Γερμανική τεχνολογία που "έκλεψε" το Ιράν πριν από σχεδόν 20 χρόνια βρέθηκε σε drones Shahed


Ένας κινητήρας, βασισμένος σε γερμανική τεχνολογία, που είχε κλαπεί σχεδόν πριν από 20 χρόνια, ανακαλύφθηκε στα drone Shahed-136 που αγόρασε η Ρωσία από το Ιράν.

Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους έως τον Μάρτιο του 2023, η Conflict Armament Research (CAR) εξέτασε τα εξαρτήματα 20 ιρανικών drones και πυρομαχικών στην Ουκρανία, περίπου τα μισά από τα οποία ήταν Shahed-136.

Ο κινητήρας αναπτύχθηκε ως reverse engineering (αντίστροφη σχεδίαση) γερμανικού κινητήρα, από την ιρανική εταιρεία Oje Parvaz Mado Nafar, γνωστή ως Mado, με έδρα την πόλη Shokuhie στην επαρχία Qom. Τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβλήθηκαν στην εταιρεία κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ερευνητές του CAR βρήκαν σημάδια της εταιρείας Mado στα καπάκια του μπουζί στους κινητήρες του drone, καθώς και σειριακούς αριθμούς που χρησιμοποίησε ο Mado.

Ένας κινητήρας διαπιστώθηκε ότι, είναι ο MD-550 της εταιρείας Mado, στην Ουκρανία τον περασμένο Δεκέμβριο. 
Σύμφωνα με το CNN,  δυτικές κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ, η Mado διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βιομηχανία drones του Ιράν. 


Η ίδια ακολουθία σειριακών αριθμών παρατηρήθηκε επίσης από ερευνητές του ΟΗΕ που εξετάζουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμάχους Χούτι του Ιράν στην Υεμένη, καθώς και σε πυραυλικές επιθέσεις στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι.

Ο Taimur Khan, αναλυτής του Κόλπου στην, δήλωσε στο CNN ότι τα συστήματα UAV του Ιράν βελτιώνονται και εκσυγχρονίζονται συνεχώς και «αποδεικνύονται όλο και πιο ακριβή όσον αφορά τα συστήματα καθοδήγησης και στόχευσης και τις δυνατότητες παρεμβολής». 
 Ο σχεδιασμός του κινητήρα δείχνει ότι όλα αυτά τα χρόνια, το Ιράν έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αποκτήσει δυτική τεχνολογία για τα drones και τους πυραύλους του, παρά τις εκτεταμένες διεθνείς κυρώσεις. 
Το 2006, το Ιράν αγόρασε παράνομα κινητήρες drone από τη γερμανική εταιρεία Limbach Flugmotoren. Τρία χρόνια μετά από αυτό, ο Ιρανός μηχανικός Yousef Abutalebi ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του είχε δημιουργήσει έναν κινητήρα για ένα UAV.
Σύμφωνα με την CAR, η εταιρεία φαίνεται να προσπάθησε να αποκρύψει τον ρόλο της στη δημιουργία των drones Shahed. 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρχικοί αύξοντες αριθμοί στα εξαρτήματα του drone που βρέθηκαν στην Ουκρανία είχαν διαγραφεί, προφανώς σε μια προσπάθεια να αποκρύψουν την προέλευσή τους.
 
Με πληροφορίες από cnn.com

Σχόλια