Η εξέλιξή των "καμικάζι" drones στον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζει να εκπλήσσει αλλά και να ανησυχεί...


Φαίνονται μικροσκοπικά...ωστόσο το μέγεθος δεν έχει σημασία, όταν φέρεται να καταστρέφουν τανκς και να σκοτώνουν στρατιώτες με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα. 

Τα drones "kamikaze" της Ουκρανίας είναι η τελευταία φθηνή και δυσάρεστη ενόχληση στο πεδίο της μάχης και στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ η χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) ήταν πανταχού παρούσα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, η εξέλιξή τους συνεχίζει να εκπλήσσει αλλά και να ανησυχεί...

Τα drones με δυνατότητα First-person view (FPV) εμφανίστηκαν πριν από αρκετούς μήνες, αλλά πρόσφατα έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων χρηστών

Φθηνό και αποτελεσματικό

Με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 500 γραμμάρια, τα drones χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από χομπίστες και άλλους ερασιτέχνες χρήστες. Πολλά από αυτά τα αυτοσχέδια drones που εμφανίζονται στην Ουκρανία, προσαρμόζονται και εφοδιάζονται με πυρομαχικά.

Το δημοφιλές καμικάζι drone Switchblade, κατασκευής ΗΠΑ, κοστίζει περίπου 12.000 $, ενώ το DJI Mavic - το οποίο τροποποιείται συνήθως για μεταφορά εκρηκτικών - κοστίζει λίγο περισσότερο από 2.000 $. 


 

Μικρά όπλα, μεγάλοι στόχοι 

Για μήνες, η Ρωσία πραγματοποιεί τις δικές της επιθέσεις τύπου καμικάζι, χρησιμοποιώντας ιρανικά drones Shahed-136. Είναι γεμάτα με εκρηκτικά και προγραμματισμένα με τις συντεταγμένες GPS ενός στόχου. Συχνά χτυπούν βασικές υποδομές της Ουκρανίας. Είναι πολύ μεγαλύτερα, πιο ισχυρά αλλά και ακριβότερα από τα mini drones της Ουκρανίας. 

Μπορούν να αναχαιτιστούν; 

Η τεχνολογία anti-drone εξελίσσεται τόσο γρήγορα όσο τα ίδια τα UAV. Τα περισσότερα συστήματα drone μπορούν να μπλοκαριστούν, επομένως και οι δύο πλευρές πειραματίζονται συνεχώς με διαφορετικές τεχνολογίες εμπλοκής. 

Οι Ουκρανοί εκτός από την ανάπτυξη των δικών τους συστημάτων, δέχονται υποστήριξη από ΗΠΑ και Ισραήλ. 

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα, ότι το νέο σύστημα αντι-drone "Serp-VS5" της χώρας είχε ολοκληρώσει τις δοκιμές και είναι έτοιμο για ανάπτυξη. Έχει την ικανότητα να μπλοκάρει σήματα και να ανιχνεύει εισβολείς drones σε ένα εύρος 360 μοιρών, εντός εμβέλειας 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. 

Η επόμενη «ανησυχητική» εξέλιξη 

Τα drones FPV δείχνουν τι είναι δυνατό να συμβεί με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι Ρώσοι στρατιωτικοί σχολιαστές στο Telegram τόνισαν αυτή την εβδομάδα, ότι τα σμήνη των drones καμικάζι κατέστησαν πολύ προφανές ότι, το μέλλον ανήκει σε ρομποτικές, μη επανδρωμένες τεχνολογίες», προβλέποντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε 10 έως 15 χρόνια. 

Οι ηθικές συνέπειες προκύπτουν όταν σμήνη drones, που είναι ήδη δύσκολο να αντιμετωπισθούν, με τεχνητή νοημοσύνη παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το τι επιλέγουν να στοχεύσουν και να μην στοχεύσουν και δεν υπάρχει άνθρωπος που παίρνει αυτή την απόφαση.

Καθώς παρατηρούμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα υπάρξει ένας αγώνας εξοπλισμών, όπου ορισμένες χώρες θα προωθούν τεχνολογία που αφαιρεί όλο και περισσότερο το ανθρώπινο στοιχείο της λήψης μιας ηθικής απόφασης...

abc.net.au

Σχόλια