Η Νότια Κορέα απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη καθώς βορειοκορεατικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο-Πτώση αεροσκάφους KA-1


Πέντε βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέρασαν στη Νότια Κορέα τη Δευτέρα και η Νότια Κορέα απάντησε απογειώνοντας αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα και ανοίγοντας πυρ για να τα καταρρίψουν, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός. Ως μέρος της απάντησής του, ο στρατός της Νότιας Κορέας έστειλε επίσης αεροσκάφη αναγνώρισης στον Βορρά για να φωτογραφίσει τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις, δήλωσε νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος. 

Τα "μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα" παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας στις συνοριακές περιοχές γύρω από την επαρχία Gyeonggi, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της χώρας. 

Ένα drone πέταξε μέχρι το βόρειο άκρο της πρωτεύουσας, Σεούλ, πριν επιστρέψει πέρα ​​από τα σύνορα.Απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, αλλά 100 βολές από ελικόπτερα δεν κατάφεραν να τα καταρρίψουν. Ένας Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι έκτοτε έχασαν τα ίχνη όλων των drones, αλλά δεν ήταν πλέον σε πτήση. 

Η εισβολή έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, με τον Βορρά να πραγματοποιεί φέτος ρεκόρ δοκιμών πυραύλων. Τα drones εντοπίστηκαν να περνούν τα σύνορα περίπου στις 10:30 τοπική ώρα (01:30 GMT). 

Ένα από τα πολεμικά αεροσκάφη της Νότιας Κορέας που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ένα ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος KA-1, συνετρίβη αργότερα, αλλά οι δύο πιλότοι του εγκατέλειψαν επιτυχώς. Το αεροπλάνο έπεσε στο έδαφος στην κομητεία Hoengseong, ανατολικά της Σεούλ, αμέσως μετά την απογείωσή του από αεροπορική βάση στην κοντινή πόλη Wonju...

Ένας Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος περιέγραψε την τελευταία εισβολή ως ξεκάθαρη πράξη πρόκλησης από την Πιονγκγιάνγκ. «Ο στρατός μας θα συνεχίσει να απαντά αποφασιστικά στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Σε απάντηση, ο στρατός της Νότιας Κορέας είπε ότι έστειλε επίσης αεροσκάφη παρακολούθησης στον Βορρά για να φωτογραφίσει τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την κατασκοπεία του Ν. Κορέας όσο και για την επίθεση εναντίον του. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Β. Κορέα ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε σημαντικές δοκιμές που απαιτούνται για να αναπτύξει τον πρώτο του κατασκοπευτικό δορυφόρο, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της Νότιας Κορέας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Νότια Κορέα εργάζεται για να βελτιώσει τα οπλικά της συστήματα, ενώ ασκεί πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Σχόλια