Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ υπέγραψαν συμβόλαιο για λογισμικό αναγνώρισης προσώπου σε drones


Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναπτύξουν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε drones.
 

Η τεχνολογία, που ονομάζεται SAFR, ανήκει στην εταιρεία RealNetworks. Σύμφωνα με σύμβαση μεταξύ της RealNetworks και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου θα χρησιμοποιηθεί σε μικρά drones ως μέρος αποστολών ειδικών επιχειρήσεων. 

Η Πολεμική Αεροπορία πλήρωσε στη RealNetworks 729.056 δολάρια για το SAFR. «Μέσω αυτής της προσπάθειας, θα προσαρμόσουμε την πλατφόρμα αναγνώρισης προσώπου SAFR για ανάπτυξη σε ένα αυτόνομο σύστημα μικρού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, για ειδικές επιχειρήσεις (πληροφορίες, επιτήρηση και απόκτηση στόχων) και σε άλλες περιπτώσεις », αναφέρεται στη σύμβαση. 

Τα μικρά drones του αμερικανικού στρατού συνήθως δεν είναι οπλισμένα. Μικρά UAV όπως το RQ-11B Raven εκτοξεύονται συχνά με το χέρι από στρατιώτες στο πεδίο και χρησιμοποιούνται για αναγνώριση. Αυτή η σύμβαση δεν αφορά στην τοποθέτηση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου σε μεγάλα drones Predator και Reaper, που θα λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα δολοφονηθεί σε μια εμπόλεμη ζώνη. Το συμβόλαιο περιγράφει μια περίπτωση χρήσης, όπου ομάδες στρατιωτών ειδικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε μικρότερα αναγνωριστικά drones κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε ξένες χώρες. 

Είναι πιθανό αυτό το λογισμικό να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό στόχων και απλώς ένας άνθρωπος —ή μηχανή— θα πατήσει τη σκανδάλη. Τα μεγαλύτερα drones εντοπίζουν στόχους μέσω ενός συνδυασμού καμερών υψηλής ισχύος και παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων.

Για χρόνια, οι υποστηρικτές του απορρήτου ανησυχούν για τον συνδυασμό της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου με την τεχνολογία drone. Ως επί το πλείστον, οι κάμερες και οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση προσώπου δεν ήταν αρκετά υψηλής ανάλυσης, ώστε να λειτουργούν σε drones που πετούν ψηλά πάνω από ανθρώπους. Αυτή η σύμβαση υποδηλώνει ότι η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σε σημείο που αυτό δεν ισχύει πλέον. 

Με μια ματιά, φαίνεται ότι η χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου θα βοηθούσε τους ανθρώπους που χειρίζονται drones να κάνουν λιγότερα λάθη. Αλλά το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου είναι επιρρεπές σε σφάλματα και η ανάπτυξη της αναγνώρισης προσώπου είναι ένα βήμα στην πορεία προς τα πλήρως αυτόνομα drones

vice.com

Σχόλια