Η USAF και ο σχεδιασμός της για νέα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη


Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εντείνει τα σχέδια για την ενσωμάτωση χειριστών και συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον στόλο της και οραματίζεται συνολικά 1.000 συστήματα.

Ο  Secretary of the Air Force του DOD (Γραμματέας για θέματα Πολεμικής Αεροπορίας) Frank Kendall δήλωσε την Τρίτη ότι το DOD, θα ζητήσει από το Κογκρέσο χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό του 2024 για να προχωρήσει το πρόγραμμα Collaborative Combat Aircraft  (CCA), καθώς και το πρόγραμμα Next Generation Air Dominance (NGAD) των μελλοντικών μαχητικών αεροσκαφών, ώστε να μπορέσει να χαρτογραφήσει πώς θα λειτουργούν, οργανώνουν και υποστηρίζουν αυτά τα νέα συστήματα.

Στην κεντρική του ομιλία στο Συμπόσιο Πολέμου AFA της Ένωσης Αεροπορικών και Διαστημικών Δυνάμεων στην Aurora του Κολοράντο, την Τρίτη, ο Kendall μαζί με τον Αρχηγό του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχο CQ Brown ανέφεραν ότι, η υπηρεσία ενδέχεται να αποκτήσει 1.000 CCA. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτούσε δύο CCA για καθεμία από τις 200 πλατφόρμες Next Generation Air Dominance (NGAD) και δύο για κάθε ένα από 300 F-35, είπε ο Kendall.

Ο Kendall προειδοποίησε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι πιθανό να είναι εκείνοι που θα καταλήξει η Πολεμική Αεροπορία. Αντίθετα, είπε, είναι μια εκτίμηση που επιτρέπει στην υπηρεσία να υπολογίσει τις βασικές ανάγκες, τις οργανωτικές δομές, τις απαιτήσεις εκπαίδευσης και εμβέλειας και τις έννοιες διατήρησης.

«Τα CCA θα συμπληρώσουν και θα ενισχύσουν την απόδοση της δομής της δυνάμεως των πληρωμάτων των μαχητικών μας», είπε ο Kendall. «Τα CCA θα βελτιώσουν δραματικά την απόδοση των πληρωμάτων των αεροσκαφών μας και θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για τους πιλότους μας».

Σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με δημοσιογράφους στο συνέδριο, ο Kendall είπε ότι η Πολεμική Αεροπορία θέλει τα CCA να κοστίζουν ένα κλάσμα του F-35, το οποίο κοστίζει περίπου 78 εκατομμύρια δολάρια. Είπε ότι η προσιτή τιμή είναι προϋπόθεση για το πρόγραμμα.

Ο Kendall είπε ότι το πρόγραμμα CCA θα είναι ένα από τα σχεδόν 20 νέα ή σημαντικά ενισχυμένα προγράμματα στο επερχόμενο αίτημα προϋπολογισμού. Περίπου δώδεκα νέα προγράμματα θα απαιτήσουν την έγκριση του Κογκρέσου, είπε, και τα υπόλοιπα είναι βελτιώσεις σε ήδη υπάρχοντα προγράμματα όπως το Σύστημα Διαχείρισης Αερομαχιών

Ο Kendall είπε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι ελπίζει ότι η Πολεμική Αεροπορία θα διοργανώσει διαγωνισμό για CCA το 2024, αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον διαγωνισμό είναι άγνωστες.

Και οι τρεις αυτές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη «παράλληλα», είπε ο Μπράουν. Η Πολεμική Αεροπορία έφερε χειριστές και μηχανικούς για να υπολογίσουν ερωτήματα όπως, το πώς θα κατευθύνονται και θα ελέγχονται τα CCA κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, είπε.

Μέρος αυτής της δουλειάς είναι η εξεύρεση του τρόπου σχεδιασμού και ωρίμανσης του αυτόνομου πυρήνα του drone, έτσι ώστε ένας πιλότος μαχητικού να μην επιβαρύνεται με την ευθύνη της διεύθυνσης και της καθοδήγησης του CCA, είπε ο Brown. Αυτό περιλαμβάνει πειράματα αυτονομίας με το X-62A Variable In-flight Simulator Aircraft ή VISTA, ένα τροποποιημένο μαχητικό F-16 στην αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό, είτε πρόκειται για φωνητικές εντολές είτε για ηλεκτρονικά συστήματα οθόνης αφής», είπε ο Μπράουν. Σκεφτείτε την καθημερινή μας ζωή και την αυτονομία που έχουμε. Άρα η τεχνολογία είναι εκεί. Απλώς την εισάγουμε στις στρατιωτικές μας εφαρμογές».


Σχόλια