Έξι Λίβυοι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή επειδή αλλαξοπίστησαν, έφυγαν από το Ισλάμ και προσηλυτίστηκαν στον Χριστιανισμό, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη ακτιβιστές.
Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι οι έξι συλληφθέντες κρατήθηκαν χωριστά τον Μάρτιο, καθώς ορισμένοι από αυτούς ανήκουν στις εθνοτικές μειονότητες στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των Αμαζίγ και των Βερβέρων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η θανατική ποινή εμπίπτει σε νόμους που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να φιμώσουν την κοινωνία των πολιτών και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι έξι Λίβυοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, κατηγορήθηκαν βάσει του άρθρου 207 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ποινικοποιεί κάθε προσπάθεια δημοσίευσης απόψεων που στοχεύουν στην «αλλαγή των βασικών συνταγματικών αρχών ή των βασικών δομών του κοινωνικού συστήματος» ή την ανατροπή του κράτους και οποιουδήποτε κατέχει βιβλία. δημοσιεύσεις, σχέδια, συνθήματα «ή οποιοδήποτε άλλο υλικό και προωθούν τον σκοπό τους».
Η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι συλλήψεις ήταν «για να σταματήσει το έργο οργανωμένων συμμοριών με στόχο να παροτρύνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το Ισλάμ».
Ο δικηγόρος ενός από τους συλληφθέντες είπε ότι οι οικογένειές τους ανακάλυψαν ότι είχαν συλληφθεί όταν αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο βίντεο από τις ομολογίες τους από την Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας.
Ένα από τα βίντεο έδειχνε τον Σιβάο Μάντι, μηχανικό και πατέρα ενός παιδιού, να παραδέχεται ότι ασπάστηκε τον Χριστιανισμό το 2017 και προσπάθησε να προσηλυτίσει και άλλους.
Ο Μάντι, ο οποίος εμφανιζόταν με θολό πρόσωπο στο βίντεο, είπε: «Γεννήθηκα το 1977 και συνελήφθη από τη Μονάδα Εσωτερικής Ασφάλειας επειδή ασπάστηκα τον Χριστιανισμό. Εντάχθηκα σε μια ομάδα Λίβυων και αλλοδαπών εντός της Λιβύης που κηρύττουν τον Χριστιανισμό».
Πέρυσι, η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας συνέλαβε επτά ακτιβιστές με την κατηγορία της αθεΐας, δύο από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά η υπόλοιπη ομάδα παραμένει πίσω από τα κάγκελα.
Σύμφωνα με το Human Rights International, η νομοθεσία της Λιβύης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη θρησκεία.
Ένα προσωρινό σύνταγμα, που συντάχθηκε μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μουαμάρ Καντάφι το 2011, εγγυάται στους μη μουσουλμάνους την ελευθερία να ασκούν την πίστη τους.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πολιτική διαμάχη μεταξύ της διεθνώς υποστηριζόμενης ισλαμιστικής κυβέρνησης στην Τρίπολη και της κοσμικής κυβέρνησης στο Τομπρούκ σημαίνει αναστολή του συντάγματος, σύμφωνα με τον Guardian.
Αρκετοί Λίβυοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σκοτώθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ όσοι παραμένουν στη χώρα εργάζονται κρυφά για τη δική τους ασφάλεια.
«Υπήρξε μια αύξηση στη χρήση του Άρθρου 207 εναντίον ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών στη Λιβύη τον περασμένο χρόνο», είπε η Νούρα αλ Τζάρμπι, μια Λιβύη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναγκάστηκε να εξοριστεί μετά από απειλές θανάτου για το έργο της. .
Και συνέχισε, «Μέχρι τώρα, εξακολουθώ να απειλούμαι, γιατί υπερασπίζομαι μόνο την ελευθερία της πίστης. Η κοινωνία δεν δέχεται συζητήσεις για την ελευθερία της πίστης».
«Πριν συλληφθούν αυτοί οι άνθρωποι, υπήρξε μια σφοδρή εκστρατεία εναντίον τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επικεφαλής υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος», πρόσθεσε.
Al Hurra
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.