Βοήθεια ΝΑΙ...αλλά ΟΧΙ μαχητικά αεροσκάφη από το Βέλγιο στην Ουκρανία


Το Βέλγιο δεν θα στείλει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16 καθώς είναι απαραίτητα για την εθνική άμυνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο
, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει άλλες μορφές υποστήριξης στο Κίεβο.

«Πριν από έναν χρόνο, όταν [ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι] εμφανίστηκε ενώπιον μας μέσω τηλεδιάσκεψης, μας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τον ξαναδούμε», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, βλέπουμε ότι μπορεί να έρθει εδώ, να πάει στο Παρίσι, να πάει στο Λονδίνο…».

«Βρισκόμαστε στις παραμονές μιας μεγάλης ρωσικής επίθεσης και είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ενωμένοι», πρόσθεσε.

Στο Twitter, ο Ντε Κρο ανέφερε ότι «το Βέλγιο και η Ευρώπη είναι στο πλευρό του ουκρανικού λαού» και ότι «ο αγώνας της Ουκρανίας για ελευθερία και δημοκρατία είναι επίσης ένας αγώνας για τις αξίες μας».

Μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την πρώτη του προσωπική ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την έναρξη του πολέμου, ο Ντε Κρο επανέλαβε την προθυμία η χώρα του να συνδράμει την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Ντε Κρο εξήγησε ότι το Βέλγιο δεν θα μπορούσε να στείλει μαχητικά, καθώς «χρειάζεται τα μαχητικά του, δεν μπορούμε να τα στερηθούμε. Χρειάζονται για την υπεράσπιση του ΝΑΤΟ», όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό μέσο VRT, προσθέτοντας ότι τα αεροσκάφη υπερασπίζονται τις χώρες της Βαλτικής και τον εναέριο χώρο του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Υπενθύμισε ότι το Βέλγιο αποφάσισε να παράσχει «ένα πολύ σημαντικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας πριν από δύο εβδομάδες».

Η υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντονέρ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα θα παράσχει ένα πρόσθετο πακέτο στρατιωτικής στήριξης ύψους 92 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία – το «μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που έχει εγκρίνει η χώρα μας μέχρι στιγμής», καθώς συνδυάζεται με το προηγούμενο πακέτο βοήθειας ύψους 146 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει «καύσιμα και πυρομαχικά, αλλά και αντιαρματικά όπλα και πολυβόλα».

Την Τετάρτη, η Ντεντονέρ ανακοίνωσε επίσης ότι το Βέλγιο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία.

«Μελετάται εάν και με ποια μορφή το Βέλγιο μπορεί να συμβάλει χρήσιμα στην πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας», δήλωσε. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η Ουκρανία θα λάβει «τουλάχιστον 100 άρματα μάχης Leopard 1 A5 […] τους επόμενους μήνες».

Επιπλέον, στα τέλη Ιανουαρίου, αρκετές χώρες -μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία- συμφώνησαν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με σύγχρονα δυτικά (M1A1 Abrams και Leopard 2) άρματα μάχης.

Το Βέλγιο έστειλε επίσης υποβρύχια συστήματα στην Ουκρανία. «Σήμερα, υποδεχόμαστε Ουκρανούς στρατιώτες στο Βέλγιο στο πλαίσιο της αποστολής #EUMAM. Θα υποβληθούν σε εκπαίδευση στα υποβρύχια συστήματα που παρέδωσε το Βέλγιο στην Ουκρανία. Τους εξέφρασα τη βαθιά υποστήριξή μου και χαιρέτισα το θάρρος που επιδεικνύουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο». ανέφερε η Ντεντονέρ στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Ζελένσκι αποχώρησε από το κτίριο Europa γύρω στις 6.30 το απόγευμα, μετά από έξι ώρες διμερών συναντήσεων με τους ηγέτες της ΕΕ για τη δυνατότητα ενίσχυσης της υποστήριξής τους προς τη χώρα του.

Μετά τις συναντήσεις στο Συμβούλιο, δήλωσε ότι άκουσε από αρκετούς ηγέτες της ΕΕ ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Ρωσίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δεσμεύσεις.

Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε το βράδυ με τον Βέλγο βασιλιά Φίλιππο,μια συνάντηση που κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρόσφερε στη βασιλική οικογένεια ένα θραύσμα ενός ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία και στο οποίο οι Ουκρανοί πιλότοι έγραψαν:  «Μαζί νικάμε».

euractiv.gr

Σχόλια