Απογοήτευση στη Σερβία για τη στάση Ουκρανίας, Ελλάδας, Σλοβακίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης


Είναι απολύτως δικαιολογημένη η οργή των Σέρβων, κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του Ζελένσκι για την στήριξη στο ψευδοκράτος του Κοσόβου.

Πως είναι δυνατόν να βάζουμε πλάτη στο ψευδοκράτος, την ώρα που εμείς έχουμε ανοιχτή την πληγή του ψευδοκράτους στην Κύπρο και τις τουρκικές βλέψεις κατά της Θράκης; 

Πως είναι δυνατόν ο Ζελένσκι που διαμαρτύρεται για την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του, να επιβραβεύει την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Σερβίας;

Πρωτοσέλιδο της έγκριτης ημερήσιας εφημερίδας στη Σερβία «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» (κάτι σαν την Καθημερινή)

Τίτλος:

«Η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την ψήφο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου»

Περιγραφή της φωτογραφίας:

Μήπως η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνέπεια κάποιου νεύματος των ΗΠΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν.

Απογοήτευση στη Σερβία για τη στάση Ουκρανίας, Ελλάδας, Σλοβακίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Εκτενές είναι και το αφιέρωμα του Euractiv  στην υπόθεση:

Η ψηφοφορία σχετικά με την υποψηφιότητα του Κοσόβου να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το διεθνές όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έφερε στο φως μια σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και δημιούργησε συγκρούσεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της ΕΕ να κατευναστούν περιφερειακές εντάσεις.

Το πρώτο βήμα του Κοσόβου στη διαδικασία υποβολής αίτησης εγκρίθηκε με 33 από τις 46 δυνατές ψήφους υπέρ, αρκετές για να διαβιβαστεί το αίτημα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση για περαιτέρω ενέργειες.

Ωστόσο, η Σερβία κατηγόρησε το ΣτΕ ότι παραβίασε τις διαδικασίες για την αποδοχή της αίτησης του Κοσόβου και δεσμεύτηκε να αλλάξει στάση απέναντι στην Ουκρανία για την αποχή της από την ψηφοφορία, καθώς και σε άλλες χώρες που δεν ακολούθησαν τη γραμμή της. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Σλοβακία, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αποφάσισαν να μείνουν εκτός της κρίσιμης ψηφοφορίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μαλακώσουν τη στάση τους απέναντι στο ΣτΕ και την ελπιδοφόρα ΕΕ.

Το βήμα του Κοσόβου προς την ένταξη στο ΣτΕ έγινε ευρέως αποδεκτό, εκτός από το Βελιγράδι. Ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς έσπευσε να ισχυριστεί ότι παραβιάστηκε το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, διότι κάτι που δεν είναι κράτος δεν μπορεί να είναι μέλος του οργανισμού.

«Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει σίγουρα το ‘λυκόφως’ του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, διότι είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται αίτημα για μια χώρα που δεν είναι κράτος και δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Δήλωσε επίσης ότι η Σερβία θα αλλάξει την προσέγγισή της στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε όσους απείχαν ή ψήφισαν υπέρ του Κοσσυφοπεδίου.

«Το Μαυροβούνιο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να απέχει και να δείξει κάποιο σεβασμό απέναντι στα προβλήματά μας. Το Μαυροβούνιο υποστήριξε την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου. Θα χρειαστούν την ψήφο μας, αλλά δεν θα πρέπει πλέον να περιμένουν μια θετική στάση από εμάς», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Η Ουκρανία δέχθηκε επίσης πυρά από τη Σερβία για την αποχή της από την ψηφοφορία.

«Η Σερβία καταδικάζει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας σε όλα τα ψηφίσματα και όταν πρόκειται για το δικό μας, είναι συγκρατημένη, γεγονός που θα επηρεάσει την στάση μας από εδώ και πέρα απέναντι στη χώρα αυτή, διότι η εξωτερική πολιτική βασίζεται στην αμοιβαιότητα», δήλωσε ο Ντάτσιτς

Η «μεγάλη απογοήτευση»

Η «μεγάλη απογοήτευση» στα μάτια του Βελιγραδίου προήλθε από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα, τη Σλοβακία και άλλες χώρες που άλλαξαν στάση απέχοντας από την ψηφοφορία.

«Το Μαυροβούνιο θα μπορούσε να δείξει λίγο σεβασμό στα προβλήματά μας, μετά από αυτό, δεν θα μπορούν να υπολογίζουν στην ψήφο μας, όπως και όσοι απείχαν», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Όσον αφορά την Ελλάδα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στη EURACTIV τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Ελλάδα ήταν, τα τελευταία χρόνια, ένας από τους «ελαφρύτερους» υποστηρικτές μεταξύ όσων δεν αναγνωρίζουν Κοσσυφοπέδιο.

Η αποχή της Αθήνας ενόχλησε το Βελιγράδι, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη διαβεβαίωση της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου ότι η ελληνική θέση για το Κοσσυφοπέδιο παραμένει «σταθερή και αμετάβλητη» κατά τη συνάντησή της με τον Σέρβο ομόλογό της Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


Σχόλια