Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κινείται προς τον «πόλεμο των drones» καθώς πλησιάζει ο χειμώνας...


Η ταχεία και αυστηρή απάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια επίθεση στον στόλο του στη Μαύρη Θάλασσα, αντανακλά έναν πόλεμο που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από μια μονομαχία μεταξύ ρωσικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και της καινοτόμου σειράς drones ...

Ο Πούτιν κατέστησε τη Δευτέρα σαφές γιατί ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας, σε μια συμφωνία που για τρεις μήνες επέτρεπε την αποστολή των πολύ αναγκαίων ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές: Θέλει να εξασφαλίσει τα πλοία του ρωσικού Ναυτικού μετά από επίθεση από αεροσκάφη και θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα προσχωρεί εκ νέου στη συμφωνία σιτηρών, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από την Ουκρανία ότι, ο διάδρομος ασφαλούς διέλευσης που δημιούργησε δεν θα χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις. Το επεισόδιο αναδεικνύει τη διττή φύση ενός πολέμου που διεξάγεται τώρα τόσο έντονα πίσω από τις γραμμές του μετώπου όσο και σε αυτούς.

Και ενώ οι δυνάμεις του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy δεν έχουν άμεσα ισοδύναμα στο οπλοστάσιό τους για να αντεπιτεθούν, βρίσκουν άλλους τρόπους να απαντήσουν.

Ο πόλεμος μεγάλης εμβέλειας στον οποίο αποτελεί μέρος ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να γίνει πιο σημαντικός τους επόμενους μήνες, καθώς οι μάχες στο έδαφος επιβραδύνονται από τη φθινοπωρινή βροχή και την πτώση της θερμοκρασίας του χειμώνα, αυξάνοντας την εξάντληση και στους δύο στρατούς σε υψηλή ένταση σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο.

Είναι ένας «πόλεμος των drones», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, σε συνέντευξή του στο Forbes Ukraine που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η χώρα του βρισκόταν στα πρόθυρα μιας "έκρηξης" στην κατασκευή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός μοντέλου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την κατάρριψη των περιπλανώμενων drones Shahed-136, που οι ΗΠΑ λένε ότι αγόρασε η Ρωσία από το Ιράν. «Εκείνοι που μπορούν τώρα να κλιμακώσουν τη διαχείριση και την παραγωγή τέτοιων drones σε βιομηχανικό επίπεδο θα κερδίσουν», είπε ο Fedorov.

Η Ρωσία αρνείται ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran-2 φέρουν την επωνυμία Shahed που αγοράστηκαν από το Ιράν. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι «το Ιράν μπορεί να εξετάζει την παροχή πυραύλων εδάφους-εδάφους στη Ρωσία εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Οι γραμμές παραγωγής του Πούτιν παρεμποδίζονται από κυρώσεις σε βασικά εξαρτήματα όπως τα τσιπ πυριτίου.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία φαίνεται να χρησιμοποιεί ό,τι μέσο μπορεί να βρει για να χτυπήσει πίσω από τις ρωσικές γραμμές. 

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών το Σάββατο κατά του ρωσικού στόλου. Αλλά περιέγραψε ως «αρχή» μια επίθεση με βόμβα με φορτηγό, της 8ης Οκτωβρίου που απενεργοποίησε μια βασική γέφυρα που συνδέει τη ρωσική ηπειρωτική χώρα με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε ο Πούτιν το 2014. Η γέφυρα απέχει περίπου 250 μίλια από την πλησιέστερη ελεγχόμενη ουκρανική περιοχή. Η Ουκρανία έχει επίσης πλήξει πολλούς στόχους πίσω από τις γραμμές σε απόσταση 50 μιλίων από τους πυραύλους HIMARS των ΗΠΑ.

Τα διαφορετικά θέατρα του πολέμου – πρώτη γραμμή, μεγάλης εμβέλειας και οικονομικά – είναι στενά συνυφασμένα. Συνολικά, προτείνουν ότι ο Πούτιν έχει ακόμα μια φιλόδοξη στρατηγική για τον έλεγχο της Ουκρανίας, αντί να βασίζεται σε οποιαδήποτε ξαφνική πυρηνική κλιμάκωση για να σταματήσει ή να διευθετήσει τον πόλεμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα αμερικανικό think tank που παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση. .

Η ίδια στρατηγική αναμονής είναι συνεπής με τις αποσύρσεις σε νέες αμυντικές γραμμές στη νότια επαρχία Χερσών της Ουκρανίας. Συμβαδίζει, επίσης, με την πρόσφατη εκστρατεία πυραυλικών και drone επιθέσεων σε ενεργειακή υποδομή με στόχο τη διάβρωση του ηθικού του κοινού, τη δημιουργία ανανεωμένης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και την παρεμπόδιση της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας.

Δεν είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος από αυτούς τους στόχους έχει ακόμη επιτευχθεί, αλλά οι θερμοκρασίες θα πέσουν περαιτέρω. Η εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διατάξει περισσότερες διακοπές ρεύματος για τη συντήρηση του δικτύου στη βόρεια και κεντρική Ουκρανία. Ο Ζελένσκι, σε μια δήλωση, είπε ότι ζήτησε από την ΕΕ βοήθεια για την αποκατάσταση της ενεργειακής υποδομής της χώρας, το 40% της οποίας έχει υποστεί ζημιές.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε στο Facebook ότι η Ρωσία εξαπέλυσε δεκάδες πυραύλους και 47 αεροπορικές επιθέσεις την προηγούμενη ημέρα.

Παρά την αισιοδοξία στην Ουκρανία ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να απωθηθούν στην ανατολική όχθη του ποταμού Dnipro στο Kherson μέχρι το τέλος του έτους, "μοιάζει πολύ με σκληρό αγώνα", δήλωσε ο Michael Kofman, ειδικός στο ρωσικό στρατό στο CNA δεξαμενή σκέψης ασφαλείας στην Ουάσιγκτον.

Ο Κόφμαν, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουκρανία, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκάβουν πολλαπλές γραμμές άμυνας γύρω από τη Χερσώνα με τρόπο που απέτυχαν να κάνουν στα βορειοανατολικά, τη σκηνή της ταχείας ουκρανικής αντεπίθεσης του Σεπτεμβρίου.

«Ο Πούτιν εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει χρόνο ενώ η υποστήριξη για την Ουκρανία μαραζώνει και λαμβάνει κάποια θετικά μηνύματα» από τις ΗΠΑ, όπου τόσο οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι Τραμπ εξέφρασαν πρόσφατα επιφυλάξεις για το μέγεθος της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, δήλωσε ο Mykola Bielieskov, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, μια κυβερνητική δεξαμενή σκέψης στο Κίεβο.

Ο Μπιελέσκοφ είπε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για την Ουκρανία να ανακτήσει το έδαφος και να προκαλέσει ρωσικές απώλειες πριν μπει ο χειμώνας. Η επιβράδυνση που ακολουθεί είναι πιθανό να είναι λιγότερο το αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών, είπε, παρά της ανάγκης και των δύο πλευρών να ξεκουραστούν...

Εν τω μεταξύ, η μάχη μεγάλης εμβέλειας είναι πιθανό να επιταχυνθεί μόνο καθώς και οι δύο πλευρές αυξάνουν την παραγωγή και τις αγορές επιθετικών drones και πυραύλων. Οι απειλές του Πούτιν για πυρηνικό Αρμαγεδδώνα έχουν υπερεκτιμηθεί, σύμφωνα με τον Bielieskov, και θα πρέπει να θεωρηθούν ως μέρος μιας επιτυχημένης στρατηγικής για να αποτρέψει τις ΗΠΑ, από το να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα συστήματα τακτικών πυραύλων  300 km (190 μίλια) που χρειάζεται για να ισοπεδώσει  μεγάλο εύρος του πεδίου μάχης.

«Προσπαθούμε να καινοτομήσουμε», είπε ο Μπιελέσκοφ. «Προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε την έλλειψη πυρός μεγάλης εμβέλειας».


stripes.com

Σχόλια