Γερουσιαστές των ΗΠΑ ανησυχούν για πιθανή απειλή κατασκοπείας από κινεζικά εμπορικά drones...


Εκατοντάδες drones κινεζικής κατασκευής έχουν εντοπιστεί σε απαγορευμένο εναέριο χώρο πάνω από την Ουάσιγκτον DC, τους τελευταίους μήνες, μια τάση που οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας φοβούνται ότι θα μπορούσε να γίνει νέο μέσο για ξένη κατασκοπεία. 

Τα ψυχαγωγικά drones που κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία DJI, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με γεωγραφικούς περιορισμούς για να τα κρατούν μακριά από ευαίσθητες τοποθεσίες, χειραγωγούνται από χρήστες με απλούς τρόπους αντιμετώπισης για να πετάξουν πάνω από απαγορευμένες ζώνες γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας. 

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας drone παρέδωσαν απόρρητες ενημερώσεις στις επιτροπές Εσωτερικής Ασφάλειας, Εμπορίου και Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την ανάπτυξη drones.  Αυτά δήλωσαν τρία άτομα που ήταν γνώστες των συναντήσεων. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Πληροφοριών - η οποία κρατήθηκε στενά ενήμερη για τους κινδύνους της αντικατασκοπείας - αρνήθηκε να σχολιάσει τις ενημερώσεις. Οι άλλες δύο επιτροπές δεν απάντησαν. Αυτή η ιστορία βασίζεται σε συνεντεύξεις με επτά κυβερνητικούς αξιωματούχους, νομοθέτες, στελέχη του Κογκρέσου και εργολάβους. Τους δόθηκε η ανωνυμία, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλούν δημόσια για ιδιωτικές και μερικές φορές απόρρητες συζητήσεις που περιλαμβάνουν κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν πιστεύουν ότι τα σμήνη κατευθύνονται από την κινεζική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι παραβιάσεις από τους χρήστες σηματοδοτούν μια νέα στροφή, στον πολλαπλασιασμό των σχετικά φθηνών αλλά όλο και πιο εξελιγμένων drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναψυχή και εμπόριο. Έρχονται επίσης καθώς το Κογκρέσο συζητά για την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων ομοσπονδιακών αρχών και την υιοθέτηση νέων, για την παρακολούθηση των εναέριων οχημάτων ως πιθανών απειλών για την ασφάλεια.

«Αυτές μπορεί να είναι απλώς αθώες συλλογές δεδομένων - ή πραγματικά απλώς κοιτάζοντας γύρω μας, βλέποντας τι συμβαίνει - και όχι με συστηματοποιημένο τρόπο», πρόσθεσε. «Αλλά η πιθανότητα, φυσικά, είναι ότι τελικά θα μπορούσαν να είναι πιο επικίνδυνοι».

Δεν είναι σαφές τι, αν μη τι άλλο, είναι πιθανό να κάνει το Κογκρέσο για να αντιμετωπίσει την απειλή. Έχουν εισαχθεί αρκετά νομοθετήματα, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν περάσει από το επίπεδο της επιτροπής. Επιπλέον, η περιορισμένη εξουσία που υπάρχει για τις μη αμυντικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τη χρήση της τεχνολογίας αντι-drone θα λήξει σύντομα, εκτός εάν οι νομοθέτες προχωρήσουν στην παράτασή της. Επί του παρόντος, συνεχίζεται το ψήφισμα που χρηματοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που λήγει στις 16 Δεκεμβρίου.

Και ενώ οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Πεκίνο δεν επιβλέπει τα σμήνη, η DJI έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από επενδυτικές οντότητες που ανήκουν στην κινεζική κυβέρνηση - γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες η DJI προσπάθησε να αποκρύψει . Και η ευκολία με την οποία οι χρήστες  μπορούν να αποφύγουν τους περιορισμούς πτήσεων, σημαίνει ότι οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας ή άλλοι αισθητήρες τους θα μπορούσαν επίσης να παραβιαστούν για συλλογή πληροφοριών.

"Οποιοδήποτε τεχνολογικό προϊόν με προέλευση από την Κίνα ή κινεζικές εταιρείες ενέχει πραγματικό κίνδυνο και δυνατότητα ευπάθειας που μπορεί να εκμεταλλευτεί τόσο τώρα όσο και σε περίοδο σύγκρουσης", δήλωσε ο γερουσιαστής Marco Rubio , αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, σε μια συνέντευξη σχετικά με τις πιθανές απειλές που θέτουν τα drones ξένης κατασκευής. «Κατασκευάζονται στην Κίνα ή κατασκευάζονται από κινεζική εταιρεία, αλλά θα βάλουν ένα αυτοκόλλητο κάποιας μη κινεζικής εταιρείας που το συσκευάζει, ώστε να μην ξέρετε καν ότι το αγοράζετε.

«Αυτό είναι μέρος μιας τάσης εμπορικών drones για δυνητικά κακόβουλους λόγους», δήλωσε η Rachel Stohl, αντιπρόεδρος ερευνητικών προγραμμάτων στο think tank Stimson Center που παρακολουθεί στενά την παγκόσμια αγορά των drone. «Βλέπουμε σε ζώνες συγκρούσεων, σε άλλα θέατρα, την εξάρτηση και τη χρήση εμπορικών drones».

«Δυστυχώς, ενώ η DJI θέτει τα πάντα σε εφαρμογή για να εντοπίσει και να ειδοποιήσει τους πελάτες για περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να πετάξουν, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των τελικών χρηστών», δήλωσε η Arianne Burrell, υπεύθυνη επικοινωνίας για την DJI Technology, Inc. «Αλλά κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα ακολουθήσουν τους κανονισμούς που ορίζονται από τις τοποθεσίες τους», πρόσθεσε. 

"Χάκερ ή χειραγώγηση" 

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής drone DJI είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών και επαγγελματικών drones στον κόσμο και τα προϊόντα της αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των ψυχαγωγικών drones στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυβερνητικοί και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανούς δεσμούς της κινεζικής κυβέρνησης με τον κατασκευαστή drone. 

Το Πεντάγωνο απαγόρευσε την αγορά drones κινεζικής κατασκευής το 2017 και το Υπουργείο Εσωτερικών, που διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο μη στρατιωτικών drone στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, απαγόρευσε τη χρήση τους εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, χιλιάδες ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα drones της DJI, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 . 

 Η μελέτη έδειξε ότι οι υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας στην Καλιφόρνια, το Τέξας, το Ιλινόις, το Ουισκόνσιν και τη Φλόριντα διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό drones, η πλειοψηφία των οποίων είναι μοντέλα DJI. Όλα τα εμπορικά drones, που χρησιμοποιούν GPS για πλοήγηση, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην μπορούν να λειτουργούν εντός του περιορισμένου εναέριου χώρου της DC και συνοδεύονται από οδηγίες για τους χρήστες σχετικά με την ανάγκη τήρησης όλων αυτών των τοπικών κανονισμών. 

Αλλά αυτοί οι περιορισμοί μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν . «Υπάρχουν βίντεο στο Youtube που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τους παππούδες σας για το πώς να ενημερώσετε το λογισμικό σε ένα από αυτά τα drones, ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμο και να κάνετε πολλά άλλα πράγματα — να απαλλαγείτε από τους περιορισμούς...», είπε μια κυβερνητική εργολάβος που βοήθησε στη συλλογή των δεδομένων για τις ομοσπονδιακές αρχές. 

«Αν αγοράσετε ένα drone DJI από κατάστημα, δεν θα πετούσε πάνω από αεροδρόμια ή συγκεκριμένες πόλεις λόγω μιας συγκεκριμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Έτσι, οτιδήποτε βλέπουμε στο DC που είναι προϊόν που κατασκευάζεται από την DJI, έχει παραβιαστεί ή χειραγωγηθεί για να καταστεί δυνατή η πτήση σε αυτές τις ζώνες». 

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας αναφέρει ότι έχουν νηολογηθεί περισσότερα από 870.000 drones στις Ηνωμένες Πολιτείες — τριπλάσιος ο αριθμός των πιλοτικών αεροσκαφών. Και υπολογίζει ότι 2,3 εκατομμύρια μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα - περίπου 1,5 εκατομμύρια ψυχαγωγικά drones και μοντέλα αεροσκαφών και 800.000 εμπορικά drones - θα είναι εγγεγραμμένα να πετούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2024. 

Οι χρήστες πετούν όλο και περισσότερο drones εκεί που δεν έπρεπε. Τον Ιούλιο, η Samantha Vinograd, εν ενεργεία βοηθός γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας, είπε στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι, από το 2018, η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει συναντήσει «εκατοντάδες drones» που παραβιάζουν τους προσωρινούς περιορισμούς πτήσεων που αποσκοπούν στην προστασία του προέδρου. 

Η Vinograd προειδοποίησε επίσης ότι τα εμπορικά διαθέσιμα drones μπορούν «να χρησιμοποιηθούν από εχθρικές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ή εγκληματίες για τη συλλογή πληροφοριών και την κατασκοπεία, την κλοπή ευαίσθητης τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας και τη διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων κατά ασύρματων συσκευών ή δικτύων». «Οι πιθανές επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικές για τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, την αμυντική βιομηχανική βάση, τις εταιρείες τεχνολογίας και άλλες», πρόσθεσε. Η εμφάνιση τόσων πολλών drones κινεζικής κατασκευής στον πιο ασφαλή και προστατευμένο εναέριο χώρο πάνω από την Ουάσιγκτον αποτελεί μια νέα πρόκληση. 

Τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν πρόσφατα στο Κογκρέσο υπογραμμίζουν περισσότερες από 100 εισβολές σε μια πρόσφατη περίοδο 45 ημερών, αλλά οι πηγές ζήτησαν να μην δημοσιεύονται συγκεκριμένοι αριθμοί, τοποθεσίες και συχνότητα για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι έχει αναγνωριστεί δημόσια, όπως μια εισβολή αυτό το καλοκαίρι που διέκοψε για λίγο τις πτήσεις στο Εθνικό Αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον Ρόναλντ Ρίγκαν. 

Ανησυχία του Κογκρέσου Η δραστηριότητα των drone πάνω από το DC, έχει εκνευρίσει τα μέλη του Κογκρέσου με την επίβλεψη της εθνικής ασφάλειας και της αεροπορίας. «Όλοι είναι πολύ ανήσυχοι και προσπαθούν να καταλάβουν τι να κάνουν».

Ο Rubio εισήγαγε νομοθεσία τον Φεβρουάριο για να προσθέσει το DJI σε έναν κατάλογο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, χαρακτηρίζοντάς το ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. 

Ο χαρακτηρισμός θα περιόριζε την ικανότητα των drones της DJI να συνδέονται με συστήματα τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, αν και δεν έχει πάει πουθενά ακόμη στο Κογκρέσο. Πρότεινε το μέτρο αφού αναφέρθηκε ότι η εταιρεία προσπάθησε να αποκρύψει τη χρηματοδότησή της από την κινεζική κυβέρνηση. Συνεργαζόμενος με τους Δημοκρατικούς, ο Rubio προσπάθησε επίσης να απαγορεύσει σε κυβερνητικές οντότητες των ΗΠΑ, να χρησιμοποιούν ομοσπονδιακά κεφάλαια για την αγορά drones κινεζικής κατασκευής. 

Αυτή η νομοθεσία έχει επίσης παγώσει. Ο γερουσιαστής Gary Peters (D-Mich.), ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων, ηγήθηκε ενός δικομματικού μπλοκ τον Ιούλιο εισάγοντας νομοθεσία που θα επεκτείνει τις αρχές των Υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, καθώς και των πολιτειακών και τοπικών επιβολής του νόμου, για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση drones που αποτελούν πιθανή απειλή για την ασφάλεια. 

Το νομοσχέδιο ζητά επίσης τη δημιουργία βάσης δεδομένων περιστατικών «σχετιζόμενων με την ασφάλεια», που αφορούν μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα εντός των ΗΠΑ. Ορισμένες από τις διατάξεις έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες μεταξύ των ομάδων απορρήτου, οι οποίες ανησυχούν ότι ένα εθνικό σύστημα παρακολούθησης drone, θα μπορούσε να παραβιάσει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης  του Συντάγματος.

politico.com

Σχόλια