The Economist :Πώς το άνοιγμα της Κίνας θα διαταράξει την παγκόσμια οικονομία...


Μια ιστορία θανάτου, ανάπτυξης και πληθωρισμού 

Για το καλύτερο μέρος των τριών ετών - 1.016 ημέρες για την ακρίβεια - η Κίνα είχε "κλείσει" στον κόσμο. Οι περισσότεροι αλλοδαποί φοιτητές εγκατέλειψαν τη χώρα στην αρχή της πανδημίας. Οι τουρίστες σταμάτησαν να επισκέπτονται. Κινέζοι επιστήμονες σταμάτησαν να παρακολουθούν ξένα συνέδρια. Στα στελέχη των εκπατρισμένων απαγορεύτηκε να επιστρέψουν στις επιχειρήσεις τους στην Κίνα. Έτσι, όταν η χώρα ανοίξει τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου, εγκαταλείποντας τα τελευταία απομεινάρια της πολιτικής « μηδενικού κορονοϊού », η ανανέωση της εμπορικής, πνευματικής και πολιτιστικής επαφής θα έχει τεράστιες συνέπειες, κυρίως καλοήθεις

Πρώτα, όμως, θα υπάρξει φρίκη. 

Μέσα στην Κίνα, ο ιός μαίνεται . Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κολλάνε καθημερινά. Τα νοσοκομεία κατακλύζονται. Παρόλο που η πολιτική του μηδενικού κορονοϊού έσωσε πολλές ζωές όταν εισήχθη (με μεγάλο κόστος για τις ατομικές ελευθερίες), η κυβέρνηση απέτυχε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη χαλάρωση της συσσωρεύοντας φάρμακα, εμβολιάζοντας περισσότερους ηλικιωμένους και υιοθετώντας ισχυρά πρωτόκολλα για να αποφασίσει ποιους ασθενείς θα θεραπεύσει. Το μοντέλο μας δείχνει ότι, εάν ο ιός εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, περίπου 1,5 εκατομμύριο Κινέζοι θα πεθάνουν τους επόμενους μήνες.

Δεν μπορούν να κάνουν πολλά οι ξένοι για να βοηθήσουν. Από φόβο μήπως φανεί αδύναμη, η κινεζική κυβέρνηση απορρίπτει ακόμη και προσφορές δωρεάν, αποτελεσματικών εμβολίων από την Ευρώπη. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να προετοιμαστεί για τις οικονομικές επιπτώσεις της μεγάλης στροφής του Κομμουνιστικού Κόμματος . Αυτά δεν θα είναι ομαλό. Η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο, ειδικά εάν οι τοπικοί αξιωματούχοι αντιστρέψουν την πορεία τους και αποκλείσουν τις πόλεις για να μειώσουν τα κρούσματα. Αλλά τελικά η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει απότομα, μαζί με την κινεζική ζήτηση για αγαθά, υπηρεσίες και εμπορεύματα. Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός στις παραλίες της Ταϊλάνδης, σε εταιρείες όπως η Apple και η Tesla και στις κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Η επαναλειτουργία της Κίνας θα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός του 2023. 

Καθώς η χρονιά προχωρά και το χειρότερο κύμα του κορωνοϊού περνάει, πολλοί από τους ασθενείς θα επιστρέψουν στη δουλειά. Οι αγοραστές και οι ταξιδιώτες θα ξοδεύουν πιο ελεύθερα. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 θα μπορούσε να είναι κατά ένα δέκατο υψηλότερο από το ταραγμένο πρώτο τρίμηνο του 2023. Μια τέτοια απότομη ανάκαμψη σε μια τόσο τεράστια οικονομία σημαίνει ότι η Κίνα μόνη της θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά την περίοδο. 

Το κόμμα στηρίζεται σε αυτό. Ελπίζει να κριθεί όχι από την τραγωδία που επιδεινώνεται η ανικανότητά της, αλλά από την οικονομική ανάκαμψη που θα ακολουθήσει. Στην ομιλία του Σι Τζινπίνγκ στο τέλος του έτους, ο επικεφαλής του κόμματος ευχαρίστησε τους εργαζομένους στην πανδημία που τηρούν γενναία τις θέσεις τους και, ενώ έγνεψε στις «δύσκολες προκλήσεις» που έρχονται, υποσχέθηκε ότι «Το φως της ελπίδας είναι ακριβώς μπροστά μας». Έδειχνε ανυπόμονος να κοιτάξει πέρα ​​από την πανδημία, τονίζοντας τις πιθανότητες μιας ταχείας οικονομικής ανάκαμψης το 2023 και προσφέροντας λόγους για να είμαστε περήφανοι που ζούμε σε μια ανερχόμενη Κίνα υπό κομματική κυριαρχία .

Το τέλος της αυτοεπιβαλλόμενης απομόνωσης της Κίνας θα είναι καλά νέα για μέρη που εξαρτώνται από τις κινεζικές δαπάνες. Τα ξενοδοχεία στο Πουκέτ και τα εμπορικά κέντρα στο Χονγκ Κονγκ υπέφεραν καθώς οι Κινέζοι ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Τώρα οι επίδοξοι ταξιδιώτες συρρέουν σε ταξιδιωτικές ιστοσελίδες. Οι κρατήσεις στο Trip.com αυξήθηκαν κατά 250% στις 27 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα. Οι οικονομολόγοι σκέφτονται μια ώθηση του ΑΕΠ για το Χονγκ Κονγκ έως και 8% με την πάροδο του χρόνου. Οι εξαγωγείς των εμπορευμάτων που καταναλώνει η Κίνα θα ωφεληθούν επίσης. Η χώρα αγοράζει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, πάνω από το ήμισυ του εξευγενισμένου χαλκού, νικελίου και ψευδαργύρου και περισσότερα από τα τρία πέμπτα του σιδηρομεταλλεύματός της. 

Αλλού, όμως, η ανάκαμψη της Κίνας θα έχει οδυνηρές παρενέργειες. Σε μεγάλο μέρος του κόσμου θα μπορούσε να εμφανιστεί όχι σε υψηλότερη ανάπτυξη, αλλά σε υψηλότερο πληθωρισμό ή επιτόκια. Οι κεντρικές τράπεζες ήδη αυξάνουν τα επιτόκια με φρενήρεις ρυθμούς για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Εάν το νέο άνοιγμα της Κίνας αυξήσει την πίεση των τιμών σε δυσάρεστο βαθμό, θα πρέπει να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική πιο αυστηρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι χώρες που εισάγουν εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Δύσης, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μιας τέτοιας αναστάτωσης. 

Πάρτε την αγορά πεετρελαίου. Η αυξανόμενη κινεζική ζήτηση θα πρέπει να αντισταθμίσει περισσότερο από την παραπαίουσα κατανάλωση στην Ευρώπη και την Αμερική, καθώς οι οικονομίες τους επιβραδύνουν. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια ταχεία ανάκαμψη στην Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ώθηση της τιμής του αργού πετρελαίου Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι, αύξηση κατά ένα τέταρτο σε σύγκριση με τις σημερινές τιμές (αν και ακόμα κάτω από τα ύψη που έφτασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία). Η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα αποδειχθεί άλλο ένα εμπόδιο για την εξοικονόμηση του πληθωρισμού.

Για την Ευρώπη, η επαναλειτουργία της Κίνας είναι ένας άλλος λόγος για να μην εφησυχάζουμε σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου αργότερα μέσα στο έτος. Το Zero-covid, καταστέλλοντας τη ζήτηση της Κίνας για φυσικό αέριο, κατέστησε λιγότερο δαπανηρό από ό,τι θα ήταν για την Ευρώπη να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης το 2022. Μια ισχυρή ανάκαμψη στην Κίνα θα σημαίνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τον Δεκέμβριο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προειδοποίησε για ένα σενάριο κατά το οποίο ο χειμώνας ξεκινά τακτικά το 2023 και η Ρωσία διακόπτει εντελώς το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις που φτάνουν έως και το 7% της ετήσιας κατανάλωσης της ηπείρου, αναγκάζοντάς την να εισαγάγει σιτηρέσιο. 

Για την ίδια την Κίνα, η κανονικότητα μετά την πανδημία δεν θα είναι επιστροφή στο status quo ante. Αφού είδαν την κυβέρνηση να επιβάλλει το μηδέν Covid με δρακόντειο τρόπο και στη συνέχεια να τον καταργεί χωρίς τη δέουσα προετοιμασία, πολλοί επενδυτικοί οίκοι βλέπουν τώρα την Κίνα ως ένα πιο ριψοκίνδυνο στοίχημα. Οι ξένες εταιρείες είναι λιγότερο πεπεισμένες ότι οι δραστηριότητές τους δεν θα διαταραχθούν. Πολλοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερο κόστος για την παραγωγή αλλού. Οι εισερχόμενες επενδύσεις σε νέα εργοστάσια φαίνεται να επιβραδύνονται, ενώ ο αριθμός των εταιρειών που κινούνται εκτός Κίνας έχει αυξηθεί, κατά ορισμένους λογαριασμούς.

Κανονικό όχι φυσιολογικό 

Καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τη ζημιά, θα πρέπει να θυμούνται κάποια ιστορία. Το προηγούμενο μεγάλο άνοιγμα της Κίνας, μετά την εξοντωτική απομόνωση των χρόνων του Μάο, οδήγησε σε μια έκρηξη ευημερίας καθώς αγαθά, άνθρωποι, επενδύσεις και ιδέες ξεπέρασαν τα σύνορά της και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τόσο η Κίνα όσο και ο κόσμος έχουν ωφεληθεί από τέτοιες ροές, κάτι που οι πολιτικοί στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον σπάνια παραδέχονται. Με τύχη, η τρέχουσα επαναλειτουργία της Κίνας θα πετύχει τελικά. Αλλά λίγη από την παρανοϊκή, ξενοφοβική διάθεση που πυροδότησε το κόμμα κατά τα χρόνια της πανδημίας σίγουρα θα παραμείνει. Το πόσο ανοιχτή θα είναι ακριβώς η νέα Κίνα μένει να φανεί

economist.com

Σχόλια