Διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο: Οι κανόνες δεοντολογίας χρειάζονται βελτίωση


Αξιωματούχοι της ΕΕ και μελετητές ζητούν να διεξαχθεί επειγόντως συζήτηση σχετικά με τη βελτίωση των κανόνων δεοντολογίας στο θεσμικό όργανο μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά από έρευνα που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου 2022 σχετικά με μια ύποπτη εγκληματική οργάνωση που διείσδυσε στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ήταν ύποπτη για παρέμβαση στην πολιτική της ΕΕ και διαφθορά που συνδέεται με κράτος του Κόλπου, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία διέταξε την Παρασκευή μια σειρά από εφόδους, όπως αποκάλυψαν οι εφημερίδες Le Soir και Knack.

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τέσσερα από τα άτομα που συνελήφθησαν τις τελευταίες 48 ώρες τέθηκαν υπό προφυλάκιση.

Οι έφοδοι οδήγησαν κυρίως τις αρχές στην ανακάλυψη μιας βαλίτσας με 600.000 ευρώ σε μετρητά, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βελγική αστυνομία.

Αν και οι εισαγγελείς δεν κατονόμασαν την εμπλεκόμενη χώρα, τα ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι ενδέχεται να πρόκειται για το Κατάρ.

Μία από τις αντιπροέδρους του ΕΚ, η Εύα Καϊλή (S&D), διαγράφηκε από το κόμμα της, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), μετά από κατηγορίες. Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο ΕΚ ανακοίνωσε επίσης την παύση της «με άμεση ισχύ».

«Υπό το φως των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος Μέτσολα αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή υπό την ιδιότητά της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Μέτσολα.

Τον Νοέμβριο, η Καϊλή είχε μεταβεί στο Κατάρ, όπου χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που έλαβε η χώρα. Η Ελληνίδα προκάλεσε αίσθηση όταν εξήρε το Κατάρ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης στις 22 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι είναι «ηγέτης όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα».

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Όμπρι (Η Αριστερά) είχε ήδη καταγγείλει τις δραστηριότητες του Κατάρ κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής ψηφοφορίας τον περασμένο μήνα σχετικά με ψήφισμα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Σάββατο, η Όμπρι κατήγγειλε «το επιθετικό λόμπινγκ του Κατάρ» και ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου το ΕΚ θα συνεδριάσει για ολομέλεια.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, διερευνήθηκε το σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα (S&D), αντιπροέδρου της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο. Ωστόσο, ο Ταραμπέλα δεν συνελήφθη, ανέφερε η La Libre την Κυριακή.

Το σπίτι μιας βοηθού της βελγίδας ευρωβουλευτού Μαρί Αρενά (S&D) ερευνήθηκε επίσης την Παρασκευή και το γραφείο της στο Κοινοβούλιο ερευνήθηκε επίσης το βράδυ.

Το γραφείο της Ιταλίδας βοηθού σφραγίστηκε μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Στο παρελθόν εργαζόταν με την οργάνωση Fight Impunity και η έρευνα γίνεται για την προηγούμενη και όχι την τωρινή της θέση, επιβεβαίωσε η Αρενά.

Μιλώντας για την έρευνα, η Αρενά δήλωσε ότι «είναι υπέρ της διαφάνειας».

Ο Μίχιελ βαν Χάλτεν, διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ σχολίασε την υπόθεση λέγοντας ότι «ενώ αυτή μπορεί να είναι η πιο κατάφωρη περίπτωση φερόμενης διαφθοράς που έχει δει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό».

Εξήγησε ότι «επί πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας, με ένα συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και πλήρους έλλειψης ανεξάρτητης (ή και οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας».

«Κάθε σοβαρή προσπάθεια για τη βελτίωση της λογοδοσίας εμποδίζεται από το κυβερνών Προεδρείο του Κοινοβουλίου, με τη συναίνεση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών». Ανέφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη παρασκηνιακή συμφωνία που εγκρίθηκε από το Προεδρείο για τον διορισμό του νέου γενικού γραμματέα του ΕΚ.

Ο Βαν Χάλτεν ζήτησε «ριζική μεταρρύθμιση», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει πρώτα «να δημοσιεύσει την από καιρό καθυστερημένη πρότασή της για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου δεοντολογίας της ΕΕ, με εξουσίες έρευνας και επιβολής».

Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Φράουντ (Πράσινοι EFA) υπενθύμισε τα λόγια της Καϊλή σε κοινοβουλευτική ομιλία τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, στην οποία εξήρε τον ρόλο του Κατάρ ως «πρωτοπόρου στα εργασιακά δικαιώματα».

Εξήγησε περαιτέρω ότι αυτό το «περιστατικό» έδειξε «πόσο επιθετικά τρίτες χώρες προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στην ΕΕ», υπογραμμίζοντας ότι «οι τρίτες χώρες έχουν μέχρι στιγμής εξαιρεθεί πλήρως από [τους κανόνες άσκησης πίεσης]».

«Το λόμπι από τρίτες χώρες πρέπει να δημοσιεύεται στο μητρώο λόμπι. Οι συναντήσεις με εκπροσώπους τρίτων χωρών θα πρέπει να δημοσιοποιούνται», πρότεινε.

Ο καθηγητής δικαίου της ΕΕ Αλμπέρτο Αλεμάνο, ο οποίος ήρθε με μια σειρά προτάσεων στην ΕΕ, συμφώνησε με αυτό, καθώς εκτιμά ότι «το λόμπινγκ από τρίτες χώρες -είτε από πρεσβείες είτε από τρίτους- πρέπει επίσης να δημοσιεύεται στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ».

Συνέστησε επίσης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να δημιουργήσουν μια «κοινή, ανεξάρτητη αρχή δεοντολογίας, η οποία θα διαθέτει επαρκείς πόρους, δυνατότητες έρευνας και επιβολής κυρώσεων». Ζήτησε να ενισχυθούν οι κανόνες για τη διαφάνεια, τις συγκρούσεις συμφερόντων και τις περιστρεφόμενες πόρτες στην ΕΕ, επιβάλλοντας υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και για όλους τους ευρωβουλευτές.

euractiv.gr

Σχόλια