Ρωσικά drones χτύπησαν το ηλεκτρικό δίκτυο του Κιέβου για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα...


Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» τα ξημερώματα της Δευτέρας
καθώς οι άνθρωποι κοιμόντουσαν, χτυπώντας κρίσιμες υποδομές μέσα και γύρω από το Κίεβο, στην τρίτη αεροπορική επίθεση της Μόσχας στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι η αεράμυνα της κατέρριψε 30 από τα 35 εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την τελευταία σε μια σειρά ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones από τον Οκτώβριο που στόχευαν το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο προκαλώντας σαρωτικές διακοπές ρεύματος το χειμώνα.

Τα drones "Kamikaze" ή "αυτοκτονίας" είναι φτηνά παραγόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μιας χρήσης που πετούν προς τον στόχο τους πριν πέσουν κατακόρυφα με ταχύτητα και εκραγούν κατά την πρόσκρουση. Ο δήμαρχος του Κιέβου είπε ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στις επιθέσεις στο Κίεβο που συγκλόνισαν τις συνοικίες Σολομιάνσκι και Σεφτσενκιβσκί της πρωτεύουσας, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες. 

Κάτω από το σκοτάδι της νύχτας, μια πυρκαγιά μαίνεται σε μια ενεργειακή εγκατάσταση στην συχνά στοχοποιημένη κεντρική συνοικία Σεφτσενκίφσκι, δήλωσε μάρτυρας του Reuters.

"Άκουσα μια έκρηξη. Και σε τρία ή τέσσερα λεπτά άκουσα μια άλλη έκρηξη", είπε ένας ηλικιωμένος που εργάζεται σε ένα κοντινό νοσοκομείο. 

Η συνοικία Solomianskyi στο δυτικό τμήμα του Κιέβου είναι ένας πολυσύχναστος συγκοινωνιακός κόμβος, όπου βρίσκεται ένας σιδηροδρομικός σταθμός και ένα από τα δύο αεροδρόμια της πόλης.

 Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας περιέγραψε την κατάσταση ως «δύσκολη» και είπε ότι η περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ και οι περιοχές στο κέντρο και τα ανατολικά της χώρας επλήγησαν περισσότερο.

Έκτακτες διακοπές ρεύματος επηρέασαν πολλές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Κιέβου, της γύρω περιοχής και των περιοχών Χάρκοβο, Σούμι, Πολτάβα και Ζαπορίζια, δήλωσε η εταιρεία Ukrenergo. Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι 18 από τα 23 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη των 3,6 εκατομμυρίων.




 "Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στην πρωτεύουσα, κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν ζημιές", δήλωσε ο Vitali Klitschko στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Οι μηχανικοί της ενέργειας και της θέρμανσης εργάζονται για να σταθεροποιήσουν γρήγορα την κατάσταση με την παροχή ενέργειας και θερμότητας». 

Ο Oleskiy Kuleba, κυβερνήτης της περιοχής γύρω από το Κίεβο είπε ότι υποδομές και σπίτια υπέστησαν ζημιές, από τις νυχτερινές επιθέσεις με drone και ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Χαρακτήρισε τη ζημιά ως «αρκετά σοβαρή». 

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 που εκτοξεύτηκαν από την ανατολική ακτή της Αζοφικής Θάλασσας. Η θάλασσα βρίσκεται στα ανατολικά της χερσονήσου της Κριμαίας της Ουκρανίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από το Κίεβο το 2014. 

Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 70 πυραύλους κατά της Ουκρανίας την Παρασκευή σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της από την έναρξη του πολέμου, καταστρέφοντας το δίκτυο ηλεκτροδότησης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και αναγκάζοντας το Κίεβο να εφαρμόσει έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Ειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής έγινανπερίπου στις 02:20 τοπική ώρα (1220 GMT) και ο συναγερμός τελείωσε στις 05:50 τοπική ώρα μετά τις επιθέσεις.

Σχόλια