Αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στέλνει η Ολλανδία στην Ουκρανία


Οι Ολλανδοί θα παράσχουν στην Ουκρανία δύο εκτοξευτές πυραύλων Patriot, έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων και εκπαίδευση για τους Ουκρανούς στρατιώτες ώστε να χειρίζονται τον εξοπλισμό αεράμυνας, έγραψαν η υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren και ο υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra σε επιστολή τους προς την κάτω βουλή.

Η στρατιωτική στήριξη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου βοήθειας, για το οποίο η κυβέρνηση έχει προβλέψει 2,5 δισ. ευρώ για το έτος.

«Η ανάγκη εντατικοποίησης της στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία ήταν ήδη προφανής, ο επείγων χαρακτήρας είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ», ανέφεραν οι δύο υπουργοί στην επιστολή.

Εν τω μεταξύ, οι δυτικοί υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν για όγδοη φορά στο πλαίσιο της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ραμστάιν την Παρασκευή (21 Ιανουαρίου).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ollongren ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία αγόρασε 100 οχήματα με αντιαεροπορικά πυροβόλα σε συνεργασία με την Τσεχική Δημοκρατία.

Όσον αφορά την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας Patriot, η Ολλανδία «συμμετέχει σε ένα σχέδιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία» για την προμήθεια της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με «πυρομαχικά, εκπαίδευση και ανταλλακτικά για τη συντήρηση», δήλωσε επίσης η Ollongren κατά τη διάρκεια της συνάντησης

Μαζί με τους «διεθνείς εταίρους», η Ολλανδία σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης, ιδίως με την αναπλήρωση των δικών της εθνικών αποθεμάτων για να «φέρει την επιχειρησιακή ετοιμότητα στα πρότυπα», δήλωσε η Ollongren, αφού οι δυτικοί σύμμαχοι δήλωσαν ότι θα επικεντρωθούν επίσης στην επιτάχυνση της αντικατάστασης του εξοπλισμού που προμηθεύουν στην Ουκρανία.

«Με αυτή την ανακοίνωση, η Ολλανδία μπορεί να διαδραματίσει διεθνή καθοδηγητικό ρόλο», αναφέρεται επίσης στην επιστολή που εστάλη στο κοινοβούλιο.

euractiv.gr

Σχόλια