Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: Η πυξίδα για παραγωγή ουσιαστικού έργου-Νίκος Παπάτσας


Ξεκάθαρη πυξίδα για το πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να παράγει ουσιαστικό βιομηχανικό έργο και στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα

 «Πρέπει να είμαστε από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχουμε κάποια πολιτική να στηρίζουμε με τον σωστό τρόπο την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία», τόνισε ο Νίκος Παπάτσας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας & Άμυνας και Senior Partner EFA GROUP, στη ομιλία του στο 33ο Ελληνικό Οικονομικό Συνέδριο (Greek Economic Summit) του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου, 5-6 Δεκεμβρίου 2022, με συνομιλητή του τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, και συντονιστή δημοσιογράφο τον Σταύρο Ιωαννίδη.

Στην ΕΕ, οι περισσότερες μικρές και μεσαίες χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Τσεχία απαιτούν Βιομηχανικές Συνεργασίες, και οι υπόλοιπες μεγαλύτερες που δεν έχουν, απλά είναι απίθανο να πουλήσεις ένα σύστημα αν δεν έχεις ένα τοπικό συνέταιρο/δηλαδή μία βιομηχανία που θα αναλάβει το συμβόλαιο. Άλλες, όπως η Πολωνία, αναθέτουν σε πολωνικές εταιρίες ως επί το πλείστον κρατικές ή όπου το κράτος έχει συμμετοχή σε ιδιωτικές, να αναλάβει αυτή τη σύμβαση αγοράς ενός οπλικού συστήματος και να τη δώσει αντίστοιχα σε ένα ξένο-υποκατασκευαστή κρατώντας βέβαια μεγάλο το ποσοστό συμμετοχής της.

 Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α., η χώρα μας δαπανά σημαντικά κεφάλαια για την άμυνά της, τα οποία όπως έχει αποδειχτεί μπορούν σε ένα σημαντικό ποσοστό να επιστρέψουν στην Ελληνική οικονομία, μέσω των θεσμικών Προγραμμάτων Ασφάλειας Εφοδιασμού.

Μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα μιας ξένης εταιρείας από χώρα εκτός Ευρώπης, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία έχει αναλάβει στην Ελλάδα πάνω από $4 δις δολάρια σε συμβάσεις μέσω διακρατικών συμφωνιών, και η οποία κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα, είτε με έργα υποδομής, είτε με συνεργασίες με ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες μέσα σε 15-20 χρόνια συνολικά το 55% των χρημάτων της αρχικής παραγγελίας που έλαβε!

Εν αντιθέσει στα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν έχουμε δει ακόμη κάποια αξιόλογη βιομηχανική συμφωνία, συμβατή με το μέγεθος αυτών των προμηθειών! Η γενική απαίτηση για 30% συμμετοχή ελληνικών εταιριών στα γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα αποτελεί μάλλον ένα πυροτέχνημα προτείνοντας οι γαλλικές εταιρίες να επιτύχουν μια 30% επιστροφή με ευρύτερη συμμετοχή και όχι αναγκαστικά συμπαραγωγή είτε προσφέροντας προϊόν ή/και υπηρεσία στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, είτε ανοίγοντας την πόρτα στην ΕΑΒΙ να εισέλθει στην διεθνή εφοδιαστική τους αλυσίδα. Με τον τρόπο αυτό οι Γάλλοι θα δουν την Ελλάδα ως σοβαρό βιομηχανικό συνέταιρο και όχι απλό πελάτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του F-35

Η περίπτωση του προγράμματος του μαχητικού F-35 είναι χαρακτηριστική, αφού όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν ενεργή βιομηχανική συμμετοχή και αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας βιομηχανικής συνεργασίας και εφοδιαστικής αλυσίδας. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εισάγει και διαχέει τις τεχνολογίες του μέλλοντος όπως π.χ. τις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις.

 Χρειάζεται διαχρονική συνεργασία με τον ξένο προμηθευτή, τη συνεργασία με διαφορετικές ελληνικές εταιρίες, όχι αναγκαστικά μόνο με αυτές που ενδεχομένως εκτελούν άμεσο υποκατασκευαστικό έργο, την εισαγωγή των ελληνικών εταιριών στην εφοδιαστική αλυσίδα του προμηθευτή, καθώς και την πώληση ελληνικής κατασκευής συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις του προμηθευτή. 

Παράλληλα, ο κ. Παπάτσας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εταιρίες που μπορούν να συμμετέχουν και στον τομέα της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας κάνοντας συμπράξεις στρατηγικής συμμαχίας. «Ως Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) με 44 εταιρίες μέλη, ενεργές και με δραστηριότητες στον χώρο της άμυνας που αποτελούν το 95% της ΕΑΒΙ, προτιθέμεθα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με την ΕΒΙΔΙΤΕ (Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών), για να παρέχουμε μεγαλύτερη γκάμα επιλογών σε προϊόντα και υπηρεσίες στους συναφείς και αλληλένδετους χώρους της άμυνας και της αεροδιαστημικής».

 Ο κ. Παπάτσας έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει αυτή την προσέγγιση με απλές θεσμικές διαδικασίες, όπως επίσης και την άμεση συμμετοχή μας στις εξελίξεις για τη νέα κοινή ευρωπαϊκή αμυντική προσέγγιση ενοποιημένων προμηθειών κάτω από την NSPA και OCCAR.


Σχόλια