Ήταν μία δυναμική εμφάνιση που δίνει τροφή στα σενάρια για νέα υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2024, παρά τα 81 του χρόνια. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να επαινέσει τον ...εαυτό του για την οικονομική πολιτική, το εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό ανεργίας (3,4%), αλλά και την «ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 40 ετών» στις ΗΠΑ. Παράλληλα απηύθηνε σαφή προειδοποίηση στην Κίνα, ενώ έτεινε «χείρα φιλίας» στους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται. Κάποιοι τον χειροκρότησαν, άλλοι τον αποδοκίμασαν την ώρα της ομιλίας του.
Έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για μία ακόμη φορά το Κρεμλίνο και έκανε λόγο για εικόνες που θυμίζουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά την ίδια στιγμή φάνηκε ικανοποιημένος για τον «ηγετικό ρόλο» που επωμίζονται οι ΗΠΑ την ώρα της κρίσης. «Κάναμε αυτό που η Αμερική πάντοτε κάνει στις καλύτερες στιγμές της. Ηγηθήκαμε. Ενώσαμε το ΝΑΤΟ και σχηματίσαμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό, απέναντι στην επιθετική ενέργεια του Πούτιν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. Απευθυνόμενος στην πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, Οξάνα Μακάροβα, η οποία παρέστη στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, για όσο χρειάζεται».
«12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας»
Μιλώντας για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι επιζητεί «τον ανταγωνισμό και όχι τη σύγκρουση», αλλά «δεν πρόκειται να απολογηθεί» για κρατικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία. Το ζήτημα των αμερικανικών κρατικών ενισχύσεων προκαλεί πολλά ερωτήματα και στην Ευρώπη, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Όμως ο Τζο Μπάιντεν είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ εμμέσως αποδομεί και τις θριαμβολογίες του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, για την οικονομική πολιτική.
«Είμαστε η μοναδική χώρα που μετά από κάθε κρίση επανέρχεται πιο ισχυρή», λέει χαρακτηριστικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Κοιτάξτε, το ίδιο κάνουμε και τώρα. Πριν δύο χρόνια η οικονομία παρέπαιε. Απόψε μπορώ να σας πω ότι, με τη βοήθεια πολλών που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα, έχουμε δημιουργήσει 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα σε δύο χρόνια, περισσότερες από όσες είχε δημιουργήσει κάθε άλλος πρόεδρος σε τέσσερα χρόνια».
Το υπονοούμενο είναι σαφές: Εάν συνεργάζονταν και οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι στις «ενδιάμεσες εκλογές» του Νοεμβρίου ανέκτησαν μία- ισχνή, έστω- πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ενίοτε κωλυσιεργούν, ο απολογισμός θα ήταν πολύ καλύτερος για την αμερικανική οικονομία. «Ακούγαμε συχνά ότι είναι αδύνατον να συνεργαστούν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν. «΄Ομως, τα προηγούμενα δύο χρόνια καταφέραμε να διαψεύσουμε τους κυνικούς και τους αρνητές. Ναι, μπορεί να διαφωνήσαμε. Όμως, κάθε τόσο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βρήκαν κοινό έδαφος. Βρήκαν κοινό έδαφος για να υπερασπιστούν την ισχύ και την ασφάλεια της Ευρώπης. Βρήκαν κοινό έδαφος για να περάσουν μία νομοθεσία για τη δημιουργία νέων υποδομών, μία νομοθεσία που είναι μοναδική για τη γενιά μας».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.