Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε πολλά προγράμματα, που στοχεύουν στην κατασκευή και χρήση τηλεχειριζόμενων πυρομαχικών (καμικάζι drones).
Είναι μια σημαντική καμπή μετά από χρόνια δισταγμού, κυρίως λόγω ηθικών κριτηρίων. Ενώ η χρήση drones «καμικάζι» εξαπλώνεται σε πολλές εμπόλεμες ζώνες, από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέχρι την Ουκρανία, η Γαλλία στρέφεται τώρα και σε αυτήν την επιλογή. Γνωστά και ως "πυρομαχικά prowler" ή "τηλεχειριζόμενα συστήματα", αυτός ο τύπος drone μπορεί να πετάξει με πολλά κιλά εκρηκτικών και να κυνηγήσει τον στόχο του, ακόμα κι αν ο στόχος προσπαθήσει να διαφύγει.
Η επιτάχυνση προγραμμάτων με στόχο την παραγωγή και χρήση αυτών των drones ανακοινώθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας στις 21 και 23 Μαρτίου, ένδειξη προόδου σε αυτόν τον τομέα όπου η Γαλλία υστερεί τα τελευταία χρόνια.
Το πιο προηγμένο πρόγραμμα παρουσιάσθηκε στις 23 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης Τύπου των ενόπλων δυνάμεων. Το πρόγραμμα αφορά σε ένα προηγουμένως διαβαθμισμένο πρόγραμμα που ονομάζεται «Sky Carrier» και αναπτύχθηκε από μηχανικούς του στρατού (STAT). Αυτό το drone (με πολλές προπέλες) μπορεί να μεταφέρει έως και 35 κιλά φορτίου και να ρίξει 20 χειροβομβίδες των 40 χιλιοστών, σε απόσταση έως και 10 χιλιομέτρων. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Milton, πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του τον Μάρτιο και είναι το πρώτο "βομβαρδιστικό" drone που δοκιμάστηκε σε γαλλικό έδαφος.
Δύο άλλα προγράμματα που βρίσκονταν σε φάση μελέτης από τον Μάιο του 2022 υπό την αιγίδα της l'Agence de l'Innovation de Défense (AID), ανατέθηκαν επίσημα σε Γάλλους κατασκευαστές για ανάπτυξη στις 21 Μαρτίου.
Η Γαλλία λέει όχι στην τεχνητή νοημοσύνη
Μερικά από αυτά τα μελλοντικά drones του γαλλικού στρατού αποτιμώνται σε 20.000 ευρώ το καθένα, ένα σχετικά μέτριο κόστος. Η Γαλλία θέλει να προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα.
Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας έχει θέσει μια κόκκινη γραμμή: κανένα drone που θα ανοίγει πυρ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. «Δεν θα έχουμε ποτέ μια μηχανή που θα επιλέξει μόνη της να σκοτώσει κάποιον», εξηγεί ο Xavier Tytelman, σύμβουλος άμυνας στην Air & Cosmos.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.