18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1827! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! GREEK REVOLUTION! ΜΑΧΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ!
Η μάχη στο Δίστομο Βοιωτίας είναι μια από τις ηρωικές στιγμές του απελευθερωτικού αγώνα.
Η φήμη των νικών των Ελλήνων υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη οδήγησε τον αρχηγό του οθωμανικού στρατού στην Αθήνα, Κιουταχή, στη σκέψη να εκστρατεύσει ο ίδιος εναντίον του Καραϊσκάκη. Μη θέλοντας όμως να διαλύσει την πολιορκία της Ακρόπολης έστειλε τον Ομέρ Πασά της Καρύστου, μαζί με τον αδερφό του Μουστάμπεη Καριοφίλμπεη, επικεφαλής 2.000 πεζών και 500 ιππέων. Ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου, ήταν ήρωας των Οθωμανών και εθεωρείτο ανίκητος.
Στις 17 Ιανουαρίου οι Τούρκοι έφτασαν έξω από το Δίστομο οι Έλληνες οχυρώθηκαν μέσα στο χωριό και έστειλαν μήνυμα στα Σάλωνα (Άμφισσα) για βοήθεια. Στο Δίστομο υπήρχαν μόλις 300 Σουλιώτες με αρχηγό τους Ν. Μπότσαρη, Κουτσονίκα, Χρήστο Κουτσονίκα, Ιωάννη Μπαιρακτάρη, Ν. Κάσκαρη και Ιωάννη Μπιλπίλη.
Την επόμενη οι Τούρκοι όρμησαν στο Δίστομο, περικυκλώνοντας τους Σουλιώτες, οι οποίοι αντιμετώπισαν με θάρρος στις επιθέσεις τους, πυροβολώντας μανιωδώς και με επιτυχία προσπαθώντας να τους απωθήσουν.
Τότε, ο Γιώργος Δράκος μαζί με 200 ακόμη Σουλιώτες έφτασαν για βοήθεια και ξεκίνησαν οι μάχες σώμα με σώμα. Καθώς οι Τούρκοι τρέπονταν σε φυγή, οι Έλληνες τους καταδίωκαν και τους σκότωναν.
Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος με 400 άντρες νύχτα της 20 Ιανουαρίου έπιασε στον ύπνο τους Τούρκους και πέρασε μέσα από το τουρκικό στρατόπεδο. Καθώς πλησίαζαν προς το Δίστομο τους πήραν είδηση, οι Έλληνες όμως κατάφεραν να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές με μόλις ένα νεκρό. Μαζί με τους Σουλιώτες οχυρώθηκαν στο Δίστομο και περίμεναν την τουρκική επίθεση. Δέκα ημέρες αργότερα, οι Τούρκοι όρμησαν πάλι στο Δίστομο, όμως η σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων, τους ανάγκασαν σε υποχώρηση.
Στις 5 Φεβρουαρίου ο Καραϊσκάκης άρχισε να τους κυνηγά με αποτέλεσμα να τραπούν σε άτακτη φυγή και να αφήσουν πίσω τους λάφυρα (σκηνές, πολεμοφόδια, τροφές, ακόμη κι ένα κανόνι που είχαν φέρει μαζί τους). Από τους Τούρκους σκοτώθηκαν 80 και άλλοι τόσοι πληγώθηκαν, οι Έλληνες είχαν 2 νεκρούς και 8 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο Μπότσαρης ελαφρά.
Ήταν μια μεγάλη ΝΙΚΗ των Ελλήνων, που απελευθέρωσε τη Στερεά Ελλάδα. Στα χέρια των Τούρκων παρέμεναν πλέον, μόνο οι οχυρωμένες πόλεις της Βόνιτσας του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου. Ο Ομέρ Πασάς, μαζί με τα υπολείμματα του στρατού του, γύρισε στην Εύβοια. Σχεδόν όλη η κεντρική Στερεά περιήλθε στον ελληνικό έλεγχο. Το στρατηγικό σχέδιο του Καραϊσκάκη, να αποκόψει όλους τους δρόμους επικοινωνίας του Κιουταχή από τα βασικά κέντρα ανεφοδιασμού του στρατού του στο Ζητούνι (Λαμία) και τη Θεσσαλία άρχισε να αποδίδει καρπούς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.