Η γαλλική αστυνομία ερευνά τα γραφεία του κόμματος Μακρόν και συμβουλευτική εταιρεία για την εμπλοκή της στις εκλογές...


Η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα κεντρικά γραφεία του πολιτικού κόμματος Αναγέννηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και στα γραφεία του αμερικανικού γίγαντα συμβούλων McKinsey στο Παρίσι.

Οι επιδρομές της Τρίτης αποτελούν μέρος των ερευνών σχετικά με τη χρήση συμβούλων κατά τη διάρκεια των νικηφόρων προεκλογικών εκστρατειών του κ. Μακρόν το 2017 και το 2022, λένε οι εισαγγελείς.

Ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν ούτε οι ομάδες της προεκλογικής του εκστρατείας έχουν αναγνωριστεί δημόσια ως στόχοι από τους εισαγγελείς.

Τόσο το κόμμα Renaissance όσο και η McKinsey δήλωσαν ότι συνεργάζονται με τις έρευνες.

«Είναι φυσιολογικό για το δικαστικό σώμα να διερευνά ελεύθερα και ανεξάρτητα για να ρίξει όλο το φως σε αυτό το θέμα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο εκπρόσωπος της Αναγέννησης Λόικ Σινιόρ.

Εν τω μεταξύ, η McKinsey δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι «η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές, όπως συνέβαινε πάντα».

Η Γαλλία έχει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προεκλογικών εκστρατειών.

Οι δημόσιες δαπάνες για εταιρείες συμβούλων αυξήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του κ. Μακρόν, κατέληξαν οι νομοθέτες τον Μάρτιο.

Γάλλοι εισαγγελείς άνοιξαν δύο δικαστικές έρευνες τον Οκτώβριο, εξετάζοντας πιθανή ψευδή λογιστική και ευνοιοκρατία για την προεκλογική εκστρατεία.

Οι εισαγγελείς υποψιάζονται ότι αρκετοί υπάλληλοι της McKinsey εργάστηκαν ως εθελοντές, χωρίς αμοιβή κατά τη νικηφόρα προσφορά του Μακρόν το 2017 και μια έρευνα επικεντρώνεται στο εάν αυτό αποτελούσε κρυφή δαπάνη εκστρατείας.

Μια άλλη έρευνα προσπαθεί να εξακριβώσει εάν η εταιρεία συμβούλων είχε προνομιακή μεταχείριση για να κερδίσει επικερδείς κρατικές συμβάσεις

Σχόλια