Ανακαλείται ο Βούλγαρος πρέσβης στα Σκόπια εν μέσω αυξανόμενης έντασης


Η Βουλγαρία ανακάλεσε πίσω στη Σόφια τον πρεσβευτή της στη Βόρεια Μακεδονία, Άνχελ Άντζελοφ, στην τελευταία κίνηση που παρουσιάζει ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνονται πραγματικά.

Μετά τον ξυλοδαρμό του Μακεδόνα Βούλγαρου Χριστιάν Πεντίκοφ στην Αχρίδα, τις απαιτήσεις της Σόφιας για συνταγματική αλλαγή στη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να προχωρήσει προς την ΕΕ και με τις βουλγαρικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, η τρέχουσα διαμάχη έχει βάλει για τα καλά τις σχέσεις στον πάγο.

«Οι τελευταίες ενέργειες της επίσημης Σόφιας δεν συνάδουν με τη συμφωνημένη πρακτική ενθάρρυνσης των σχέσεων», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι.

«Αποτελούν (οι ενέργειες) υποχώρηση στις προκλήσεις εκείνων που θέλουν να ματαιώσουν τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων για μια σταθερή και θετική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε ο Οσμάνι.

«Παρόλο που η κλήση ενός πρέσβη για διαβουλεύσεις στην πατρίδα είναι δικαίωμα της χώρας και συνήθης διπλωματική πρακτική, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του για αυτό το βήμα, το οποίο θεωρεί αβάσιμο, ατεκμηρίωτο και δυσανάλογο», δήλωσε ο Οσμάνι στους Βορειομακεδόνες νομοθέτες, όπως αναφέρει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Τηλεγραφίας.

«Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας επέδειξε ισχυρή δημοκρατική και θεσμική ικανότητα και, μέσω μιας γρήγορης και αποτελεσματικής διαδικασίας, αποκάλυψε και συνέλαβε τον δράστη του εγκλήματος, εναντίον του οποίου διεξάγονται ενεργά ανακριτικές ενέργειες», πρόσθεσε ο Οσμάνι, αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό του γραμματέα του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην Αχρίδα «Τσάρος Μπόρις ο Γ’» Χριστιάν Πεντίκοφ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρέσβης Άντζελοφ κλήθηκε για διαβουλεύσεις μετά από αυτό το έγκλημα. Θα παραμείνει στη Σόφια μέχρι να υπάρξουν σημάδια αλλαγής και να υπάρξει η ευκαιρία να επιστρέψει, εξήγησε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μίλκοφ.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τι μήνυμα στέλνει αυτό στα Σκόπια, ο υπουργός απάντησε: «Ένα σημάδι μιας σταθερής στάσης ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο. Ξέρετε τι σημαίνει η κλήση του πρέσβη – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό».

«Θα πρέπει να υπάρξουν κάποια θετικά βήματα πρακτικής φύσης. Έχουμε πολλές δηλώσεις, αλλά θέλουμε να δούμε παραδειγματική τιμωρία για τους ανθρώπους που έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήματα μίσους, θέλουμε να δούμε πραγματική δράση», σχολίασε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, το γραφείο Τύπου του Βούλγαρου Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχελι.

«Ο Ράντεφ τόνισε ότι τα συχνά κρούσματα επιθετικότητας κατά Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία απαιτούν μια συγκεκριμένη θεσμική απάντηση. Οι απόπειρες υποβάθμισής τους και η αντιμετώπισή τους μόνο ως ποινικές υποθέσεις δεν είναι προς το συμφέρον των διμερών σχέσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων. Η αδράνεια και η έλλειψη τιμωριών υποκινούν τα εγκλήματα μίσους», δήλωσε ο Ράντεφ στον Βάρχελι.

Κάλεσε επίσης «την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την τήρηση των δικαιωμάτων και την ασφάλεια των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία με την ίδια ενέργεια με την οποία επέμεινε στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της». Το γραφείο Τύπου του προέδρου δεν κοινοποίησε την απάντηση του Βάρχελι.

euractiv.gr

Σχόλια