Τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν αυστραλιανά drones μιας χρήσης από χαρτόνι


Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί εξαιρετικά φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μιας χρήσης για να παρέχει εργασίες επιτήρησης σε δυσπρόσιτα μέρη. 

Σύμφωνα με το "The Australian" , αυτά τα drones παράγονται από την αυστραλιανή εταιρεία SYPAQ. Ο επικεφαλής μηχανικός του SYPAQ Ross Osborne, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα drones στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Osborn, η εταιρεία κατάφερε να εκπληρώσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα: να παραδώσει πολλά drones Precision Payload Delivery System (PPDS) απευθείας στον τόπο των εχθροπραξιών. 

Τα drones παρέχονται με τη μορφή τεμαχίων από επίπεδα φύλλα χαρτονιού, από τα οποία μπορεί εύκολα να συναρμολογηθεί ένα αεροσκάφος. «Το χαμηλό προφίλ και η εύκολη συναρμολόγηση είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό. Αναπτύξαμε επίσης ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα τροφοδοσίας, τα οποία ελπίζουμε ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν», είπε. 

Ο κατασκευαστής δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη λάβει περισσότερες από 60 παραδόσεις από αυτήν την εταιρεία. Περίπου 100 μονάδες αυστραλιανών drone από χαρτόνι παραδίδονται κάθε μήνα.

Η κύρια αποστολή των drones είναι να παραδίδουν πυρομαχικά, τρόφιμα και φάρμακα απευθείας στην πρώτη γραμμή. Πιθανές όμως είναι και οι αναγνωριστικές πτήσεις και η ρίψη εκρηκτικών. Ο Osborne τόνισε ότι τα drones είναι φτιαγμένα για εργασία σε δύσκολες συνθήκες: «Το ειδικό χαρτόνι είναι εμποτισμένο με κερί για να αποτρέψει την κατάρρευση των drones σε υγρές καιρικές συνθήκες». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τα γλωσσικά εμπόδια μεταξύ αγγλικών και ουκρανικών, δεν υπήρξαν προβλήματα συνεργασίας. Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή «μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν επιτυχώς το σύστημά μας χωρίς καμία εκπαίδευσή, μόνο με οδηγίες και βίντεο».

Ανάλογα με το μοντέλο, το drone μπορεί να σηκώσει έως και 3 κιλά ή 5 κιλά. Το αεροσκάφος είναι σε θέση να μεταφέρει φορτίο για 1-3 ώρες, ανάλογα με το φορτίο εμβέλειας 40-120km.

mil.in.ua

Σχόλια