Πιέσεις στην Κίνα από ΕΕ για να διαμεσολαβήσει ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε την Πέμπτη (1 Δεκεμβρίου) από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επηρεάσει τη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης
που επικρίθηκε έντονα και η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω εξέγερσης κατά της πολιτικής μηδενικού Covid της χώρας.

«Προέτρεψα τον πρόεδρο Σι, όπως κάναμε στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Απρίλιο, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να σεβαστεί τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μισέλ δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος της τρίωρης συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών αφιερώθηκε στη συζήτηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Σι κατέστησε πολύ σαφές ότι η Κίνα δεν παρέχει όπλα στη Ρωσία», δήλωσε ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι ο Κινέζος ηγέτης είπε επίσης ότι η «πυρηνική απειλή της Ρωσίας δεν είναι αποδεκτή και δεν είναι υπεύθυνη».

«Ελπίζω ειλικρινά ότι όλη η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά εργαλεία και μέσα για να συνηγορήσει προκειμένου να πείσει το Κρεμλίνο και τη Ρωσία να τερματίσουν τον πόλεμο και να σεβαστούν την κυριαρχία της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μισέλ.

Ο Σι προέτρεψε σε διαπραγματεύσεις για μια πολιτική λύση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV και αναφέρθηκε λέγοντας ότι «η επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της Ευρασίας».

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση και την επέκταση της κρίσης και να εργαστούμε για την ειρήνη», πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει άμεσα την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ή να υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Αυτό έρχεται επίσης καθώς εβδομάδες πριν από την εισβολή, ο Σι και ο Πούτιν είχαν επιβεβαιώσει τη σχέση τους «χωρίς όρια», το Πεκίνο αύξησε τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία και οι αεροπορικές τους δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Εξισορρόπηση του εμπορίου

Η μονοήμερη επίσκεψη του Μισέλ στο Πεκίνο πραγματοποιείται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή εκτεταμένης στρατηγικής συζήτησης των ηγετών της ΕΕ σχετικά με την Κίνα για το πώς θα χειριστούν τις σχέσεις με τη χώρα αυτή στο μέλλον, την οποία η ΕΕ βλέπει όλο και περισσότερο ως ανταγωνιστή ή ακόμη και ως «στρατηγικό αντίπαλο».

Η άσκηση ενδοσκόπησης έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις απειλές προς την Ταϊβάν, τις εμπορικές πιέσεις προς ορισμένες χώρες της ΕΕ και την υποστήριξη προς τη Ρωσία.

Ένα κυρίαρχο ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, έχει έρθει με τη συνειδητοποίηση ότι η Ένωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τεχνολογία και πρώτες ύλες.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ο κ. Μισέλ τόνισε ότι ένα βασικό ζήτημα για τους ηγέτες της ΕΕ είναι η επανεξισορρόπηση των σχέσεων και η εξεύρεση τρόπου «να εκθέσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και οι επενδυτές της ΕΕ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία».

«Οι πρόεδροι συζήτησαν τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ έναντι της Κίνας, καθώς και τα μέτρα που έλαβε η Κίνα κατά της ΕΕ», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μπάρεντ Λέιτς.

Το ταξίδι του Μισέλ πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στη χώρα με ομάδα επιχειρηματιών, προκαλώντας επικρίσεις από Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Σι, εν τω μεταξύ, είπε στον Μισέλ ότι ελπίζει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει τις επενδύσεις της στην Κίνα, εκμεταλλευόμενος τους εντεινόμενους ευρωπαϊκούς φόβους ότι οι ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο εχθρικές απέναντι στις Βρυξέλλες από εμπορική άποψη.

«Η Κίνα αναμένει από την ΕΕ να … μοιραστεί τις ευκαιρίες της υπερμεγέθους αγοράς της Κίνας», ανέφερε ο Σι σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Xinhua.

«[Η Κίνα και η ΕΕ] θα πρέπει να αντιταχθούν από κοινού στην αποσύνδεση και να αντιταχθούν από κοινού στην πολιτικοποίηση και την οπλοποίηση του εμπορίου και της τεχνολογίας», δήλωσε ο Σι.

«Η Κίνα θα παραμείνει ανοικτή στις ευρωπαϊκές εταιρείες και ελπίζει ότι η ΕΕ θα απορρίψει τις παρεμβάσεις και θα παράσχει στις κινεζικές εταιρείες ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον», πρόσθεσε ο Κινέζος ηγέτης.

Διαμαρτυρίες COVID-19

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια ευαίσθητη στιγμή για την ηγεσία του Πεκίνου, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής μηδενικού COVID της Κίνας έχουν σαρώσει τη χώρα μετά τον θάνατο δέκα ανθρώπων σε πυρκαγιά σε κτίριο στο Ουρούμτσι της δυτικής περιοχής Σιντζιάνγκ, ο οποίος αποδόθηκε από πολλούς στα μέτρα.

Η πυρκαγιά πυροδότησε την πιο προκλητική έκρηξη δημόσιας οργής κατά του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος εδώ και χρόνια.

Ο Μισέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διαμαρτυρίες «και την αποδοχή από την κοινωνία των μέτρων (κατά του Covid)».

«Δεν πρόκειται για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, αλλά για την τήρηση των αρχών που έχουν συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους.

Ο Μισέλ δήλωσε ότι «μοιράζεται την ευρωπαϊκή εμπειρία» από την αντιμετώπιση του COVID, ενώ τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι διαθέσιμες να παρέχουν εμβόλια, εάν τα εμβόλια αυτά έχουν εγκριθεί» από τις κινεζικές αρχές.

Λίγα παραδοτέα

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκαν ελάχιστα παραδοτέα, εκτός από αυτό που ο εκπρόσωπος του Μισέλ χαρακτήρισε ως «ετοιμότητα για την επανάληψη» του διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αφού έθεσε «την κατάσταση των μειονοτήτων» στην Κίνα, και ιδίως στη Σιντζιάνγκ.

Ο Σι επέμεινε ότι ένας τέτοιος διάλογος θα μπορούσε να διεξαχθεί μόνο επί ίσοις όροις.

Ο Μισέλ συναντήθηκε επίσης με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον επικεφαλής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Λι Ζανσού, οι οποίοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός μηνών.

euractiv.gr

Σχόλια