Euobserver : Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σιωπά για την έγκριση πώλησης του "Predator"της Intellexa στη Μαδαγασκάρη...


Η Επιτροπή της ΕΕ λέει ότι συνεργάζεται στενά με τα κράτη της ΕΕ για εξαγωγές διπλής χρήσης, αλλά δεν θα σχολιάσει νέες αποκαλύψεις ότι η Ελλάδα ενέκρινε την πώληση λογισμικού κατασκοπείας στη Μαδαγασκάρη. 

"Δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες περιπτώσεις ή ανταλλαγές που έχουμε με κράτη μέλη", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (9 Δεκεμβρίου). 

Η αποκάλυψη, που αποκαλύφθηκε σε έρευνα από τους New York Times την Πέμπτη, προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων για χρήση spyware από κρατικούς παράγοντες της ΕΕ εναντίον πολιτικών, δημοσιογράφων, δικηγόρων και άλλων. 

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στην εφημερίδα, ότι είχε παραχωρήσει στην εταιρεία Intellexa άδειες για την πώληση λογισμικού κατασκοπείας Predator στη Μαδαγασκάρη. Η Διεθνής Αμνηστία, σε μια έκθεσή της, κατηγόρησε τη Μαδαγασκάρη για παρενόχληση δημοσιογράφων, την κράτηση παιδιών στη φυλακή και τις διακρίσεις κατά της LGBTI κοινότητας υπό την ηγεσία του κράτους. 

Οι κανόνες της ΕΕ για τις διπλές εξαγωγές, οι οποίοι διέπουν τις μη στρατιωτικές τεχνολογίες με πιθανές στρατιωτικές χρήσεις ή χρήσεις ασφαλείας, περιλαμβάνουν διατάξεις για τις τεχνολογίες επιτήρησης στον κυβερνοχώρο. 

Αυτές οι διατάξεις υποτίθεται διασφαλίζουν ότι το εμπόριο τους είναι νόμιμο και δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν άδεια. Αλλά η Επιτροπή λέει επίσης ότι «εργάζεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι οι κανόνες εφαρμόζονται σωστά». 

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν αυτό περιλαμβάνει την πώληση Predator της Intellexa στη Μαδαγασκάρη, η Επιτροπή της ΕΕ αρνήθηκε να πει.

euobserver.com

Σχόλια