5 Ιαν 1913 Α' Βαλκανικός Πόλεμος-Ναυμαχία της Λήμνου

 


5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1913! Α' ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! 1st BALKAN WAR! ΝΑΥΜΑΧΙΑ της ΛΗΜΝΟΥ! BATTLE of LEMNOS! 

   Πρωί 5ης Ιανουαρίου Μοίρα του Τουρκικού στόλου, υπό τον Πλοίαρχο Tahir Bey, που την αποτελούσαν τα Θ/Κ Barbaros Hayreddin, Turgut Reis, Mesudiye το καταδρομικό Medjidieh και 8 ακόμη ελαφρά πολεμικά βγήκε από τα Δαρδανέλια και κατευθύνθηκε προς Λήμνο. 

   Η έξοδος έγινε έγκαιρα αντιληπτή από το Ανιχνευτικό Α/Τ Λέων που ειδοποίησε τον Αρχηγό του Στόλου Αιγαίου Υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη που διέταξε την έξοδο του ελληνικού στόλου από το λιμάνι του Μούδρου προς αντιμετώπιση του εχθρού στέλνοντας προς τον Στόλο το σήμα: «Ο Ναύαρχος εύχεται την καλήν ημέραν εις τα γενναία επιτελεία και τα πληρώματα».

   Απέναντι στον Τουρκικό στόλο, ο ελληνικός αντιπαρέταξε τη ναυαρχίδα του Θ/Κ Αβέρωφ, τα Θ/Κ Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, και 8 Α/Τ. Στις 11:35 ο Τουρκικός στόλος άρχισε να βάλει με τα πυροβόλα του εναντίον των ελληνικών πλοίων από απόσταση 8.400 μ. Ο ελληνικός ανταπάντησε αμέσως με καταιγιστικά πυρά. Στις 11:55 στο Barbarossa διακρίνονται πυρκαγιές, το Mesudiye πλήγηκε από τα Θ/Κ Ψαρά και Ύδρα και βγαίνει από τη γραμμή με καπνούς πυρκαγιάς.

Το Θ/Κ Barbarossa έχει πληγεί σοβαρά από μία οβίδα 270 χλστ που χτύπησε τον ιστό, ρίχνοντας την ιστορική σημαία του, γεγονός που καταρράκωσε το ηθικό των Τούρκων. Ο Τουρκικός στόλος ευρισκόμενος σε δυσχερή θέση στρέφει αριστερά με κατεύθυνση Δαρδανέλια, ο Κουντουριώτης διατάσσει την καταδίωξη του, που έπλεε προς τα στενά με μεγάλη αταξία. 


   Στις 12:02, το Αβέρωφ με ταχύτητα 20 μιλίων καταδιώκει τον τουρκικό στόλο και τις 13:50 τα πυροβόλα του χτυπούν το Turgut Reis που βρίσκεται στην ουρά του τουρκικού στόλου που αρχίζει να γέρνει.

   Ο Τουρκικός στόλος, ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ κατέφυγε στα Δαρδανέλια. 

Στη ναυμαχία αποδείχθηκε η υπεροχή του Υποναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη, των πληρωμάτων, η δεξιότητα στο χειρισμό του Αβέρωφ του Κυβερνήτη Αρχιεπιστολέα του Στόλου Πλοίαρχο Σοφοκλη Δούσμανη καθώς και η μεγάλη ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των πυροβόλων του Αβέρωφ. 

 Απώλειες: Ελληνικός στόλος: 1 τραυματίας και ασήμαντες ζημιές στο κατάστρωμα του Αβέρωφ. Τουρκικός: 190 νεκροί και τραυματίες και βαριές ζημιές σε 3 πλοία.

  Στις 24 Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε η απόσυρση του Τουρκικού στόλου στα Δαρδανέλια από τον Υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση και το Σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη οι οποίοι πετώντας με υδροπλάνο Maurice Farman MF.7 εντόπισαν τον εχθρικό στόλο στη ναυτική βάση Nagara. Οι Μουτούσης, Μωραϊτίνης κάλυψαν πάνω από 180 χλμ. με πτήση διάρκειας 2 ωρών και 20 λεπτών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, πτήση που αναδείχθηκε στον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο.

  Το στρατηγικό αποτέλεσμα της Ναυμαχίας ήταν ότι μέχρι τις 30 Μαΐου, που τέλειωσε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, κανένα τουρκικό πλοίο δεν βγήκε από τα στενά. Απερίσπαστος και κυρίαρχος ο Ελληνικός στόλος στο Αιγαίο απελευθέρωσε όλα τα νησιά.

Σταγόνες ελληνικής ιστορίας

Σχόλια