Η Ρουμανία αγοράζει 18 τουρκικά drones TB-2 έναντι 321 εκατ. δολαρίων ...


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας ανέθεσε στην τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar σύμβαση 321 εκατ. δολαρίων για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2
, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα. 

Η κίνηση έρχεται αφότου το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του τον περασμένο Αύγουστο, να προμηθευτεί drone TB2 από την Baykar Makina για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, εν αναμονή της έγκρισης από το κοινοβούλιο. «Τα συστήματα UAS που θα αγοραστούν θα προορίζονται για τις ρουμανικές χερσαίες δυνάμεις. 

Κάθε σύστημα περιλαμβάνει έξι εναέριες πλατφόρμες με δυνατότητες εμπλοκής στόχων (συνολικά 18 drones). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την αγορά ενός αρχικού πακέτου υλικοτεχνικής υποστήριξης, της απαραίτητης εκπαίδευσης και εξοπλισμού», ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. 

Αυτή την εβδομάδα, ο ιστότοπος Tenders Electronic Daily, μια ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώνεται σε έργα δημοσίων συμβάσεων, δημοσίευσε την επίσημη ανακοίνωση ανάθεσης σύμβασης στον Τούρκο κατασκευαστή για την παραγωγή αυτών των συστημάτων. 

Τα drones πρόκειται να παραδοθούν στην Τιμισοάρα, όπου η ρουμανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιούσε την 93η Αεροπορική Βάση που στέγαζε MiG-23 πριν αποσυρθούν. Μόλις παραληφθούν, η Ρουμανία θα γίνει η δεύτερη χώρα της ΕΕ μετά την Πολωνία που θα χειρίζεται TB2 και το τρίτο ευρωπαϊκό μέλος του ΝΑΤΟ που θα τα χρησιμοποιεί πέρα ​​από την Τουρκία.

Αυτοί οι εξοπλισμοί πρόκειται να συμβάλουν στις φιλοδοξίες που ορίζονται ως μέρος του μετασχηματισμού του Ρουμανικού Στρατού έως το 2040, ο οποίος επιδιώκει να παράσχει στις δυνάμεις νέο στρατιωτικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα που διασφαλίζουν ευελιξία, διευρυμένη επίγνωση της κατάστασης πεδίου μάχης και αυξημένη δύναμη πυρός. 

Η Ρουμανία σκοπεύει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023, ανέφερε το Bloomberg. Πέρυσι, η χώρα διέθεσε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικές δαπάνες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Ρουμάνου Προέδρου Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις, ανέφερε ότι το Βουκουρέστι εξετάζει επίσης την αγορά F-35 στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πολεμικής αεροπορίας.

Σχόλια