Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης συμμαχικών στρατευμάτων στη Φινλανδία


Εάν μια στρατιωτική απειλή που θεωρείται από τη Φινλανδία ή το ΝΑΤΟ θα απαιτούσε προληπτικές ενέργειες, η ανάπτυξη συμμαχικών στρατευμάτων στη Φινλανδία δεν θα ήταν εντελώς εκτός συζήτησης, δήλωσε το Σάββατο ο στρατηγός και αρχηγός της Άμυνας Τίμο Κίβινεν στο MTV3.

Κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς της για το ΝΑΤΟ, η Φινλανδία τόνισε ότι παραμένει υπεύθυνη για την υπεράσπιση του εδάφους της. Παρόλα αυτά, ο Κίβινεν δεν απέκλεισε την ανάπτυξη συμμαχικών στρατευμάτων στο έδαφος – εάν και εφόσον η Φινλανδία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Εάν από αυτή την άποψη θα ήταν δικαιολογημένη η παρουσία στρατευμάτων από συμμαχικές χώρες στη Φινλανδία, τότε θα ληφθούν μέτρα», διατύπωσε ο Κίβινεν, αλλά υπενθύμισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Ο αρχηγός της Άμυνας προειδοποίησε επίσης ότι η Φινλανδία δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν πρέπει να υποτιμάται στρατιωτικά. Η χώρα μαθαίνει από τα λάθη της και συνεχίζει να διαθέτει όπλα και πυρομαχικά.

«Εμείς (η Φινλανδία) είμαστε μια λεγόμενη χώρα μετωπικής γραμμής, που σημαίνει ότι μοιραζόμαστε τα σύνορα με τη Ρωσία, η οποία διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο. Η Φινλανδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ζούμε σε ένα καταφύγιο», δήλωσε ο Κίβινεν.

Η Φινλανδία δεν έχει λάβει απόφαση για τη δωρεά αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και ο Κόιβινεν αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με την έκβαση των προετοιμασιών για τη συνεισφορά της Φινλανδίας. Ερωτηθείς σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες της ίδιας της Φινλανδίας, ο Κίβινεν επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η αγορά προηγμένων πυραύλων αεράμυνας.

euractiv.gr

Σχόλια