδα για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την λανθασμένη αυτή επιλογή σας, θα δικαιολογήσω με επιχειρήματα και δεδομένα.

Μα σοβαρολογείτε κύριοι, με την έκφραση σας στους Δελφούς ότι σωστά έπραξε η Ελλάδα που υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον ΙΜΟ; Αυτή είναι γενίκευση, διότι δεν δικαιολογείτε τα επιχειρήματα που σας ώθησαν για να πάρετε αυτήν την απόφαση.

Μα σοβαρολογείτε κύριοι, βάσει ποιων επιχειρημάτων πάρθηκε αυτή η απόφαση; Χάθηκε τελείως ο σεβασμός προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, που θυσιάστηκε για την Μητέρα Πατρίδα, για να επανέλθει η Δημοκρατία στην χώρα που την γέννησε;

Μα σοβαρολογείτε κύριοι, αυτούς που μας έσφαξαν, μας βίασαν τις οικογένειες μας, μας κατακρατούν τα σπίτια μας που γεννηθήκαμε και μας λέτε ότι είναι σωστή η απόφαση της Ελλάδας για υποστήριξη της Τουρκίας, που μας προκαλεί τόσα δεινά από το 1963, δηλαδή εδώ και 60 χρόνια;

Μα σοβαρολογείτε κύριοι, η χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που ψηφίστηκε από τις 10 Δεκεμβρίου 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα και το υπόγραψαν 193 χώρες, σχεδόν δηλαδή όλες οι χώρες του πλανήτη, εκτός από την Τουρκία και προτείνετε αυτήν την παράνομη χώρα να την κάνετε νόμιμη; Εσείς τι πρεσβεύετε με την πολιτική ενέργεια σας αυτή;

Μα σοβαρολογείτε κύριοι, υποστηρίζεται την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επιτρέπει στα πλοία με Κυπριακή σημαία να ελλιμενίζονται στα τουρκικά λιμάνια; Η πολιτική ενέργεια αυτή, θυμίζει την ενέργεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο παρελθόν, που προέβη σε ρηματική διακοίνωση εναντίον της Κύπρου. Ο λόγος παρακαλώ που έγινε τότε η ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προς την Κύπρο, η οποία στην διπλωματία είναι μια πραγματική σκληρή κίνηση, ήταν για να μας γνωρίσετε ότι η Τουρκία μας θεωρεί εκλιπούσα Δημοκρατία. Μα είναι δυνατόν, εσείς που είσαστε εγγυητές της ανεξαρτησίας του Κράτους της Κ.Δ., να το δέχεστε αυτό;

Μα σοβαρολογείτε κύριοι, σκεφτήκατε ποτέ ότι αν καταφέρει η Τουρκία να έχει την Γραμματεία του ΙΜΟ, θα το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα, διότι η Ελλάδα, αφού γνώριζε ότι αυτή δεν επιτρέπει στα κυπριακά πλοία να ελλιμενίζονται στα τούρκικα λιμάνια και αφού η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει την Κ.Δ. και εκλιπούσα και δεν την αναγνωρίζει, αυτό θα προκαλέσει τεράστιο κόστος στον Κυπριακό Ελληνισμό και στην Κ.Δ.

Μα σοβαρολογείτε κύριοι, κοινοποιήσατε την απόφαση σας στον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα μήνα μετά την εκλογή του, χωρίς να διαβουλευτείτε μαζί του; Και τι περιμέναμε να μας πει ο Πρόεδρος μας; Αυτό που είπε φυσικά είναι ότι διαφωνεί με την απόφαση της Ελλάδας, γιατί η Τουρκία δεν επιτρέπει στα κυπριακά πλοία να ελλιμενίζονται στα τουρκικά λιμάνια. Το κόστος της ενέργειας σας αυτής στρέφεται κατά κύριο λόγο προς την Κ.Δ. και κατά δεύτερο προς στην Ελλάδα, επειδή η μη εκλογή σας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι μείζονος σημασίας για εσάς, ενώ η εκλογή της Τουρκίας στον ΙΜΟ, θα προκαλέσει τεράστιο πολιτικό κόστος στην Κ.Δ. Θα προκαλέσει δε και κόστος στην Ελλάδα, διότι από την συγκεκριμένη θέση η Τουρκία θα διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τις Navtex-ΑΟΖ, με τα τεράστια προβλήματα που έχουμε με αυτή την χώρα για τα συγκεκριμένα θέματα. 

Μα σοβαρολογείτε κύριοι, ότι αυτό το γεγονός ίσως γίνει γέφυρα συνεργασίας με την Τουρκία; Σας διαβεβαιώνω ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα εκπλαγείτε με πόσο πιο έντονη επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου θα επανέλθει.

Μα σοβαρολογείτε κύριοι; ΟΧΙ, εμείς, ως Κυπριακός Ελληνισμός, σοβαρολογούμε ότι η ενέργεια σας βρίθει στρατηγικών-πολιτικών επιχειρημάτων, τα οποία ανέλυσα πιο πάνω.

Σοβαρολογούμε κύριοι ως Κυπριακός Ελληνισμός και προτείνουμε να αποσύρετε άμεσα την πρόταση σας για την οποία ούτε ερωτηθήκαμε, ούτε συζητήσαμε, ούτε σκεφθήκαμε ποτέ ότι θα κάνετε κάτι τέτοιο. Κάντε το πριν να είναι πολύ αργά, γιατί θα γραφεί στην ιστορία με μαύρα γράμματα. Προτεινόμενος χρόνος μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η οποία μετά θα εκδηλώσει πάλι, σε πολύ πιο μεγάλο βαθμό, την επεκτατική της πολιτική και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ανακαλέσετε την στήριξη σας για υποψηφιότητα της Τουρκίας στον ΙΜΟ.

Αμ’ έπος αμ’ έργον. Από τα λόγια στα έργα. Αναμένουμε.

*Ταξχος(Π. Α) ε.α. 

philenews.com


Σχόλια