Η Ρουμανία υπέγραψε συμφωνία 410 εκ. $ για αγορά & συμπαραγωγή Ισραηλινο-Βρετανικών drones "Watchkeeper"


Η κρατική αμυντική εταιρεία της Ρουμανίας Romtehnica, ενεργώντας ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας, υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο με την Elbit Systems του Ισραήλ για την αγορά έως και επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών "Watchkeeper X"

Η συμφωνία, η οποία αποτιμάται σε 1,89 δισεκατομμύρια λέι (410 εκατομμύρια δολάρια) πριν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, έρχεται καθώς πολλοί σύμμαχοι της Ανατολικής Ευρώπης επιταχύνουν την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ως μέρος της συμφωνίας, οι "παίκτες" της αμυντικής βιομηχανίας της Ρουμανίας, πρέπει να εξασφαλίσουν εγχώριες ικανότητες κατασκευής και συντήρησης για τα τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση. Η συμφωνία ισχύει για πέντε χρόνια. 

«Ξεκινώντας με το τρίτο σύστημα "Watchkeeper X", τα  ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα θα κατασκευαστούν στη Ρουμανία, από φορείς που δραστηριοποιούνται στην εθνική αμυντική βιομηχανία», ανέφερε η δήλωση. «Οι σύνθετες εργασίες συντήρησης καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των συστημάτων Watchkeeper X, θα παρέχονται από εγχώριους φορείς, προκειμένου να αποφευχθεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών από ξένες εταιρείες σε καταστάσεις κρίσης ή σε καιρό πολέμου». 

Το Watchkeeper βασίζεται στο ισραηλινό drone Elbit Hermes 450. Το UAV κατασκευάζεται από την U-TacS, μια κοινοπραξία στην οποία η Elbit Systems κατέχει το 51% και η Thales UK το υπόλοιπο 49% των μετοχών. 

Η επένδυση της Ρουμανίας αποτελεί μέρος μιας περιφερειακής τάσης. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας υπέγραψε σύμβαση για τη μίσθωση ενός σετ μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9A Reaper από την αμερικανική εταιρεία General Atomics. Η κίνηση έγινε καθώς το υπουργείο ετοιμάζει την αγορά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. 

Στη Λιθουανία, η κυβέρνηση της χώρας διέθεσε πρόσθετα κεφάλαια για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μια συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας Arvydas Anusauskas. Άλλες ανατολικές χώρες-σύμμαχοι που βρίσκονται στη διαδικασία προμήθειας drones στις ένοπλες δυνάμεις τους, περιλαμβάνουν την Τσεχική Δημοκρατία και τη Μολδαβία.

defensenews.com

Σχόλια