Η Ουκρανία απηύθυνε νέα έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να της προμηθεύσουν ισχυρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά των drones, ελπίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα ανατρέψει την προηγούμενη απόρριψή της, καθώς η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο στα drones καμικάζι και επιτίθεται σε μη στρατιωτικές υποδομές.
Εννέα μήνες μετά την εισβολή της Μόσχας, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρέζνικοφ σε επιστολή στις 2 Νοεμβρίου ζήτησε τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα MQ-1C Grey Eagle και σε ξεχωριστό έγγραφο, ζήτησε για πρώτη φορά πύραυλους αντι-drone, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters και ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το αίτημα.
Τα drones, τα οποία κοστίζουν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, και τα βλήματα AGM-114 LONGBOW θα ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης χρήσης ιρανικής κατασκευής drones καμικάζι από τη Ρωσία μακριά από τις πρώτες γραμμές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το προηγούμενο αίτημα του Κιέβου για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με την ανησυχία ότι θα μπορούσαν να καταρριφθούν, δεν ήταν απαραίτητα για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση.
Καθώς οι δυνάμεις της απωθήθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές, η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις με drones τον περασμένο μήνα σε μη στρατιωτικές υποδομές, όπως το ηλεκτρικό δίκτυο και τα συστήματα ύδρευσης, προκαλώντας διακοπές λειτουργίας. Το Κίεβο είπε ότι οι επιθέσεις κατέστρεψαν περισσότερο από το ένα τρίτο της ενεργειακής του υποδομής.
Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ότι στοχεύει ενεργειακές υποδομές, αλλά αρνείται ότι στοχεύει αμάχους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποστείλει 17,9 δισ δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο αντισυνταγματάρχης Γκάρον Γκαρν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα αιτήματα της Ουκρανίας. "Η υποστήριξή μας επικεντρώνεται σε εξοπλισμό που είναι σχετικός με τον τρέχοντα αγώνα", δήλωσε ο Garn σε μια δήλωση.
TECHNOLOGY ADVANCE
Στην επιστολή, ο Ρέζνικοφ αναγνώρισε ότι η μεταφορά του MQ-1C Gray Eagle, της General Atomics, είναι «περίπλοκη», αλλά είπε ότι το μεγάλο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα θα ματαιώσει την ικανότητα της Ρωσίας να χτυπήσει βαθιά στο ουκρανικό έδαφος...
Εάν συνδυαστεί με μια παραλλαγή πυραύλων Hellfire , τα Grey Eagles θα μπορούσαν να περιπολούν τον εναέριο χώρο, μακριά από περιοχές πρώτης γραμμής που υπερασπίζονται τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και πιθανώς να αποφύγουν τον ανταγωνισμό της Μόσχας, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το αίτημα.
Τα πλήγματα πίσω από τις πρώτες γραμμές αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τα σημερινά συστήματα αεράμυνας, πρόσθεσε ο Ρέζνικοφ στην επιστολή του. Το Κίεβο μέχρι στιγμής βασίστηκε σε ένα μείγμα τεχνολογίας και όπλων της σοβιετικής εποχής που στάλθηκαν από δυτικούς συμμάχους, αλλά δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων σε όλες τις πλατφόρμες, αφήνοντας ευάλωτη την πολιτική υποδομή.
Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, η Ουκρανία ζήτησε το σύστημα MQ-1C Grey Eagle με πυραύλους Hellfire, για να καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα και πυραύλους κρουζ. Ωστόσο, το Πεντάγωνο απέρριψε το σχέδιο νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, ανέφεραν πηγές, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι Ρώσοι μπορεί να καταρρίψουν το drone και να κλέψουν την τεχνολογία .
Αξιωματούχοι άμυνας ενημέρωσαν ιδιωτικά τους βουλευτές για αυτή την απόφαση την περασμένη εβδομάδα, προβάλλοντας παρόμοια επιχειρήματα και τονίζοντας ότι, η Ρωσία θα μπορούσε να θεωρήσει τα drones ως πρόκληση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το Grey Eagle, η έκδοση του πιο ευρέως γνωστού drone Predator, έχει επιχειρησιακό ανώτατο όριο 25.000 ποδιών και θα αντιπροσώπευε ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα προς τα εμπρός για την Ουκρανία. Μπορεί να πετάξει έως και 30 ή περισσότερες ώρες, να συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων πληροφοριών και να μεταφέρει έως και οκτώ ισχυρούς πυραύλους Hellfire.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.