Οι Βρετανικές βάσεις (άντρο μυστικών υπηρεσιών) ο χάρτης Μπάιντεν και το «νέο σχέδιο» για το Κυπριακό
Το παρόν βήμα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, επίκειται παρέμβαση ΕΕ-ΟΗΕ-ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια. Οι όποιες διεργασίες έχουν ήδη παρασκηνιακά ξεκινήσει ώστε να κατατεθεί άμεσα το «νέο σχέδιο» για λύση. Ο Φιλελεύθερος Κύπρου (04/12/2022), το Realnews (27/12/2022), η Εστία (31/12/2022), το Bήμα (02/01/2023), και το Euronews (30/01/2023), επιβεβαίωσαν τα όσα γράφουμε στο iEpikaira εδώ και μήνες. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, έχει λάβει και επίσημα το πράσινο φως από την ΕΕ για αυτόν τον σκοπό. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον Άγγλο ξενοδόχο...
Κάτι ετοιμάζουν οι Βρετανοί
Σε ένα πολύ ανησυχητικό δημοσίευμα της Καθημερινής (12/12/2022) υπό τον τίτλο «Η Βρετανία επιστρέφει στη Μεσόγειο μέσω Τουρκίας», χωρίς να δοθούν πολλές λεπτομέρειες, αναφέρεται ότι η αναβάθμιση των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας στοχεύει στο να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο. Προφανώς το «όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο» αναφέρεται στην κυοφορούμενη νέα πρόταση για το Κυπριακό και τον διαμοιρασμό της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου. Το δημοσίευμα γράφει:
«Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι Άγκυρα και Λονδίνο συντονίζονται προκειμένου να συνάψουν τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την προσέγγιση και μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. Εκ των πραγμάτων η προοπτική ενός τέτοιου άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο τίθεται απέναντι στον άξονα Ελλάδας, Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αποτελεί και σαφές αντιστάθμισμα σε υφιστάμενες τριμερείς στην περιοχή, με σημαντικότερες εκείνες με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και με το σχήμα 3+1 στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ. Ακόμη και αν αυτός ο άξονας έχει ως κύριο στόχο τη μείωση της επιρροής της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σαφές ότι συστατικό στοιχείο των τριμερών είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όμως τυχαίνει να… συνορεύει με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις σε κυπριακό έδαφος. Είναι απολύτως βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και θα επεκταθούν και στην πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Με άλλα λόγια εκτός του ότι το ΗΒ -όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε- θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, είναι πρόδηλο ότι η νέα λύση θα επηρεάσει και το καθεστώς των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Αυτό που επίσης υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα είναι ότι η Βρετανία μετά το BREXIT λειτουργεί ανταγωνιστικά της ΕΕ και επομένως θα επιδιώξει να παραγκωνίσει ή να υποσκάψει την παρέμβασή της στις όποιες διεργασίες για το Κυπριακό προκρίνοντας εναλλακτικά σχήματα ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στις ΗΠΑ για να στρίψουν το τιμόνι στην κατεύθυνση που επιθυμούν.
Οι Βρετανικές βάσεις
Όσον αφορά στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, χωρίζονται σε δύο τμήματα, στη Δυτική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων (WSBA) στη χερσόνησο Ακρωτήρι, και στην Ανατολική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων (ESBA) στη Δεκέλεια, η οποία περιλαμβάνει και τον Σταθμό Αγίου Νικολάου.
Εδώ εκ προοιμίου πρέπει να διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με την Ε/κ δημοσιογράφο Φανούλα Αργυρού η αναφορά στο προαναφερθέν δημοσίευμα της Καθημερινής «η οποία όμως τυχαίνει να… συνορεύει με το ΗΒ, το οποίο διαθέτει κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις σε κυπριακό έδαφος», δεν ευσταθεί. Οι βρετανικές βάσεις δεν είναι «κυρίαρχες», η αναφορά σε «κυριαρχία» προστέθηκε την τελευταία στιγμή στις συνομιλίες του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959 πριν τις υπογραφές Συμφωνιών Ζυρίχης/Λονδίνου και χρησιμοποιήθηκε για την ασφάλεια των βάσεων από τυχόν εχθρικές αντιδράσεις των Κυπρίων. Το ότι δεν είναι «κυρίαρχες» επιβεβαιώθηκε και με απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου του ΗΒ, το οποίο αποφάνθηκε ότι αποτελούν αποικιακά κατάλοιπα (δημοσιεύτηκε 02/08/2018 στο sigmalive.com). Επιπροσθέτως, οφείλει να διευκρινιστεί ότι οι βάσεις ΔΕΝ διαθέτουν ΑΟΖ παρά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη.
Ας σημειωθεί επίσης ότι οι Βρετανοί -με τη συνέργεια των Αμερικανών- έχουν μετατρέψει τις βάσεις σε κέντρα κατασκοπείας (1, 2, 3, 4, 5 και 6) που ελέγχουν ολόκληρη την Μέση Ανατολή, την Β. Αφρική και όχι μόνο. Δημοσίευμα του Declassified UK αναφέρει ότι «οι εγκαταστάσεις αυτές λέγεται ότι περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση υποκλοπής επικοινωνιών στον Άγιο Νικόλαο στην Ανατολική ΣΒΑ, Δεκέλεια, η οποία υποτίθεται ότι απορροφά κλήσεις, κείμενα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».
Εγκαταστάσεις Βρετανικών και Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Κύπρο
Ειρήσθω εν παρόδω, το ίδιο Μέσο επιβεβαιώνει ότι στις βάσεις υπάρχει μόνιμη παρουσία και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, γεγονός που παραβιάζει τη συμφωνία και τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης μεταξύ ΗΒ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτός τούτου, είναι γνωστό ότι από το 1974 αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου U2 σταθμεύουν στο Ακρωτήρι. Γεγονός που επιβεβαιώνει αφενός την αμερικανική παρουσία και αφετέρου την αγαστή αμερικανοβρετανική συνεργασία στην περιοχή (για περισσότερες λεπτομέρειες ο αναγνώστης παραπέμπεται στο άρθρο της Φ. Αργυρού: «Οι Βρετανικές Βάσεις, Iστορικά Γεγονότα και οι Πηγές…»).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.