Ο ΑΓΕΕΘΑ της Ν. Κορέας ζήτησε συγγνώμη για την αποτυχία κατάρριψης drones Β. Κορέας που παραβίασαν εθνικό εναέριο χώρο


Ο στρατός της Νότιας Κορέας ζήτησε συγγνώμη, επειδή απέτυχε να καταρρίψει πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, της Β. Κορέας που πέταξαν πέρα ​​από τα αμοιβαία σύνορά τους τη Δευτέρα.

Η Σεούλ έριξε προειδοποιητικα πυρά και έστειλε μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, για να καταρρίψουν drones, ένα από τα οποία πέταξε κοντά στην πρωτεύουσα.

Παρά την πεντάωρη καταδίωξη, τα drones φέρεται να επέστρεψαν όλα στη Βόρεια Κορέα.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας είπε ότι το περιστατικό έδειξε ότι η ετοιμότητα του στρατού ήταν «πολύ ελλιπής»."

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Νότιας Κορέας, ο οποίος εκπροσωπεί τους κλάδους των ενόπλων υπηρεσιών της, αναγνώρισε σε δήλωση την Τρίτη ότι ενώ ο στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει "επιθέσεις drones που αποτελούν πραγματική απειλή", είναι περιορισμένες οι ικανότητες να ανιχνεύει και να χτυπά μικρότερα κατασκοπευτικά drones.

«Η έλλειψη ετοιμότητας του στρατού μας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον λαό», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος, ο Kang Shin-chul. Πρόσθεσε ότι ο στρατός θα «χρησιμοποιήσει ενεργές συσκευές ανίχνευσης για να εντοπίσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη του εχθρού από πρώιμο στάδιο και να αναπτύξει επιθετικά χτυπήματα».

Ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ, Jean Mackenzie, είπε ότι είναι ανησυχητικό επειδή το drone που πέταξε κοντά στη Σεούλ είχε τη δυνατότητα να εκτελέσει επιχειρήσεις επιτήρησης και να φωτογραφίσει ευαίσθητες περιοχές.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο Πρόεδρος Yoon Suk-yeol είπε ότι θα επιδιώξει να επιταχύνει τη δημιουργία μιας στρατιωτικής μονάδας για την παρακολούθηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας ως απάντηση στο περιστατικό της Δευτέρας, η οποία θα εφοδιάζεται με αιχμής stealth drones.

Κατηγόρησε επίσης τον προκάτοχό του, Μουν Τζε-ιν, για την «επικίνδυνη» πολιτική του για τη Βόρεια Κορέα που περιελάμβανε μια διακορεατική στρατιωτική συμφωνία του 2018 που απαγόρευε τις εχθρικές δραστηριότητες στις συνοριακές περιοχές.

Η εισβολή της Δευτέρας ήταν η πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, που βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Νότου και πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη χερσόνησο, με τον Βορρά να πραγματοποιεί φέτος αριθμό ρεκόρ δοκιμών πυραύλων.

Σχόλια