Νέο ρωσικό κύμα επιθέσεων στο Κίεβο με ιρανικά drones ...


Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα σμήνος από εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής στο Κίεβο την Τετάρτη
, τη δεύτερη τέτοια επίθεση στην Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες, δίνοντας τέλος σε επιθέσεις τριών εβδομάδων με κύματα drones. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η παύση στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών - ακόμη και όταν οι Ρώσοι συνέχιζαν να επιτίθενται με πυραύλους - θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι συσκευές δυσλειτουργούσαν στον υγρό και παγωμένο καιρό της Ουκρανίας. Η επίθεση της Τετάρτης υποδηλώνει ότι αν υπήρχε τέτοιο σφάλμα, είχε διορθωθεί. 

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, ισχυρίζεται ότι κατέρριψε και τα 13 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed - σχεδιασμένα να βυθίζονται στους στόχους τους και να εκτοξεύονται σε επαφή - που εκτοξεύτηκαν στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, αλλά τα συντρίμμια προκάλεσαν ζημιές σε δύο κυβερνητικά κτίρια και τουλάχιστον τέσσερα σπίτια, ανέφεραν. 

Ο πρόεδρος Zelensky της Ουκρανίας επαίνεσε τα συστήματα αεράμυνας σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. "Μπράβο! Είμαι περήφανος!" είπε ο κ. Ζελένσκι. «Ευχαριστούμε τις Δυνάμεις Αεράμυνας!» 

Σε σύγκριση με τους πυραύλους, τα drones καταρρίπτονται πολύ πιο αργά και ευκολότερα. Φέρουν μικρότερες κεφαλές, συχνά έχουν μικρότερο βεληνεκές και είναι λιγότερο ακριβείς, αλλά υπήρξαν εικασίες ότι η Ρωσία εξαντλείται σε κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας. Τα drones είναι επίσης πολύ φθηνότερα, επιτρέποντας σε έναν στρατό να τα χρησιμοποιήσει κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες, συντρίβοντας την αεράμυνα και επιτρέποντας σε μερικούς να φτάσουν τους στόχους τους. Το πόσο καιρό οι Ρώσοι μπορούν να αντέξουν τις ρίψεις drones παραμένει ασαφές. 

Ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Ρωσία είχε παραγγείλει περίπου 1.700 drones όλων των τύπων από το Ιράν και είχε χρησιμοποιήσει περισσότερα από 300 από αυτά, αλλά δεν ήταν σαφές πόσο γρήγορα παραδόθηκαν. «Ο σκιασμένος τρόμος μπορεί στην πραγματικότητα να διαρκέσει για λίγο», είπε τότε σε συνέντευξή του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά από τότε, το Κίεβο δεν έχει προσφέρει καμία ενημέρωση για το μέγεθος του οπλοστασίου της Ρωσίας.

Την Τετάρτη, ένα από τα drones που καταρρίφθηκαν πάνω από το Κίεβο έφερε ένα μήνυμα ζωγραφισμένο στο φτερό του: "Για το Ριαζάν!!!" προφανώς ένας ισχυρισμός ότι η επίθεση ήταν εκδίκηση για τα ουκρανικά πλήγματα την περασμένη εβδομάδα σε αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας κοντά στο Ριαζάν, νότια της Μόσχας, που φέρεται να σκότωσε τρία μέλη του στρατού. Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώνονται από αυτές τις βάσεις έχουν εκτοξεύσει πυραύλους προς την Ουκρανία. 

Αφού οι ρωσικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο άρχισαν να χάνουν έδαφος που είχαν καταλάβει στις αρχές του τρέχοντος έτους στην ανατολική και νότια Ουκρανία, αύξησαν δραστικά τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πολιτική υποδομή της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο ηλεκτρικό δίκτυο, πολύ πίσω από τις πρώτες γραμμές. Εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν και εργάζονται κάτω από παγετό με διακεκομμένο ρεύμα, θερμότητα και τρεχούμενο νερό —ή καθόλου— και σε κατεστραμμένα κτίρια που σκίζονται από τα στοιχεία. 

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει επανειλημμένα ότι τέτοια χτυπήματα σε στόχους αμάχων μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου. Οι ανανεωμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούνται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να αποκτήσει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους. 

Η Ουκρανία δεν έχει πλέον καμία άμυνα έναντι τέτοιων πυραύλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται ήδη αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσουν τη μεταφορά στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας Patriot, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίπτουν πυραύλους, που θα είναι το πιο εξελιγμένο όπλο που παρέχεται στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια 10 μηνών πολέμου. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν απρόθυμη να παράσχει τα πιο προηγμένα όπλα στην Ουκρανία, ειδικά αυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν μακριά στη Ρωσία, φοβούμενη οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει την κλιμάκωση του πολέμου σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα. 

Οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας σε αεροπορικές βάσεις περίπου 300 μίλια πέρα ​​από τα σύνορά της πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, πιθανώς επανασχεδιασμένα με κεφαλές, εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία «αναμφίβολα» θα στοχεύσει οποιεσδήποτε συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Ουκρανία. Όμως η Μόσχα έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις για άλλα εξελιγμένα όπλα που προμηθεύονται στην Ουκρανία, όπως το εξαιρετικά αποτελεσματικό πυραυλικό πυροβολικό HIMARS, προειδοποιώντας επανειλημμένα ότι θεωρούσε την άφιξή τους ως κλιμάκωση.


Όταν μικρά, ιρανικής κατασκευής εκρηκτικά drones εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα πεδία μάχης της Ουκρανίας τον Αύγουστο , ήταν η πρώτη γνωστή χρήση τους εκτός Μέσης Ανατολής. Έκτοτε, η Ρωσία εκτόξευσε αναταραχές στις πόλεις της Ουκρανίας και στα ηλεκτρικά δίκτυα και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά διέκοψε τέτοιες επιθέσεις τον Νοέμβριο, καθώς μπήκε ο χειμώνας. 

Με ελάχιστες πληροφορίες για τον ρυθμό παράδοσης από το Ιράν, υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με το εάν η ρωσική προμήθεια drones έχει εξαντληθεί. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια ερευνητική ομάδα που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 7 Δεκεμβρίου επικαλέστηκε σχόλια Ουκρανών αξιωματούχων που υποδηλώνουν ότι τα drones — κατασκευασμένα για ένα θερμότερο, ξηρό κλίμα — ήταν ευαίσθητα στις συνθήκες υγρασίας και παγετού στην Ουκρανία. αλλά ότι οι Ρώσοι μηχανικοί είχαν λύσει το πρόβλημα. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα είδος δοκιμής για εναέρια μάχη με drone , που παρακολουθήθηκε προσεκτικά από στρατούς και προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Το Shahed-136, με κεφαλή 80 λιβρών, μπορεί να εκτοξευτεί σε σμήνη από φορτηγό με επίπεδη επιφάνεια. Είναι μεταξύ των δεκάδων τύπων drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν την Ουκρανία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade που, όπως το Shahed, είναι ουσιαστικά ιπτάμενες βόμβες που αυτοκαταστρέφονται. Η Ουκρανία έχει επίσης αναπτύξει τουρκικής κατασκευής drones Bayraktar TB2 που εκτοξεύουν κατευθυνόμενους πυραύλους. Η Ρωσία υστερεί για χρόνια στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δεν διαθέτει εγχώρια παραγωγή αεροσκάφους κρούσης μεγάλης εμβέλειας. 

Τα drones που στόχευαν στο Κίεβο την Τετάρτη εκτοξεύτηκαν από την Αζοφική Θάλασσα, περισσότερα από 350 μίλια νοτιοανατολικά, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Ο πρώτος ήχος που άκουσε ο 24χρονος Yaroslav Vinokurov λίγο πριν τις 6 το πρωί ήταν ο ήχος του συναγερμού αεροπορικής επιδρομής στο σκοτάδι. Συνέχισε να ετοιμάζεται για δουλειά, δεδομένου ότι οι συναγερμοί ακούγονται στο Κίεβο σχεδόν κάθε μέρα. 

Σύντομα, όμως, τα πυρά πολυβόλων αντηχούσαν στην περιοχή Shevchenkivskyi καθώς τα συστήματα αεράμυνας έλαμψαν στον ουρανό, ακολουθούμενα από αυτό που περιέγραψε ως «μια πολύ δυνατή έκρηξη».

Η οροφή ενός κοντινού κυβερνητικού κτιρίου υπέστη ζημιές και τα συντρίμμια σκόρπισαν την περιοχή. «Το αυτοκίνητό μου έχει καταστραφεί», είπε, κοιτάζοντας τη σκηνή. Οι κάτοικοι έσπευσαν να βάλουν σεντόνια, κουβέρτες και ό,τι άλλο βρήκαν πάνω από σπασμένα τζάμια για να προστατευτούν από το τσουχτερό κρύο.

nytimes.com

Σχόλια