CNN : Τι γνωρίζουμε για τα άγνωστα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από τη Βόρεια Αμερική


Ένα αντικείμενο σε μεγάλο υψόμετρο καταρρίφθηκε κοντά στη λίμνη Χιούρον το απόγευμα της Κυριακής
, σηματοδοτώντας την τέταρτη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα που ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε αντικείμενα στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής. 

Το Σάββατο, ένα άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τον βόρειο Καναδά, μια μέρα μετά την κατάρριψη άλλου αντικειμένου πάνω από τον εναέριο χώρο της Αλάσκας από αμερικανικό F-22. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα κινεζικό αερόστατο επιτήρησης καταρρίφθηκε από F-22 στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας. 

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σε αυτό το σημείο ότι τα άγνωστα αντικείμενα έχουν οποιαδήποτε σχέση με το αερόστατο επιτήρησης της Κίνας, αλλά φαίνεται ότι οι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας σε όλη την ήπειρο παραμένουν σε αδιέξοδο. 

Η Δημοκρατική βουλευτής Ελίσα Σλότκιν από το Μίσιγκαν, δήλωσε την Κυριακή ότι η επιχείρηση για την κατάρριψη του αντικειμένου κοντά στη λίμνη Χιούρον, πραγματοποιήθηκε από πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Εθνικής Φρουράς. Το CNN ανέφερε αρχικά ότι το αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τη λίμνη Χιούρον, με βάση όσα είπαν πηγές στο CNN και ένα δημόσιο tweet του Ρεπουμπλικανό βουλευτή Τζακ Μπέργκμαν από το Μίσιγκαν. 

Το αντικείμενο εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) και τη Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ πάνω από τη Μοντάνα, το βράδυ του Σαββάτου και μαχητικά αεροσκάφη στάλθηκαν για έρευνα, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης. Εκείνη την στιγμή, αυτά τα αεροπλάνα δεν εντόπισαν κανένα αντικείμενο που να συσχετίζεται με τις ενδείξεις του ραντάρ, γεγονός που οδήγησε τη NORAD και τη NORTHCOM να πιστέψουν ότι επρόκειτο για κάποια εσφαλμένη ένδειξη.

Αλλά την Κυριακή, οι αξιωματούχοι αεράμυνας με το ραντάρ, εντόπισαν και πάλι το αντικείμενο που πετούσε πάνω από το Ουισκόνσιν και στη συνέχεια το Μίσιγκαν. Η διαδρομή του αντικειμένου και το ύψος του προκάλεσαν ανησυχίες, γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για πολιτικά αεροσκάφη, αλλά δεν αποτελούσε στρατιωτική απειλή για κανέναν στο έδαφος, είπε ο αξιωματούχος. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε να καταρριφθεί το αντικείμενο. 

Να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής: 

Περιγραφή αντικειμένων 

«Αυτά τα αντικείμενα δεν έμοιαζαν, ήταν κατά πολύ μικρότερα από το μπαλόνι της Κίνας (ΛΔΚ) και δεν θα τα χαρακτηρίσουμε οριστικά μέχρι να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα συντρίμμια, στα οποία εργαζόμαστε», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφερόμενος στο ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι. 

Νωρίτερα την Κυριακή, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh σημείωσε επίσης τη διαφορά μεταξύ των περιστατικών. «Αυτά τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο δεν έμοιαζαν με το μπαλόνι της ΛΔΚ. Όταν μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα συντρίμμια, θα έχουμε περισσότερα για εσάς», είπε την Κυριακή 

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είπε στο ABC News την Κυριακή το πρωί ότι, ενημερώθηκε από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ότι το αντικείμενο που καταρρίφθηκε πάνω από τον Καναδά ήταν πιθανότατα ένα άλλο μπαλόνι - όπως και το αντικείμενο μεγάλου υψομέτρου που καταρρίφθηκε πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή. 

Το Σάββατο, ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Καναδά, στρατηγός Wayne Eyre, αναφέρθηκε επίσης σε ένα «μπαλόνι», όταν περιέγραψε οδηγίες που δόθηκαν στην ομάδα που εργάστηκε για να καταρρίψει το αντικείμενο.

«Ένα κυλινδρικό αντικείμενο» 

 Το άγνωστο αντικείμενο που καταρρίφθηκε στον καναδικό εναέριο χώρο είχε εντοπιστεί από το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου, Ταξίαρχου Πάτρικ Ράιντερ. Το αντικείμενο εντοπίστηκε από τη NORAD και δύο μαχητικά αεροσκάφη F-22 από την Βάση Elementorf-Richardson, στην Αλάσκα, που στάλθηκαν για να παρακολουθήσουν το αντικείμενο με τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας .

Το αντικείμενο φαίνεται να είναι ένα «κυλινδρικό αντικείμενο» μικρότερο από το κινεζικό αερόστατο επιτήρησης που καταρρίφθηκε προηγουμένως, δήλωσε η Καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. 

 «Η παρακολούθηση συνεχίστηκε σήμερα καθώς το αντικείμενο πέρασε στον καναδικό εναέριο χώρο, με τα καναδικά αεροσκάφη CF-18 και CP-140 να εντάσσονται στον σχηματισμό για περαιτέρω αξιολόγηση του αντικειμένου», ανέφερε η δήλωση του Ράιντερ. 

Ο Eyre είπε το Σάββατο ότι «οι οδηγίες που δόθηκαν  ήταν ότι όποιος είχε την καλύτερη βολή για να καταρρίψει το μπαλόνι έπρεπε να προχωρήσει». 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ενέκριναν την κατάρριψη το Σάββατο, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου. 

 «Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξουσιοδότησε τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που ανατέθηκαν στη NORAD, να διεξάγουν την επιχείρηση και ένα αμερικανικό F-22 κατέρριψε το αντικείμενο σε καναδικό έδαφος σε στενό συντονισμό με τις καναδικές αρχές», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. 

«Οι ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ανάκτησης του αντικειμένου προκειμένου να προσδιορίσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον σκοπό ή την προέλευσή του». Το αντικείμενο καταρρίφθηκε με πύραυλο AIM-9X από αμερικανικό F-22 – τον ​​ίδιο πύραυλο και αεροσκάφος που κατέρριψαν ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο την Παρασκευή και το κινεζικό αερόστατο επιτήρησης στις 4 Φεβρουαρίου. «Το αντικείμενο πετούσε σε ύψος περίπου 40.000 ποδιών, είχε εισέλθει παράνομα στον καναδικό εναέριο χώρο και αποτελούσε εύλογη απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτών. 

Το αντικείμενο καταρρίφθηκε περίπου 100 μίλια από τα σύνορα Καναδά-Ηνωμένων Πολιτειών πάνω από το καναδικό έδαφος στο κέντρο του Γιούκον», είπε. 

Η δήλωση του Πάτρικ Ράιντερ, ανέφερε ότι ενώ οι καναδικές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις ανάκτησης, το FBI θα «συνεργάζεται στενά με τη Βασιλική Καναδική Αστυνομία

Η τέταρτη τέτοια κατάρριψη

 Η κατάρριψη του αγνώστου αντικειμένου την Κυριακή κοντά στη λίμνη Χιούρον σηματοδοτεί το τέταρτο τέτοιο περιστατικό μέσα σε λίγο περισσότερο από την εβδομάδα. Την Παρασκευή, ένα άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε από αμερικανικό F-22 πάνω από τον εναέριο χώρο της Αλάσκας, αφού παρακολουθούνταν από τις ΗΠΑ από το απόγευμα της Πέμπτης. Οι πιλότοι έδωσαν διαφορετικές αφηγήσεις για το τι παρατήρησαν αφού πλησίασαν το αντικείμενο, είπε στο CNN μια πηγή που ενημερώθηκε για τις πληροφορίες. Μερικοί πιλότοι είπαν ότι «είχαν παρεμβολές στους αισθητήρες τους», αλλά άλλοι είπαν ότι δεν αντιμετώπισαν κάτι παρόμοιο.


Το αντικείμενο πετούσε στα 40.000 πόδια, γεγονός που το καθιστούσε κίνδυνο για την κυκλοφορία των πολιτών. Αυτό το έκανε να ξεχωρίζει από το κινεζικό αερόστατο επιτήρησης, το οποίο ταξίδευε «πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία», είπε τότε ο Ράιντερ. 

 Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Dan Sullivan της Αλάσκας είπε την Παρασκευή, μετά την κατάρριψη του αγνώστου αντικειμένου πάνω από την πολιτεία του, ότι παρόμοια αντικείμενα εντοπίστηκαν πάνω από την Αλάσκα τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε το Alaska Beacon. 

«Υπήρχαν πράγματα που φάνηκαν στα ραντάρ αλλά δεν εξηγήθηκαν», είπε στη δημοσίευση το μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας. Το κινεζικό αερόστατο καταρρίφθηκε ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας το περασμένο Σάββατο αφού ταξίδεψε στις ΗΠΑ. 

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ότι ενέχει μικρή συλλογή πληροφοριών και στρατιωτικό κίνδυνο. Ωστόσο, αποτελούσε κίνδυνο για ανθρώπους και περιουσίες στο έδαφος εάν καταρριφθεί, καθώς οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν περίπου 200 πόδια ύψος και το ωφέλιμο φορτίο ζύγιζε περισσότερο από μερικές χιλιάδες λίβρες. 

Ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να εργάζεται για να ανακτήσει τα συντρίμμια από το μπαλόνι στον πυθμένα του ωκεανού. Ο Ράιντερ είπε την Παρασκευή ότι «έχουν εντοπίσει μια σημαντική ποσότητα συντριμμιών μέχρι στιγμής που θα αποδειχθεί χρήσιμη για την περαιτέρω κατανόηση αυτού του μπαλονιού και των δυνατοτήτων επιτήρησής του». 

Συγκεκριμένα, η μέθοδος της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ για την παρακολούθηση του στόλου των μπαλονιών επιτήρησης της Κίνας, ανακαλύφθηκε μόλις τον τελευταίο χρόνο, είπαν στο CNN έξι άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Τα ευρήματα επέτρεψαν στις ΗΠΑ να αναπτύξουν για πρώτη φορά μια συνεπή τεχνική μέθοδο, την οποία χρησιμοποίησαν για να παρακολουθούν τα μπαλόνια σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε όλο τον κόσμο, ανέφεραν οι πηγές.

cnn.com

Σχόλια