Ο Ζελένσκι με νόμο φιμώνει τον Τύπο, επιβάλλει λογοκρισία και μπλοκάρει ιστοσελίδες ...


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη (28 Δεκ. 2022), ένα νομοσχέδιο που επεκτείνει τη ρυθμιστική εξουσία της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, ένα μέτρο που οι δημοσιογραφικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι, θα μπορούσε να διαβρώσει τις ελευθερίες του Τύπου στη χώρα. Ενώ ορισμένες από τις αυστηρότερες διατάξεις του νόμου χαλάρωσαν ως απάντηση στην κριτική, εξακολουθούσαν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ανεξαρτησία του ρυθμιστικού φορέα, ανέφεραν την Παρασκευή εγχώριοι και διεθνείς ειδησεογραφικοί όμιλοι, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να εξετάζουν τις λεπτομέρειες της τελικής νομοθεσίας των 279 σελίδων 

Ο νόμος επεκτείνει την εξουσία της κρατικής ρυθμιστικής αρχής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της Ουκρανίας, ώστε να καλύπτει τα διαδικτυακά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Τα προηγούμενα προσχέδια έδιναν στη ρυθμιστική αρχή την εξουσία να επιβάλει πρόστιμο στα μέσα ενημέρωσης, να ανακαλέσει τις άδειές τους, να αποκλείσει προσωρινά ορισμένα διαδικτυακά μέσα χωρίς δικαστική απόφαση και να ζητήσει από πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και γίγαντες αναζήτησης όπως η Google να αφαιρέσουν περιεχόμενο που παραβιάζει τη νομοθεσία, ανέφεραν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης . 

Ο κ. Ζελένσκι, η διοίκηση του οποίου έχει κατηγορηθεί για υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου τα τελευταία χρόνια, διέταξε τη σύνταξη νόμου που ενισχύει τη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης το 2019. 

Το μέτρο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα , μαζί με μια σειρά από άλλα νομοσχέδια που σύμφωνα με τους νομοθέτες είχαν σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα να εκπληρώσει τους νομοθετικούς όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη. Τα νομοσχέδια περιλάμβαναν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων 

Ωστόσο, οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι και οι διεθνείς ομάδες για την ελευθερία του Τύπου εξέφρασαν έντονες  ανησυχίες σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις υποχρεώσεις ένταξης ως πρόσχημα για να καταλάβει μεγαλύτερο έλεγχο του Τύπου . 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, της οποίας ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε ένα προηγούμενο σχέδιο νόμου « ανάξιο των χειρότερων αυταρχικών καθεστώτων », δήλωσε την Παρασκευή ότι η νομοθεσία παρέμενε σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ελευθερίας του Τύπου λόγω της ανεξαρτησίας της κρατικής ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης, τα μέλη της οποίας διορίζονται από τον πρόεδρο και το Κοινοβούλιο, δεν ήταν εγγυημένο. «Η Ουκρανία θα επιδείξει την ευρωπαϊκή της δέσμευση προωθώντας ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, όχι καθιερώνοντας κρατικό έλεγχο των πληροφοριών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Ricardo Gutiérrez.

 Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων της Ουκρανίας δήλωσε ότι υπήρχε έλλειψη διαφάνειας καθώς αναθεωρήθηκε το προσχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας ότι έγιναν αλλαγές σε συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών και ότι τα μέλη των μέσων ενημέρωσης και το κοινό δεν είχαν επαρκή χρόνο για να απαντήσουν . 

Ανέφερε σε ανακοίνωσή του το σωματείο που εκδόθηκε πριν το κοινοβούλιο της Ουκρανίας εγκρίνει το νομοσχέδιο ότι, η νομοθεσία θα διαβρώσει τις ελευθερίες που «διακρίνουν το κοινωνικό σύστημα της Ουκρανίας από το καθεστώς της δικτατορικής Ρωσίας». Το συνδικάτο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον κ. Ζελένσκι.

nytimes.com

Σχόλια