ΝΑΤΟ: Κανένας συμβιβασμός στην ελευθερία του λόγου, απαντά ο Σουηδός ΥΠΕΞ


Η Σουηδία δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ελευθερία της έκφρασης ή το κράτος δικαίου, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ, απαντώντας στα σχόλια του Τούρκου Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι όσο η Σουηδία επιτρέπει να καίγονται και να καταστρέφονται βιβλία του Κορανίου, η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει με την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτό έγινε με αφορμή ένα γεγονός που έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου, όταν ο Δανο-Σουηδός πολίτης Ράσμους Παλουντάν έκαψε ένα Κοράνι κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, γεγονός που οδήγησε σε διαδηλώσεις σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Σε απάντηση, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε στο ΤΤ ότι η Σουηδία έχει έναν εκτεταμένο χάρτη ελευθερίας της έκφρασης και ότι δεν σκοπεύει να τον περιορίσει.

«Δεν κάνουμε συμβιβασμούς όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, είναι πολύ σαφές τι απαιτείται για να γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ότι πληρούμε τις απαιτήσεις που υπάρχουν στο τριμερές μνημόνιο. Και θα το κάνουμε αυτό μέσα στο πλαίσιο που θέτει το σύνταγμά μας, η νομοθεσία μας και οι αρχές του κράτους δικαίου», δήλωσε.

Επισήμανε ότι η Σουηδία έχει φέρει αποτελέσματα σε όλα τα μέρη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Συνεχίζουμε να την εφαρμόζουμε. Η θρησκεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, αλλά αφού το είπα αυτό, καταλαβαίνω ότι η τουρκική πλευρά είναι αναστατωμένη για κάτι που ήταν σίγουρα νόμιμο, αλλά όχι σεβαστό», είπε.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία και στις προεκλογικές εκστρατείες πολλά πράγματα λέγονται και πολλά πράγματα φαίνεται να λέγονται, αυτό συμβαίνει πάντα. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να δούμε αυτές τις δηλώσεις», πρόσθεσε ο Μπίλστρομ.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι η κατάσταση πρέπει τώρα να «ηρεμήσει και από τις δύο πλευρές», καθώς η Σουηδία σκοπεύει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής σε επίπεδο αξιωματούχων.

Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο απλή, καθώς οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες που υποστηρίζουν τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό (που αποτελείται από τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων) έχουν ξεσηκωθεί εναντίον των απαιτήσεων του Ερντογάν.

Ο βουλευτής των Σουηδοδημοκρατών Ρίτσαρντ Λόμσοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Dagens Industri ότι η Σουηδία δεν πρέπει ποτέ να υποκύψει στις τουρκικές απειλές, προσθέτοντας σχετικά με το θέμα της καύσης βιβλίων του Κορανίου: «Αν εκνευριστούν, κάψτε εκατό ακόμα».

euractiv.gr

Σχόλια