Γερμανία: Μεγάλες φιλοδοξίες & μεγάλες καθυστερήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Οι κυβερνητικές διαμάχες και η γραφειοκρατία εξακολουθούν να εμποδίζουν την έγκριση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκληθεί από την πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Μέχρι το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να παράγουν το 80% της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης. Πρόσφατα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε εντολή να κατασκευάζονται «τέσσερις έως πέντε χερσαίες ανεμογεννήτριες την ημέρα» μέχρι το 2030 και υποσχέθηκε να ελέγχει τα 16 κρατίδια της Γερμανίας «κάθε μήνα» ώστε να βλέπει «πόσο έχουν προχωρήσει», δήλωσε στη Bild am Sonntag σε συνέντευξή του. 

Όμως ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα. Σε έρευνα που διεξήχθη κατά την ετήσια συγκέντρωση της ομάδας πίεσης Bundesverband Erneuerbare Energien (BEE) στις 9 Φεβρουαρίου, το 45% απάντησε ότι η πολιτική «Energiewende», η μετάβαση δηλαδή της Γερμανίας στην πράσινη ενέργεια, δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ένα άλλο 46% έκρινε το επιχειρηματικό περιβάλλον ως απλώς «ικανοποιητικό». Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι ήταν πιο αισιόδοξοι. Το 47% των ερωτηθέντων αναμένει μια ευνοϊκή εξέλιξη το 2023. 

Ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει καταστήσει την επιτυχία της Energiewende ως κύρια προτεραιότητά του, χαρακτηρίζοντάς την ως το «πιο φιλόδοξο σχέδιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». 

 «Εάν η Γερμανία δεν επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, δεν θα είμαστε σε θέση να απαιτήσουμε από τους άλλους να επιτύχουν τους δικούς τους», υπογράμμισε ο Χάμπεκ. 

Το 2022, ο κύριος στόχος του ήταν να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για να λάβει κανείς άδεια για την κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας ή ενός ηλιακού πάνελ. Συγκρουόμενος με ακτιβιστές για την προστασία της φύσης, παρατήρησε ότι «η ταχύτητα της αδειοδότησης δεν αντιβαίνει στην ποιότητα της διαδικασίας». Με άλλα λόγια, οι οικολόγοι πρέπει να έχουν συμφέρον από την προστασία του κλίματος, συνέχισε να προσθέτει. 

 Εκτός από όλους τους νόμους που προώθησε ο Χάμπεκ το 2022, οι οποίοι απονέμουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το καθεστώς ότι «εξυπηρετούν το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον», επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2022, οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν να εφαρμόσουν ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου καθώς και έναν νόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κυβερνητικές διαμάχες 

 Ο κανονισμός έκτακτης ανάγκης της ΕΕ θα επέτρεπε στη γερμανική κυβέρνηση να παρακάμψει τους δήμους, οι οποίοι συχνά έχουν τον τελευταίο λόγο όταν πρόκειται για την αδειοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, και αυτή η ρύθμιση φαίνεται ότι έχει πέσει θύμα εσωτερικών κυβερνητικών συγκρούσεων. 

 Στις 10 Φεβρουαρίου επρόκειτο να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο το κείμενο που θα επέτρεπε την ένταξή του στη γερμανική νομοθεσία. Αυτό δεν συνέβη ποτέ. «Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να τεθεί σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε η Κέρστιν Αντρέ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης ενεργειακών βιομηχανιών BDEW. 

«Ο χρόνος είναι σημαντικός», πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχουν ήδη παρέλθει 3 από τους 18 μήνες που προβλέπονται στον κανονισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΕ. Πηγές αποδίδουν την καθυστέρηση σε κυβερνητικές διαμάχες, με το φιλελεύθερο FDP να πιέζει για την προσθήκη της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων στον κατάλογο των έργων «υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος», μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Οι Πράσινοι αντιστέκονται σε αυτό, με αποτέλεσμα ο κανονισμός έκτακτης ανάγκης να μπλοκάρει ολοσχερώς. Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, ο νόμος βρίσκεται σε καλό δρόμο. 

"Δεν μπορεί πραγματικά να γίνει πολύ πιο γρήγορα από αυτό», δήλωσε στον Τύπο στις 10 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι το κείμενο θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο και να επιτύχει την έγκριση στις 3 Μαρτίου."

euractiv.gr


Σχόλια