Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας εξουδετέρωσαν το 90 % των drones της Ουκρανίας


Οι αποτυχίες του ρωσικού στρατού στον ευρύτερο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι πάρα πολλές για να απαριθμηθούν. 

Πάρα πολλές επιθέσεις σε πάρα πολλούς τομείς, οι οποίες αδυνάτισαν τα καλύτερα τάγματα της Ρωσίας. Πολύ λίγο πεζικό για να ελέγξει τα τανκς. Ανελαστική υποστήριξη αέρα. Μονάδες πυροβολικού που βομβάρδισαν πάρα πολλές λάθος περιοχές... Και ίσως το πιο σημαντικό: ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη για αυτό που θα γινόταν ένας μακρύς, σκληρός πόλεμος. 

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί πού πέτυχαν οι Ρώσοι. 

Μόνο για να καταλάβουμε πού μπορεί να χρειαστεί η Ουκρανία να βελτιώσει τις δικές της δυνάμεις. Για μια σπάνια εικόνα της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας, σκεφτείτε τις δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου (EW) στο πεδίο της μάχης του Κρεμλίνου. Εν μέσω του χάους της αρχικής ώθησης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες για να αναπτύξουν οι Ρώσοι την εκτεταμένη υποδομή παρεμβολών τους. 

Αλλά μόλις το έκαναν, άρχισαν να παρεμβάλουν και να μπερδεύουν τα πιο εξελιγμένα συστήματα των Ουκρανών -ιδίως τα drones τους- σε αριθμούς που σίγουρα τρόμαξαν τους Ουκρανούς διοικητές. Η ηλεκτρονική καταστολή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας, αμβλύνει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Κιέβου τους πρώτους μήνες του πολέμου. 

Οι Ουκρανοί βασίζονταν στην ανώτερη ευφυΐα - που σε μεγάλο βαθμό παρέχεται από UAV - για να κάνουν το μικρότερο οπλοστάσιο πυροβολικού τους πιο ακριβές από το δικό τους, μεγαλύτερο οπλοστάσιο μεγάλων όπλων και εκτοξευτών πυραύλων της Ρωσίας. 

Αλλά ο ηλεκτρονικός πόλεμος των Ρώσων εμπόδισε αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πλοηγηθούν και να επικοινωνήσουν - και στέρησε από τους Ουκρανούς την ακρίβεια στην οποία βασίζονταν. «Η ήττα της ακρίβειας ήταν κρίσιμη για την επιβίωση της μονάδας» για τους Ρώσους, εξήγησαν οι αναλυτές Mykhaylo Zabrodskyi, Jack Watling, Oleksandr Danylyuk και Nick Reynolds. μια μελέτη για το Royal United Services Institute στο Λονδίνο. 

Οι αναλυτές ανέμεναν τις επιχειρήσεις παρεμβολών των Ρώσων.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος παρακολούθησε τη στρατιωτική συσσώρευση της Μόσχας πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου, σημείωσε την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική Ουκρανία. 

Περιλάμβαναν σήματα TORN και SB-636 Svet-KU-συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν τις ουκρανικές μονάδες ανιχνεύοντας τα ραδιοσήματά τους, RB-341V Leer-3, R-934B Sinitsa radio-jammers και R-330Zh Zhitel που εμποδίζουν τις δορυφορικές συνδέσεις. 

Η ρωσική δύναμη ηλεκτρονικού πολέμου είχε γίνει τόσο ισχυρή που ο ΟΑΣΕ πάλευε να κρατήσει τα δικά του drones στον αέρα. Ο ΟΑΣΕ ανέφερε απότομη αύξηση των παρεμβολών το 2021. Τα UAV του ΟΑΣΕ παρουσίασαν παρεμβολές σήματος στο 16 %των πτήσεων τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, 28 % τον Μάρτιο και 58% τον Απρίλιο. Τα συστήματα EW της Ρωσίας λειτουργούν καλύτερα όταν οι χειριστές τους έχουν άφθονο χρόνο για να ρυθμίσουν και να συντονίσουν διαφορετικές λειτουργίες. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρωσικός EW ήταν τόσο τρομακτικός στην περιοχή Donbas της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές και οι αυτονομιστικές δυνάμεις κατείχαν περίπου τις ίδιες θέσεις για μεγάλο μέρος της επταετίας 2015-2022 και του τρέχοντος, ευρύτερου πολέμου.

Τα ρωσικά τάγματα επιτέθηκαν και υποχώρησαν πολύ γρήγορα για να συμβαδίσουν με τις δυνάμεις EW. Αυτό τελικά άρχισε να αλλάζει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς οι χτυπημένες ρωσικές δυνάμεις, ολοκλήρωσαν την αποχώρηση  από την Περιφέρεια Κιέβου στην κεντρική Ουκρανία και την επανατοποθέτησή τους στα ανατολικά. 

Οι πιλότοι μαχητικών της ουκρανικής αεροπορίας ήταν οι πρώτοι που ένιωσαν τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης ρωσικής εμπλοκής. «Καθώς τα ρωσικά συγκροτήματα EW άρχισαν να αναπτύσσονται συστηματικά, οι Ουκρανοί πιλότοι ανακάλυψαν ότι συχνά παρεμβάλοντο οι επικοινωνίες αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος, ο εξοπλισμός πλοήγησής τους καταργήθηκε και το ραντάρ τους αχρηστεύτηκε», αναφέρουν οι Zabrodskyi, Watling, Danylyuk και  Ρέινολντς.

Οι Ρωσικοί παρεμβολείς σύντομα έλαβαν θέση στα ανατολικά. «Με τη συγκέντρωση της προσπάθειας στο Ντονμπάς, η Ρωσία δημιούργησε μέτωπο με έως και 10 συγκροτήματα EW ανά 13 μίλια », σημείωσαν οι αναλυτές της RUSI. «Συλλογικά, αυτά τα συγκροτήματα διέκοψαν αποτελεσματικά την πλοήγηση κατά μήκος του μετώπου και διεξήγαγαν εύρεση κατεύθυνσης για να κατευθύνουν πυροβολικό και ηλεκτρονική επίθεση εναντίον ουκρανικών αεροσκαφών και UAV». 

Οι ουκρανικές ταξιαρχίες και το πυροβολικό βασίζονταν σε δύο ευρείς τύπους drone (για να εντοπίζουν ρωσικές δυνάμεις και να χτυπήσουν με το πυροβολικό): μικρά τετρακόπτερα και οκτοκόπτερα που αιωρούνται και μεγαλύτερα UAV με σταθερές πτέρυγες όπως το τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB-2. Καθώς οι ρωσικές παρεμβολές μπέρδεψαν το GPS και διέκοψαν τις συνδέσεις, αυτά τα drones άρχισαν να πέφτουν σαν μύγες. 

«Το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός τετρακόπτερου παρέμεινε γύρω στις τρεις πτήσεις», έγραψαν οι Zabrodskyi, Watling, Danylyuk και Reynolds. «Το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός UAV σταθερής πτέρυγας ήταν περίπου έξι πτήσεις» και «συνολικά, μόνο το ένα τρίτο περίπου των αποστολών UAV μπορεί να ειπωθεί ότι ήταν επιτυχείς». 

Από τα χιλιάδες drones που κατείχαν οι Ουκρανοί τον Φεβρουάριο, το 90% χτυπήθηκαν ή συνετρίβησαν το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους αναλυτές της RUSI. Αυτό ανάγκασε τις αρχές στο Κίεβο να παρακαλέσουν τους ξένους συμμάχους της Ουκρανίας για αντικαταστάσεις. Η σφαγή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιέπλεξε τον ουκρανικό έλεγχο πυρός, καθιστώντας τις μονάδες πυροβολικού της Ουκρανίας λιγότερο ακριβείς - και επομένως κερδίζοντας χρόνο για τα ρωσικά στρατεύματα να ενοποιηθούν στα ανατολικά και να προετοιμαστούν για τις μάχες του καλοκαιριού. 

Το ότι η καλοκαιρινή εκστρατεία τελείωσε άσχημα για τον ρωσικό στρατό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα συστήματα EW, έκαναν αυτό που τους ζήτησε ο στρατός: γέμισαν τον αέρα με ηλεκτρονικό θόρυβο.

Αν μη τι άλλο, τα στρατεύματα του EW ήταν πολύ επιτυχημένα. Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας εξουδετέρωσαν το 90 % των drones της Ουκρανίας. «Οι Ρώσοι υπέφεραν πολύ από αυτά τα συστήματα που είχαν εξίσου αισθητή επίδραση στα δικά τους στρατεύματα», σημείωσε η ομάδα RUSI.

forbes.com

Σχόλια