Η Φινλανδία διαψεύδει τις φήμες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία


Η Φινλανδία δεν πρόκειται να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, δήλωσε η πολιτική ηγεσία της χώρας
, απαντώντας στις φήμες ότι η Φινλανδία θα προχωρήσει μόνη της λόγω του τουρκικού βέτο στη Σουηδία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Iltalehti ανέφερε -με βάση τις δικές της πηγές «ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής»- ότι η Φινλανδία προετοιμάζεται για την περίπτωση που η Τουρκία επικυρώσει μόνο την υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας ότι η έντονη αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας μπορεί να σημάνει το τέλος της τρέχουσας κοινής υποψηφιότητας.

Ωστόσο, η Φινλανδία στοχεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από κοινού με τη Σουηδία πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο (Πράσινοι), ο οποίος συναντήθηκε με τον Σουηδό ομόλογό του στο Εσπού, σημειώνοντας ότι όλες οι άλλες επιλογές είναι «κερδοσκοπικές».

Από την πλευρά της Σουηδίας, ο υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι θεωρεί ακατάλληλο να σχολιάσει τις αποφάσεις της Φινλανδίας.

Τη θέση του υπουργού Εξωτερικών επανέλαβε και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σε συνέντευξη Τύπου με τη γενική κυβερνήτη του Καναδά Μαίρη Σάιμον στο Ελσίνκι.

Ο «στόχος είναι η Φινλανδία και η Σουηδία να γίνουν δεκτές το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Θα πρέπει να γίνει μια πιο ανοιχτή συζήτηση για το πώς θα αντιδράσουν αν η Τουρκία και η Ουγγαρία επικυρώσουν μόνο την αίτηση της Φινλανδίας, δήλωσε στην Helsingin Sanomat ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ασφάλειας του κοινοβουλίου, Γιούσι Χάλλα-άχο από το Κόμμα των Φινλανδών.

«Θα ήταν καλό να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό το δίλημμα, να μην το κρύβουμε κάτω από το χαλί και να επαναλαμβάνουμε απλώς ότι επιθυμούμε να ενταχθούμε με τη Σουηδία. Αυτό είναι που σίγουρα θέλουμε, αλλά το θέμα δεν είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια μας. Πιθανότατα, κάποιοι φοβούνται ότι το να το πούμε δυνατά το κάνει πιο πιθανό», πρόσθεσε ο Halla-aho.

Ο πρώην πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν (SDP) σχολίασε επίσης την κατάσταση.

Γράφοντας στην εφημερίδα Hufvudstadsbladet την Τρίτη, ο Λίπονεν δήλωσε αντίθετα ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερο λόγο όταν πρόκειται για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το να αφήσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία εκτός της συμμαχίας θα ήταν μια μεγάλη ήττα για το ΝΑΤΟ, είπε.

«Υπεύθυνος για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι το μεγαλύτερο μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ. Είναι άσκοπο να συνεχίσουμε τον χορό επικύρωσης με την Τουρκία», έγραψε ο Λίπονεν.

euractiv.gr

Σχόλια