Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αυστριακή απειλή για βέτο λόγω μεταναστευτικού


Η Αυστρία θα μπλοκάρει την κοινή τελική δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, εάν η ΕΕ δεν υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή για το μεταναστευτικό, δήλωσε την Τετάρτη ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στην εφημερίδα Die Welt.

Ενόψει της συνόδου κορυφής, η Αυστρία και άλλα επτά κράτη μέλη ζήτησαν την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου της ΕΕ με τον καλύτερο περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης σε κοινή επιστολή που είδε το EURACTIV. Μία μόλις ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Νεχάμερ διπλασίασε τα αιτήματα αυτά.

Εάν δεν υπάρξει σκληρότερη γραμμή στο μεταναστευτικό, η Αυστρία «δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει» την τελική δήλωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο Αυστριακός συντηρητικός πολιτικός στην Die Welt.

«Τα κενά λόγια δεν θα είναι αρκετά. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια σαφής και ρητή δέσμευση για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και τη χρήση κατάλληλων οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τον σκοπό αυτό», τόνισε ο Νεχάμερ σχετικά με το σύστημα ασύλου της ΕΕ, το οποίο, όπως λέει, έχει καταρρεύσει.

Στην Αυστρία, η αντιπολίτευση έχει ήδη επικρίνει τον Νεχάμερ για τις έντονες απόψεις του ενόψει της συνόδου κορυφής.

«Αυτοί που πάντα εμποδίζουν, δεν πετυχαίνουν επίσης τίποτα», δήλωσε ο Ράινχολντ Άινβαλνερ, από το σοσιαλδημοκρατικό SPÖ της αντιπολίτευσης. «Η Αυστρία θα έπρεπε να βάλει όλη της την ενέργεια στην εξεύρεση πραγματικών λύσεων, αντί γι αυτό η καγκελάριος προσπαθεί και πάλι μόνο να επιτύχει μόνο εσωτερικούς πολιτικούς στόχους», πρόσθεσε.

«Η ανακοίνωση για τη μη υπογραφή κάποιας ανυπόστατης δήλωσης είναι άλλη μια λάσπη από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του ÖVP για το άσυλο, τίποτα άλλο», πρόσθεσε ο Χάνες Αμέσμπαουερ από το δεξιό λαϊκιστικό FPÖ.

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Αυστρία τριπλασιάστηκε πέρυσι σε 108.490, γεγονός που την καθιστά το κράτος της ΕΕ με την πιο απότομη αύξηση συνολικά. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2022 υποβλήθηκαν σχεδόν 924.000 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ, δηλαδή 46,5% αύξηση σε σχέση με το 2021.

Η Αυστρία υπήρξε ένας από τους κύριους παράγοντες της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας με το πρόσφατο βέτο που άσκησε κατά της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα και ζήτησε σκληρότερη γραμμή για τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Στοκχόλμη.

 euractiv.gr

Σχόλια