BBC : Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ρωσικά αμυντικά & οχυρωματικά έργα πριν από μια μεγάλη επίθεση...

Ένα παραλιακό θέρετρο γεμάτο οχυρώσεις. Ένας μεγάλος δρόμος γεμάτος αντιαρματικές τάφρους. Η δορυφορική ανάλυση του "BBC Verify" αποκάλυψε μερικές από τα εκτεταμένα αμυντικά έργα που κατασκεύασε η Ρωσία καθώς προετοιμάζεται για μια μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση. 

Μετά από μήνες αδιεξόδου, η αναμενόμενη επίθεση είναι πιθανό να είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για την Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης με τα όπλα που έχει λάβει από τη Δύση. Εξετάζοντας εκατοντάδες δορυφορικές εικόνες, το BBC εντόπισε ορισμένα βασικά σημεία στη σημαντική συσσώρευση τάφρων και άλλων οχυρώσεων στη νότια Ουκρανία από τον Οκτώβριο. Αυτές οι τέσσερις τοποθεσίες προσφέρουν μια εικόνα για το τι περιμένει η Ρωσία από την αντεπίθεση και ποιες άμυνες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ουκρανικές δυνάμεις. 1. Δυτική ακτή της Κριμαίας Καταλήφθηκε από τη Ρωσία το 2014, η Κριμαία ήταν παλαιότερα γνωστή για τα παραλιακά της θέρετρα. 

Τώρα, αντί για ξαπλώστρες και ομπρέλες, η ακτογραμμή που εκτείνεται για 15 μίλια (25 χιλιόμετρα) είναι γεμάτη με αμυντικές δομές που έχουν εγκαταστήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη μοναδική ανοιχτή αμμώδη παραλία στη δυτική ακτή χωρίς φυσικές άμυνες όπως γκρεμούς ή λόφους.


 

Πρώτον, υπάρχουν "δόντια του δράκου" κατά μήκος της ακτής: πυραμιδικοί ογκόλιθοι από σκυρόδεμα, σχεδιασμένοι να εμποδίζουν την πορεία των τανκς και άλλων στρατιωτικών οχημάτων. Πίσω τους υπάρχει μια γραμμή χαρακωμάτων, που παρέχουν κάλυψη από εισερχόμενες επιθέσεις. Αρκετές αποθήκες μπορούν επίσης να εντοπιστούν κατά μήκος των χαρακωμάτων. 

Στοίβες από ξύλο, σκαπτικά μηχανήματα και αποθήκες  κατά μήκος της ακτής υποδηλώνουν ότι οι οικοδομικές εργασίες ήταν ακόμη σε εξέλιξη όταν τραβήχτηκε η εικόνα τον Μάρτιο. 

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν ότι οι άμυνες είναι πιθανό να είναι προληπτικό μέτρο, παρά σημάδι ότι η Ρωσία αναμένει να υπερασπιστεί μια θαλάσσια επίθεση, καθώς η Ουκρανία έχει μικρή ναυτική ικανότητα. 

Η αναλύτρια πληροφοριών Layla Guest λέει: «Οι οχυρώσεις είναι πιθανό να υπάρχουν για να αποτρέψουν οποιαδήποτε τολμηρή ουκρανική επιχείρηση για επίθεση στην Κριμαία μέσω της θάλασσας και όχι στην ξηρά». 

Η οχύρωση της παραλίας είναι μόνο ένα παράδειγμα ενός τεράστιου δικτύου χαρακωμάτων, όπως φαίνεται από τις μαύρες κουκκίδες στον παρακάτω χάρτη, με βάση την εργασία του αναλυτή ανοιχτού κώδικα Brady Africk .


 

Το "BBC Verify" μπόρεσε να προσδιορίσει άλλες βασικές τοποθεσίες οχύρωσης εντοπίζοντας μεμονωμένες τοποθεσίες τάφρων από βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

2. Τοκμάκ

Η μικρή πόλη Tokmak βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας σημείο που οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν, για να αποκόψουν την Κριμαία από άλλα εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία.

Υπήρξαν αναφορές ότι οι Ουκρανοί πολίτες έχουν μετακινηθεί προκειμένου να μετατραπεί η πόλη σε στρατιωτικό φρούριο. Αυτό θα παρείχε στους στρατιώτες πρόσβαση σε προμήθειες και μια βάση για να υποχωρήσουν.

Δορυφορική εικόνα του Tokmak με επικαλύψεις που τονίζουν δύο γραμμές χαρακωμάτων και έναν δακτύλιο περαιτέρω άμυνας γύρω από την πόλη

Η παραπάνω δορυφορική εικόνα δείχνει ότι ένα δίκτυο χαρακωμάτων σε δύο γραμμές έχει σκαφτεί βόρεια του Tokmak - την κατεύθυνση από την οποία θα μπορούσε να επιτεθεί η Ουκρανία.

Πίσω από αυτά τα χαρακώματα υπάρχει ένας περαιτέρω δακτύλιος οχυρώσεων γύρω από την πόλη, με τρία στρώματα άμυνας που μπορούν να φανούν ευδιάκριτα σε αυτήν την κοντινή δορυφορική εικόνα.

Δορυφορική εικόνα που δείχνει μια αντιαρματική τάφρο, ακολουθούμενη από μια σειρά από «δόντια του δράκου» σε απόσταση 250 μέτρων και ένα δίκτυο τάφρων 300 μέτρα πιο κάτω.  Πίσω από τα χαρακώματα σημειώνονται θέσεις πυροβολικού.

Το πάνω μέρος της δορυφορικής εικόνας δείχνει μια αντιαρματική τάφρο. Αυτά είναι συνήθως τουλάχιστον 2,5 μέτρα βάθος και έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν τυχόν εχθρικά άρματα μάχης που επιχειρούν να περάσουν.

Πίσω από την τάφρο υπάρχουν πολλές σειρές από "δόντια δράκου" και ένα άλλο δίκτυο τάφρων.

Απεικόνιση που δείχνει την κατασκευή αντιαρματικής τάφρου και την τοποθέτηση των δοντιών του δράκου

Αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω παγίδες.

Είναι πολύ πιθανό να έχουν κρυφτεί νάρκες μεταξύ των τριών αμυντικών γραμμών του Tokmak, λέει ο Mark Cancian από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

«Τα ναρκοπέδια αποτελούν τυπικό μέρος κάθε άμυνας και οι Ρώσοι τα έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Το BBC Verify ανακάλυψε επίσης ότι τρεις άλλες πόλεις κοντά στο Tokmak έχουν οχυρωθεί παρόμοια.

3. Αυτοκινητόδρομος Ε105

Μια σειρά αντιαρματικών τάφρων και χαρακωμάτων τρέχει τώρα παράλληλα με ένα τμήμα 22 μιλίων (35 χλμ) του κύριου αυτοκινητόδρομου E105, δυτικά του Tokmak.

Δορυφορική εικόνα που δείχνει τον αυτοκινητόδρομο E105, με επικαλύψεις που δείχνουν αντιαρματικές τάφρους και ένα δίκτυο χαρακωμάτων

Ο E105 είναι στρατηγικά σημαντικός, συνδέοντας τη ρωσική Μελιτόπολη στο νότο με τη βόρεια πόλη Χάρκοβο, που κατέχει η Ουκρανία. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται η Ζαπορίζια, η οποία θα μπορούσε να γίνει στόχος ουκρανικής αντεπίθεσης.

Εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον δρόμο, η Ρωσία πιθανότατα θα τον στοχεύσει με βαρύ πυροβολικό πίσω από τις άμυνές τους. Η θέση της Ρωσίας βρίσκεται επίσης στην εμβέλεια ενός άλλου κοντινού δρόμου - του T401 - που θα μπορούσε επίσης να χτυπηθεί.

"Οι Ρώσοι ανησυχούν για τις πρόσφατες ουκρανικές μονάδες τεθωρακισμένων. Εάν αυτές οι μονάδες μπορέσουν να μπουν σε έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα", λέει ο κ. Cancian.

«Οι ρωσικές άμυνες στοχεύουν να τους απωθήσουν από τους δρόμους και επομένως να τους επιβραδύνουν».

4. Rivnopil, βόρεια της Μαριούπολης

Το λιμάνι της Μαριούπολης έχει στρατηγική θέση ανάμεσα στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά και στην Κριμαία στα νότια. Έγινε επίσης σύμβολο αντίστασης στην εισβολή όταν ένας σκληρός πυρήνας μαχητών άντεξε επί μήνες καθώς η πόλη ήταν πολιορκημένη.

Δεδομένου ότι η Ρωσία αναμένει από την Ουκρανία να προσπαθήσει να την ανακαταλάβει, το BBC Verify αποφάσισε να εξετάσει την περιοχή γύρω από την πόλη - οδηγώντας στην ανακάλυψη μιας συλλογής κυκλικών χαρακωμάτων.

Βρίσκεται κοντά στο μικρό χωριό Rivnopil, περίπου 34 μίλια (55 χιλιόμετρα) βόρεια της Μαριούπολης, κάθε κυκλική τάφρο έχει ένα ανάχωμα χώματος στη μέση, πιθανώς είτε για να προστατεύσει το πυροβολικό είτε για να διατηρήσει τα όπλα σταθερά.

Δορυφορική εικόνα γης έξω από το Rivnopil, με επισημασμένες χωματουργικές εργασίες για 8 θέσεις πυροβολικού

Εν τω μεταξύ, τα κυκλικά χαρακώματα επιτρέπουν στους στρατιώτες να καλυφθούν και να μετακινήσουν το πυροβολικό, ώστε να μπορεί να στοχεύει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Δείχνει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να υπερασπιστεί περιοχές ανοιχτού εδάφους (χωρίς φυσική προστασία από λόφους και ποτάμια) παράλληλα με το ευρύτερο δίκτυο τάφρων της.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν παρόμοιες δορυφορικές εικόνες και παρακολούθηση με drone για να εντοπίσουν και να παρακάμψουν πολλές από αυτές τις άμυνες.

Ο Alexander Lord από τη στρατηγική συμβουλευτική εταιρεία Sibylline Ltd λέει: «Οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν επομένως πιθανότατα να διοχετεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε ορισμένες διαδρομές που είναι σε μεγάλο βαθμό ναρκοθετημένες και προστοχευμένες από το ρωσικό πυροβολικό».

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν προφανείς άμυνες - αλλά όλα αυτά μπορεί να είναι μέρος του σχεδίου της Ρωσίας.

 bbc.co.uk

Σχόλια