Οι 10 κορυφαίες τάσεις και καινοτομίες στρατιωτικής τεχνολογίας για το 2023


Ο παγκόσμιος στρατιωτικός μηχανισμός είναι μάρτυρας σημαντικών μετασχηματισμών και αξιοποιεί τις τάσεις της τεχνολογίας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων. Οι κύριες τάσεις περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη ρομποτική και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) για τη βελτιστοποίηση των αμυντικών επιχειρήσεων και την αύξηση της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας. 

Ο Χάρτης Καινοτομίας περιγράφει τις 10 κορυφαίες τάσεις στρατιωτικής τεχνολογίας 

Στον παρακάτω χάρτη καινοτομίας, μπορείτε να δείτε μια επισκόπηση των 10 κορυφαίων τάσεων και καινοτομιών στρατιωτικής τεχνολογίας που επηρεάζουν τις εταιρείες παγκοσμίως.


               Αντίκτυπος των Top 10 Military Technology Trends

 

Οι 10 κορυφαίες τάσεις της στρατιωτικής τεχνολογίας το 2023 

1. Τεχνητή Νοημοσύνη 

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην άμυνα ενισχύει την υπολογιστική στρατιωτική λογική για αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR). Αξιοποιώντας τις ψηφιακές-υπολογιστικές δυνατότητες και τη μηχανική μάθηση, οι κατασκευαστές δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες και αναπτύσσουν νέες δυνατότητες στρατιωτικών προϊόντων και επιτρέπουν την προγνωστική συντήρηση για στρατιωτικά μέσα.

 2. Προηγμένος αμυντικός εξοπλισμός 

Οι στρατοί αναπτύσσουν πιο εξελιγμένο και προηγμένο αμυντικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών. Καινοτομίες που κυμαίνονται από υπερηχητικές πτήσεις και κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα έως τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, η αμυντική βιομηχανία ευθυγραμμίζει τον στόχο της με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. Οι επενδύσεις σε τεχνικές ηλεκτροδότησης στο πεδίο της μάχης μέσω ηλεκτρικής πρόωσης και καυσίμων υδρογόνου για στρατιωτικά αεροσκάφη διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση. Εκτός αυτού, οι αμυντικοί οργανισμοί προχωρούν στην έρευνα στη βιοτεχνολογία και τη νανοτεχνολογία...

 3. Ρομποτική & Αυτόνομα Συστήματα (RAS) 

Η προστασία των δυνάμεων, η αύξηση της επίγνωσης της κατάστασης, η μείωση του φόρτου εργασίας των στρατιωτών, καθώς και η διευκόλυνση της κίνησης σε δύσκολα εδάφη είναι μερικοί κρίσιμοι στόχοι για τους στρατιώτες. Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών RAS επιτρέπει στους στρατιωτικούς να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Το RAS είναι ολοένα και πιο σημαντικό για τη διασφάλιση της ελευθερίας ελιγμών και της ολοκλήρωσης της αποστολής με τον λιγότερο δυνατό κίνδυνο για τους στρατιώτες. Η χρήση drones ενισχύει επίσης την επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης. Επιπλέον, τα ρομπότ πολλαπλών αποστολών διευκολύνουν την εκκαθάριση ναρκών ξηράς, τις επιχειρήσεις διάσωσης έρευνας, την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και την υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης.

4. Internet of Military Things (IoMT) 

Οι εφαρμογές του IoT στην άμυνα περιλαμβάνουν τη σύνδεση πλοίων, αεροσκαφών, τανκς, drones, στρατιωτών και μονάδων σε ένα συνεκτικό δίκτυο. Αυτό ενισχύει την αντίληψη, την κατανόηση στο πεδίο, την επίγνωση της κατάστασης και τον χρόνο απόκρισης. Το Edge computing, το AI και το 5G υποστηρίζουν την ομαλή ροή δεδομένων σε όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων και αυτό ενισχύει τη δομή διοίκησης και ελέγχου. Στο IoMT, οι συσκευές ανίχνευσης και υπολογισμού που φορούν οι στρατιώτες και είναι ενσωματωμένες στον εξοπλισμό τους συλλέγουν μια ποικιλία στατικών και δυναμικών  δεδομένων

5. Κυβερνοπόλεμος 

Τα στρατιωτικά συστήματα είναι συχνά ευάλωτα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε απώλεια διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών και ζημιά σε στρατιωτικά συστήματα. Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα και η σοβαρότητα των κυβερνοεπιθέσεων αυξάνονται σταθερά. Η τεχνολογία ασφάλειας χρησιμοποιεί κυβερνοασφάλεια, τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμό για να ανιχνεύσει πιθανές απειλές και να τις σταματήσει προτού επηρεάσουν τις δυνατότητες αμυντικού πολέμου στον κυβερνοχώρο. Η ασφάλεια του συνδεδεμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, η προστασία στον κυβερνοχώρο καθώς και η πυρηνική ασφάλεια αποτελούν βασικούς τομείς εστίασης.

6. Immersive Technologies 

Ο όρος Immersive Technologies αναφέρεται σε νέους τρόπους δημιουργίας, εμφάνισης και αλληλεπίδρασης με εφαρμογές, περιεχόμενο και εμπειρίες. Αυτές οι τεχνολογίες διευκολύνουν τη δημιουργία αναπαραγόμενων και ευέλικτων εμπειριών, όπως για εκπαίδευση πτήσης ή μάχης. Οι νεοσύστατες εταιρείες χρησιμοποιούν εικονική πραγματικότητα (VR) για να κατασκευάσουν συνθετικά περιβάλλοντα εκπαίδευσης (STE). Αυτές οι εμπειρίες ενισχύουν τη συμβατική εκπαίδευση και την εξομοίωση αποστολής, βελτιώνοντας την ετοιμότητα. Πέρα από τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) κάνει τους στρατιώτες στο πεδίο πιο αποτελεσματικούς στις αποστολές τους. Τα φορητά γυαλιά ή τα ακουστικά AR παρέχουν στους στρατιώτες πληροφορίες χαρτογράφησης, στοιχεία κίνησης και άλλα δεδομένα. Αυτό ενισχύει τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο για τις επίγειες δυνάμεις.

 7. Προσθετική Κατασκευή/Τρισδιάστατη Εκτύπωση (Additive manufacturing/3D Printing) 

Η μείωση του βάρους του αμυντικού εξοπλισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της απόδοσης σε ταχύτητα, χωρητικότητα και κατανάλωση καυσίμου. Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει την παραγωγή υλικών και εξαρτημάτων, ενώ χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερο υλικό σε σχέση με την παραδοσιακή κατασκευή. Μειώνει το κόστος παραγωγής και επιτρέπει νέες δυνατότητες σχεδιασμού μηχανικής και δίνει την δυνατότητα εγχώριας κατ' απαίτηση παραγωγής. Επιπλέον, διευκολύνει τη δημιουργία νέων συνδυασμών υλικών για θωρακίσεις, ειδικής σύνθεσης στρατιωτική ένδυση και οπλισμό.

8. Big Data & Analytics 

 Το μέλλον του πολέμου βασίζεται όλο και περισσότερο στις πληροφορίες και στην ικανότητα να αντλούμε γνώσεις από αυτές. Στρατιωτικοί με την ικανότητα να εξάγουν τα πιο ζωτικά δεδομένα, να τα αναλύουν με ακρίβεια και ταχύτητα και στη συνέχεια να διαδίδουν γρήγορα τις πληροφορίες θα έχουν στρατηγικό πλεονέκτημα. Τα αναλυτικά στοιχεία μεγάλων δεδομένων ξεκλειδώνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές δεδομένων. Ο κβαντικός υπολογιστής βρίσκει εφαρμογές στην κρυπτανάλυση και την εκτέλεση προσομοιώσεων για ενημερωμένη λήψη αποφάσεων. Το Analytics επιτρέπει επίσης την αποτελεσματική ερμηνεία των δεδομένων που συλλέγονται από την υποδομή IoMT. Επιπλέον, η προγνωστική ανάλυση αποτρέπει τις απειλές και βελτιώνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των επικίνδυνων εργασιών.

9. 5G 

Η κατάλληλη και έγκαιρη ενημέρωση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 5G, λόγω της μεγάλης του ταχύτητας, επιταχύνει την λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο στον στρατό. Υπόσχεται σύγκλιση, συνδεσιμότητα και ασφαλή δίκτυα δεδομένων. Αυτό επιτρέπει νέες εφαρμογές εντολών και ελέγχου και βελτιστοποιεί τα logistics. Επιπλέον, τα δίκτυα 5G διευκολύνουν τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σε μακρινούς αισθητήρες στο  πεδίο μάχης. Αυτό παρέχει άμεση επίγνωση της κατάστασης ενώ ενισχύει τις δυνατότητες εκπαίδευσης και μάχης.

10. Blockchain 

Το Blockchain παρέχει ασφάλεια δεδομένων ενώ μοιράζεται δεδομένα με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις άμυνας χτίζουν λύσεις, βασισμένες σε blockchain για την προστασία των εμπιστευτικών στρατιωτικών δεδομένων και την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο. 

Άλλες εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain στον κλάδο περιλαμβάνουν την παρακολούθηση συσκευών, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας προμήθειας και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα έξυπνα συμβόλαια μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο απάτης ή διαφθοράς κατά τις συναλλαγές με εργολάβους άμυνας.

aerospacereviews.com &

startus-insights.com


Σχόλια