Η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία τον περασμένο χρόνο έχει συνδέσει άρρηκτα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη μοίρα του Κιέβου. Η δεύτερη εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα φαίνεται να απέτυχε, οδηγώντας την Ουκρανία βαθύτερα στην αγκαλιά της ευρωατλαντικής κοινότητας και εδραιώνοντας τη φιλοδοξία του Κιέβου για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ .
Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκκολαπτόμενη προσπάθεια στις ΗΠΑ και σε συμμαχικά έθνη για τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και τη χρήση των τεράστιων πόρων της Ουκρανίας ενός βασικού μετάλλου ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της πιο προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας της Δύσης που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μελλοντικής αποτροπής ενάντια στη Ρωσία και Κίνα.
Το τιτάνιο είναι ένα ελαφρύ αλλά ισχυρό μέταλλο, που χρησιμοποιείται εκτενώς σε προηγμένες στρατιωτικές εφαρμογές όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πλοία, τανκς , πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πολλά άλλα.
Εάν η Ουκρανία κερδίσει, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν έναν νέο δίκτυο τιτανίου. Αλλά εάν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει τα κοιτάσματα και τα εργοστάσια της χώρας, η Μόσχα θα ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της σε όλο και πιο στρατηγικούς πόρους.
Ένα ζωτικό αγαθό
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ταξινομήσει το τιτάνιο ως ένα από τα 35 ορυκτά προϊόντα ζωτικής σημασίας για την οικονομική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εισάγουν περισσότερο από το 90 % του σιδηρομεταλλεύματός τους, και όχι όλο από φιλικά κράτη.
Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πλέον σφουγγάρι τιτανίου στο απόθεμα Εθνικής Άμυνας και ο τελευταίος εγχώριος παραγωγός σπόγγου τιτανίου έκλεισε το 2020. Η Ουκρανία είναι ένα από τα επτά μόνο έθνη που παράγουν σφουγγάρι τιτανίου, τη βάση για το μέταλλο τιτανίου.
Η Κίνα και η Ρωσία -οι πιο εξέχοντες στρατηγικοί αντίπαλοι της Αμερικής- συγκαταλέγονται σε αυτήν την επίλεκτη ομάδα. Η Κίνα παρήγαγε περισσότερους από 231.000 τόνους σφουγγαριού τιτανίου πέρυσι, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, που αποτελεί το 57 % της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθεί η Ιαπωνία με 17 % και η Ρωσία με 13 %. Το Καζακστάν παρήγαγε σχεδόν 18.000 τόνους και η Ουκρανία περισσότερους από 4.000 τόνους.
Ο οπλισμός ενεργειακών πόρων από τη Μόσχα έχει προκαλέσει φόβους στην Ουάσιγκτον και άλλες πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ, ότι το Κρεμλίνο μπορεί κάποια μέρα να παγώσει επίσης τις εξαγωγές τιτανίου, κάτι που θα επηρέαζε σημαντικά τις αεροπορικές και αμυντικές εταιρείες.
Η δυτική εξάρτηση από το ρωσικό τιτάνιο σημαίνει ότι το μέταλλο έχει μέχρι στιγμής ξεφύγει από τις εκστρατείες κυρώσεων που ξεκίνησαν κατά της Μόσχας από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους.
Ο γίγαντας της αεροδιαστημικής Boeing διατηρεί την κοινοπραξία του με τη ρωσική VSMPO-Avisma - τον μεγαλύτερο εξαγωγέα τιτανίου στον κόσμο - αν και πάγωσε τις παραγγελίες μετά την εισβολή. Άλλοι, όπως η ευρωπαϊκή εταιρεία αεροσκαφών Airbus, συνεχίζουν να προμηθεύονται τιτάνιο από την VSMPO.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.