Τα ιρανικά drones "Shahed" τροποποιούνται σύμφωνα με τις ρωσικές απαιτήσεις-Η πενία τέχνας κατεργάζεται


Η Ρωσία και το Ιράν προχωρούν με τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου για την κατασκευή χιλιάδων drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών μιας χρήσης με εκρηκτικά) για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Forbes , τα υπολείμματα ενός από αυτά τα drones που ανακτήθηκαν από το πεδίο της μάχης δείχνουν ότι τα ιρανικά drones δέχονται τροποποιήσεις για να ανταποκριθεί στις πολεμικές απαιτήσεις της Μόσχας.

Η εταιρεία Conflict Armament Research (CAR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσε μια έκθεση στις 9 Φεβρουαρίου που αποκαλύπτει ευρήματα από έρευνα πεδίου που διεξήχθη αυτόν τον Ιανουάριο. Αυτή η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα από τα ιρανικά κατασκευασμένα πυρομαχικά Shahed-131 της Ρωσίας περιείχε μια κεφαλή πολλαπλών χρήσεων. 

«Η ανάλυση της CAR δείχνει ότι αυτή η κεφαλή πολλαπλών χρήσεων σχεδιάστηκε για να εξασφαλίζει τη μέγιστη ζημιά σε στόχους όπως η κρίσιμη υποδομή, ενώ έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα ανάληψης γρήγορων προσπαθειών επισκευής», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ιρανικά Shahed-131 και Shahed-136 (αντίστοιχα γνωστά ως Geran-1 και Geran-2 στη ρωσική υπηρεσία) εναντίον των πόλεων και του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας από τον Σεπτέμβριο. Η CAR σημειώνει ότι η κεφαλή που αποκάλυψε η ομάδα της για το Shahed-131 «υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για επιθέσεις εναντίον μεγάλων στόχων όπως η ενεργειακή υποδομή»

 «Αυτή η παρατήρηση υποστηρίζεται από το γεγονός ότι, ενώ το συνολικό φινίρισμα της κεφαλής φαίνεται καλά φτιαγμένο, υπάρχουν μεταγενέστερες προσθήκες, με κακή εφαρμογή, φινίρισμα,  ευθυγράμμιση και ποιότητα», πρόσθεσε.

Στο συμπέρασμά της, η έκθεση επεσήμανε επίσης ότι τέτοιες κεφαλές επιτρέπουν σε αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «να είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να χρησιμοποιούνται εναντίον διαφορετικών στόχων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία». 

Οι ερευνητές της CAR τονίζουν ότι φαίνεται να έχει γίνει τροποποίηση των  drones, για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά σε υποδομές σε μεγάλη ακτίνα», πρόσθεσε. 

Ο Samuel Bendett, ερευνητής αναλυτής στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων, σημείωσε ότι αυτά τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι η Ρωσία "τροποποιεί την κεφαλή των Shahed για μέγιστη ζημιά". 

«Αυτός ο τροποποιημένος τύπος κεφαλής μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές στο πέρασμά του σε ένα χτύπημα σε μη στρατιωτική ενεργειακή εγκατάσταση, καθιστώντας τις επισκευές δύσκολες και χρονοβόρες, αυξάνοντας έτσι τον αντίκτυπο κάθε drone που περνά μέσα από την ουκρανική άμυνα», είπε.

Και η Ρωσία φαίνεται να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι περισσότερα από αυτά τα drones θα περάσουν. Τα αργά Shaheds τροφοδοτούνται από έναν διαβόητο δυνατό κινητήρα – που τους χαρίζει τα χλευαστικά ψευδώνυμα «χλοοκοπτικό» και «ιπτάμενο μοτοποδήλατο» – που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να τους ακούσουν οι ουκρανικές δυνάμεις και να τους καταρρίψουν. 

«Πέρυσι, υπήρξε επίσης πολλή συζήτηση στα ρωσικά κανάλια Telegram για την τροποποίηση των drones Shahed με πιο αθόρυβους κινητήρες - ίσως ηλεκτρικούς - για να μειωθεί ο θόρυβος κατά την πτήση και να μειωθούν οι πιθανότητες ακουστικού εντοπισμού τους από τους Ουκρανούς », είπε ο Bendett. «Δεν είναι σαφές εάν αυτή η τροποποίηση είχε ήδη γίνει».

Η έρευνα της CAR συνέπεσε περίπου με μια επίσκεψη στις 5 Ιανουαρίου από μια ιρανική αντιπροσωπεία σε μια τοποθεσία στη ρωσική πόλη Yelabuga, 600 μίλια ανατολικά της Μόσχας. Όπως ανέφερε αργότερα η Wall Street Journal , το Ιράν και η Ρωσία προχωρούν με το σχέδιό τους να κατασκευάσουν εκεί ένα εργοστάσιο drones που θα παράγει μια νέα έκδοση του Shahed-136 που υποτίθεται ότι μπορεί να ταξιδέψει πιο μακρυά και πιο γρήγορα. 

 Η νέα έκδοση αναμφίβολα θα αναδιαμορφωθεί με βάση τις συνθήκες του σύγχρονου συμβατικού πολέμου στην Ουκρανία και όχι τις συγκρίσιμα χαμηλής έντασης συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που η τρέχουσα έκδοση σχεδιάστηκε για να πολεμήσει. Μεταξύ 17 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2022, δεν υπήρξε καμία από τις μέχρι τώρα συνεχείς επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed κατά της Ουκρανίας. 

Πολλοί υπέθεσαν ότι η Ρωσία είχε απλώς ξοδέψει την πρώτη παρτίδα των drones που παρέδωσε το Ιράν τον Αύγουστο. Άλλοι υπέθεσαν ότι οι συνθήκες του χειμώνα προκάλεσαν δυσλειτουργία τους, καθώς είχαν σχεδιαστεί για λειτουργίες στο θερμότερο κλίμα της Μέσης Ανατολής.

Το αναβαθμισμένο Shahed-136 πιθανότατα θα διαθέτει εξαρτήματα και υποσυστήματα πιο κατάλληλα για παγωμένες καιρικές συνθήκες και άλλες συνθήκες μοναδικές στον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν τελικά βγει από την προγραμματισμένη γραμμή συναρμολόγησης στο Yelabuga. «Η απόφαση κοινής παραγωγής drones σε ρωσικές επιχειρήσεις φαίνεται να είναι win-win και για τις δύο πλευρές», είπε ο Anton Mardasov, ανεξάρτητος Ρώσος αναλυτής και μελετητής του προγράμματος για τη Συρία του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. Σημείωσε ότι, από τη μία πλευρά, η Ρωσία θα αποκτήσει περισσότερο εξοπλισμό που μπορεί να χτυπήσει σταθερούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις εν μέσω συνεχιζόμενων ελλείψεων δικών της όπλων υψηλής ακρίβειας. «Από την άλλη πλευρά, το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία που προηγουμένως είχε κλείσει και να βελτιώσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του για σύγχρονες συγκρούσεις μέσης και υψηλής έντασης», είπε. 

Ωστόσο, ο Mardasov αμφισβήτησε επίσης εάν μια τέτοια συνεργασία θα αποδειχθεί επωφελής για τη Ρωσία μακροπρόθεσμα, ειδικά δεδομένων των επιπτώσεων που πιθανότατα θα έχει στις σχέσεις της με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. «Είναι απίθανο αυτά τα κράτη να είναι ενθουσιασμένα με την προοπτική να εξοπλίσει η Ρωσία το Ιράν με πιο προηγμένη τεχνολογία δοκιμασμένη σε έναν βίαιο πόλεμο», είπε. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ιρανοί αξιωματούχοι καυχιόνται ότι χώρες σε όλο τον κόσμο κάνουν «ουρά» για να αγοράσουν τα εγχώρια drones της υπό το φως της υποτιθέμενης αποδεδειγμένης μαχητικής τους αποτελεσματικότητας. 

Ενδεχομένως η επιλογή των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία είναι λιγότερο απόδειξη της ποιότητας και των δυνατοτήτων τους και περισσότερο μια απόδειξη των περιορισμένων επιλογών της Μόσχας. 

«Η τρέχουσα αύξηση του ενδιαφέροντος για αυτούς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι ένα ατύχημα» που προέρχεται από ένα λάθος που έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα κατά τον σχεδιασμό της αρχικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, είπε. «Στην πραγματικότητα, η Μόσχα προσπαθεί να διορθώσει αυτό το «εκ γενετής ελάττωμα» εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια ιρανικών drones». 

«Σε κανονικές εποχές, η Μόσχα δεν θα αγόραζε ποτέ ιρανικά drones», πρόσθεσε. «Έτσι, οι τρέχουσες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των drones στο πεδίο μάχης, εξακολουθούν να είναι προσπάθειες που μπορούν να χαρακτηριστούν με την παροιμία: «η πενία τέχνας κατεργάζεται».

Σχόλια