The Economist : Οι "αερομαχίες" των drones πάνω από την Ουκρανία


Ένας αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων drone-on-drone δείχνει πώς μπορεί να εξελιχθεί ο εναέριος πόλεμος 

Κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, πιλότοι μαχητικών μονομάχησαν με "πιστόλια και τουφέκια". Σήμερα, στους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία, λαμβάνει χώρα ένας νέος τύπος αερομαχίας μεταξύ drones. 

Τον Οκτώβριο ένα βίντεο εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να εμβολίζει ένα ρωσικό, προκαλώντας τη συντριβή του τελευταίου. Ήταν η πρώτη γνωστή μονομαχία εν καιρώ πολέμου μεταξύ drones. Από τότε, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μοιραστεί περισσότερα βίντεο με επιθέσεις drone-on-drone. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτίθενται επίσης σε ουκρανικά (αν και οι πληροφορίες για αυτά είναι σπανιότερες). 

Πώς πολεμούν τα drones και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στον εναέριο πόλεμο; 

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία κάνουν εκτεταμένη χρήση drones για συλλογή πληροφοριών, αναγνώριση και καθοδήγηση πυρών πυροβολικού. 

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα χτυπήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας , χρησιμοποιώντας συχνά drones Shahed-136 που παρέχονται από το Ιράν. Αλλά τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτού του είδους υπερτερούν αριθμητικά από τα μικρά, φθηνά καταναλωτικά μοντέλα, γνωστά ως τετρακόπτερα - μερικά από τα οποία έχουν γίνει τα ίδια αυτοσχέδια βομβαρδιστικά. 

Η κατάρριψη των εχθρικών drones είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολη. Οι προμήθειες συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την εμπλοκή σημάτων από τον χειριστή του drone είναι περιορισμένες και οι παρεμβολές συχνά απενεργοποιούνται για να επιτρέψουν τη λειτουργία φιλικών drones. Τα μικρά drones είναι δύσκολο να εντοπιστούν και πιο δύσκολο να πυροβοληθούν. Η ανατίναξή τους στον αέρα είναι επίσης ακριβή: ένας μόνος πύραυλος από έναν Patriot ή το σύστημα αεράμυνας NASAMS μπορεί να κοστίσει 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο. Οι αερομαχίες με drones παρέχουν έναν εναλλακτικό τρόπο επίθεσης που κοστίζει μερικές χιλιάδες δολάρια.

Οι πρώτες επιθέσεις των Ουκρανών σε ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περιλάμβαναν χειριστές που κατευθύνουν το επιτιθέμενο σκάφος να εμβολίσει τον εχθρό με όποιον τρόπο μπορούσαν. Αλλά φαίνεται να έχουν τελειοποιήσει την τεχνική τους. Τα τετρακόπτερα έχουν ρότορες στην κορυφή και οι κάμερές τους δείχνουν προς τα κάτω. Μια γρήγορη κάθοδος σε έναν στόχο από ψηλά κάνει χρήση αυτού του τυφλού σημείου. Το χτύπημα του ρότορα συνήθως προκαλεί σπάσιμο τουλάχιστον μιας λεπίδας, με αποτέλεσμα το εχθρικό drone να περιστρέφεται εκτός ελέγχου. Υπάρχουν και περισσότερες πειραματικές προσεγγίσεις.

Οι αερομαχίες με drone στην Ουκρανία μέχρι στιγμής αποτελούν αυτοσχεδιασμούς. Αυτός ο τύπος επίθεσης λειτουργεί μόνο εναντίον μικρών drones: τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την κατάρριψη των εχθρικών drones συνήθως πετούν με 45 mph (72kph) και ζυγίζουν λιγότερο από ένα κιλό, καθιστώντας τα πολύ αργά για να πιάσουν μεγάλα drones και πολύ ελαφριά για να τους κάνουν μεγάλη ζημιά. Όμως οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν σύντομα πρόσβαση σε ένα ειδικά κατασκευασμένο σύστημα που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Marss, μια startup με έδρα το Μονακό, στέλνει τους αναχαιτιστές drone της: οι δικτυωμένοι αισθητήρες τους εντοπίζουν εισερχόμενα εχθρικά drones και εκτοξεύουν drones αναχαιτίσεων από το έδαφος που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την επίθεση στόχων χωρίς ανθρώπινη βοήθεια. Έχουν τελική ταχύτητα 170 μίλια/ώρα και είναι αρκετά ανθεκτικά. Μπορούν επίσης να αναλάβουν μεγαλύτερους στόχους, όπως το drone Shahed-136, αν και πιθανότατα θα χαθούν στη διαδικασία. Η τιμή τους δεν είναι γνωστή, αλλά είναι σχεδόν σίγουρα πάρα πολύ φθηνότερα από έναν πύραυλο. 

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν είναι οι μόνες χώρες που επιδιώκουν αυτήν την τεχνολογία. Η Anduril, μια αμερικανική τεχνολογική startup, προσφέρει έναν "αναχαιτιστή drone" παρόμοιο με το μοντέλο της MARSS . Τον Ιανουάριο του 2022 κέρδισε ένα συμβόλαιο αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την προμήθεια των ενόπλων δυνάμεων της Αμερικής. 

Οι στόλοι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαίτισης μπορεί να είναι μια λύση για μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως αυτές στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας. Τα "βομβαρδιστικά" μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενδέχεται να αποκτήσουν ακόμη και συνοδούς drones για την προστασία τους. Στις εναέριες μάχες του μέλλοντος οι άνθρωποι θα μπορούσαν να υποβιβαστούν στο ρόλο των παρατηρητών

economist.com

Σχόλια