Σουηδικές μυστικές υπηρεσίες: Η ρωσική κατασκοπεία θα αυξηθεί...



Καθώς η Σουηδία πρόκειται να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, η χώρα θα εκτεθεί σε περισσότερες ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών Charlotte von Essen.

Η επιδείνωση της εξωτερικής κατάστασης έχει επηρεάσει τη σουηδική ασφάλεια, όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ οι απειλές από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αυξάνονται, σύμφωνα με την επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας ασφαλείας (Säkerhetspolisen), Charlotte von Essen, η οποία μίλησε στο εθνικό συνέδριο του σουηδικού λαού και της άμυνας (Folk och Forsvar) στο Sälen την Τρίτη (10 Ιανουαρίου).

«Βλέπουμε δραστηριότητες πληροφοριών, όπου οι άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες. Αλλά και άλλα είδη επιθέσεων, όπως επιχειρήσεις επιρροής και διάφορες μορφές δολιοφθοράς», είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένες κρίσιμες υποδομές αποτελούν ιδιαίτερο στόχο.

Σύμφωνα με την von Essen, τρεις τομείς απαιτούν «ιδιαίτερη προσοχή», και συγκεκριμένα «οι τηλεπικοινωνίες, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταφορά κρίσιμων υλικών».

Σύμφωνα με την ίδια, η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει εντείνει το έργο της για να ανταποκριθεί στην επιδεινούμενη εξωτερική κατάσταση, τόσο για να καταστήσει πιο δύσκολη τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων πληροφοριών από τη Ρωσία στη Σουηδία όσο και για να αυξήσει την ανθεκτικότητα της κοινωνίας.

Στη Σουηδία έχουν σημειωθεί ορισμένες υποθέσεις κατασκοπείας υψηλού προφίλ τους τελευταίους μήνες, και συγκεκριμένα η υπόθεση των πρώην πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών αδελφών Κία, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι εκτελούσαν τις εντολές της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

Σύμφωνα με την von Essen, η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας εργάζεται για να αποτρέψει την εμφάνιση περισσότερων τέτοιων περιπτώσεων. Το έργο αυτό διεξάγεται από κοινού με τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST).

«Εργαζόμαστε εντατικά μαζί με τη MUST για την πρόληψη. Αλλά τελικά, ποτέ δεν μπορείς να εγγυηθείς απόλυτα ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί», κατέληξε.

  euractiv.gr

Σχόλια