Ιρανικά drones: Αλλαγή του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων για το Ισραήλ

Ουκρανοί πυροσβέστες σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό σταθμό από επίθεση καμικάζι drones "Shahed-136"

Η στρατηγική του πολέμου που διεξάγουν οι Ρώσοι εναντίον της Ουκρανίας, θα χρησιμοποιηθεί από τους Ιρανούς στον αγώνα τους εναντίον του Ισραήλ και σίγουρα θα αυξηθεί σε πολλαπλάσια ένταση. Η Ουκρανία είναι 27 φορές μεγαλύτερη από το Ισραήλ. Έχει τεράστιες υποδομές, με χιλιάδες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά απλωμένα σε όλη τη χώρα. 

Από την άλλη πλευρά στο μικροσκοπικό Ισραήλ, περισσότερο από το 70% του πληθυσμού του είναι συγκεντρωμένο στο 20% της επικράτειάς του, ειδικά στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ. Αυτή η περιοχή είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο και είναι η καρδιά της χώρας χωρίς την οποία το Ισραήλ δεν έχει ζωή. 

Στον επόμενο πόλεμο πολλαπλών σεναρίων, αυτή η περιοχή θα είναι ένας μικροσκοπικός, κύριος και συγκεντρωμένος στόχος που θα δέχεται καθημερινά επίθεση από χιλιάδες πυραύλους και ρουκέτες, και εκατοντάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα αποτελέσματα αυτών των επιθέσεων θα μπορούσαν να είναι εκατοντάδες τοποθεσίες καταστροφής κάθε μέρα. 

Πρόσφατα, οι Ρώσοι πέρασαν από έναν συμβατικό πόλεμο για την κατάληψη του εδάφους της Ουκρανίας, σε έναν πόλεμο κατά του πληθυσμού της Ουκρανίας για να καταρρεύσει το πνεύμα και η αντίστασή τους. Τα νέα σχέδια του Πούτιν είναι να κάνει άθλια τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων Ουκρανών πολιτών, να τους κάνει να παγώσουν τον σκληρό χειμώνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Zelensky, το ένα τρίτο της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας έχει ήδη καταστραφεί. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού έχει διακοπεί σε περισσότερες από χίλιες πόλεις και κωμοπόλεις. 

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά drone που εκτοξεύονται από εμβέλεια 1.000 km και κάθε drone μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 40 κιλών εκρηκτικών. Η ακρίβειά τους είναι εντυπωσιακή, σε απόσταση 10μ. ενός στόχου. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ιρανικά drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ για να καταστρέψουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προμήθειες νερού και φυσικού αερίου. Καταστρέφουν τα αποθέματα καυσίμων, τις αποθήκες τροφίμων και τους κυβερνητικούς θεσμούς. Το σχέδιό τους είναι να καταστρέψουν φράγματα, ώστε το νερό που αποθηκεύεται σε αυτά να πλημμυρίσει πόλεις και χωριά της Ουκρανίας. Το Ιράν που βοηθά τη Ρωσία στην Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσει στη Ρωσία να αφήσει το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ 

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ιρανοί που βοηθούν τους Ρώσους στον αγώνα τους ενάντια στην Ουκρανία, μπορούν να οδηγήσουν τους Ρώσους να επιτρέψουν στους Ιρανούς να δράσουν εναντίον του Ισραήλ μέσω των Υψωμάτων του Γκολάν. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι τα ιρανικά drones του τύπου που αγόρασε η Ρωσία από το Ιράν, βρίσκονται εδώ και καιρό στα χέρια της Χεζμπολάχ και των φιλοϊρανικών σιιτικών πολιτοφυλακών στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη. Η εμβέλεια των ιρανικών drones φτάνει τα 1.000 km, ενώ διαθέτουν και drones με εμβέλεια 2.000 km.

Στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αυτά τα "καμικάζι" drones  αλλάζουν το παιχνίδι και έχουν αλλάξει την κατεύθυνση του πολέμου προς όφελος της Ρωσίας, αφού ο στρατός της υπέστη σοβαρές ήττες τους τελευταίους μήνες των μαχών. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα από το να δώσει προσοχή, πρέπει να σκεφτεί πώς θα κερδίσει έναν πόλεμο ενάντια σε μια τέτοια απειλή. 

Οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση των επιθέσεων με drone είναι πολλές. Τα drones αυτού του τύπου είναι πολύ απλά ως προς τη δομή τους, επομένως είναι πολύ φθηνά ως προς το κόστος παραγωγής και προμήθειας τους. Σύμφωνα με αναφορές, το κόστος προμήθειας ανέρχεται μόνο σε περίπου 20.000 $ (71.000 NIS) ανά μονάδα. 

Η παραγωγική ικανότητα της ιρανικής βιομηχανίας drone είναι πολλές χιλιάδες ετησίως. Στην πραγματικότητα, με τα χρήματα αγοράς ενός μαχητικού αεροσκάφους F-35 μπορεί να αγοράσει κανείς περίπου 4.000 drones.

Με χιλιάδες drones, είναι δυνατόν ταυτόχρονα και με την πάροδο του χρόνου να επιτίθενται με δεκάδες drones την ημέρα, έτσι ένα σύστημα αεράμυνας δυσκολεύεται να τα εντοπίσει και να τα αναχαιτίσει. 

Το βάρος της κεφαλής που φέρουν είναι περίπου 40 κιλά και ένα ακριβές χτύπημα με τέτοιο ωφέλιμο φορτίο σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές και θύματα. Τα drones έχουν μεγάλη ακρίβεια, καθοδηγούνται από GPS και το επίπεδο ακρίβειάς τους είναι περίπου 10 μέτρα. Μόλις εκτοξευθούν, τα drones δεν έχουν καμία επαφή με τους εκτοξευτές και η πτήση τους προς τον προορισμό δεν μπορεί να διακοπεί (αυτόνομη λειτουργία). Τα drones πετούν σε χαμηλό υψόμετρο, μέρα ή νύχτα, και είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Τα drones εκτοξεύονται μεμονωμένα ή ομαδικά από φορτηγά. Είναι δύσκολο να εντοπίσετε εκ των προτέρων τους εκτοξευτές κινητών που μετακινούνται και κρύβονται μετά τις εκτοξεύσεις. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλα τα χαρακτηριστικά των drones αυτού του τύπου μπορούν να βελτιωθούν πολύ γρήγορα και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί. 

Σύμφωνα με αναφορές, ένα παρόμοιο drone που μετέφερε ωφέλιμο φορτίο 200 κιλών, αναμένεται να τεθεί σε χρήση σύντομα. Υπάρχουν επίσης stealth drones που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και βρίσκονται σε διάφορα στάδια παραγωγής. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της απειλής και των κινδύνων για το Ισραήλ. Είναι σαφές ότι η Χεζμπολάχ, ο εχθρός μας από τον Βορρά, είναι ήδη οπλισμένος με εκατοντάδες drones. 

Τα drones έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish και σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας σε έναν μελλοντικό πόλεμο. Στη Λωρίδα της Γάζας, επίσης, εργάζονται για την ανάπτυξη και παραγωγή drones, όλα υπό την επίβλεψη του Ιράν.

Το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτήν την απειλή αναπτύσσοντας και οπλίζοντας τον εαυτό του με πιο αποτελεσματικά αμυντικά μέσα από τις σημερινές του άμυνες. Χρειαζόμαστε ισχυρά όπλα λέιζερ, τα οποία θα μπορούν να αναχαιτίσουν οποιοδήποτε εναέριο αντικείμενο σε μεγάλη απόσταση. Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξή τους ή την αγορά τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το Ισραήλ απαιτεί αντιαεροπορικά όπλα ταχείας βολής, τα οποία ελέγχονται από ραντάρ και υπολογιστή, των οποίων η λειτουργία απαιτεί πολύ περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό έχει ήδη αναπτυχθεί και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό σε περιμετρικές άμυνες έως και 4 km. Μακριά. Δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω σε αυτόν τον πόλεμο που έρχεται. Η ιρανική τεχνολογία drone κερδίζει πολλές γνώσεις και εμπειρία στην Ουκρανία. Οι τακτικές που θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία θα μπορούσαν να εισαχθούν στα σύνορά μας σε έναν μελλοντικό πόλεμο. Το Ισραήλ πρέπει επίσης να πάρει διδάγματα από τον πόλεμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ιράν-Ρωσίας και να αναπτύξει μια απάντηση γρήγορα και αποτελεσματικά για να νικήσει αυτήν την απειλή. Αυτό δεν θα μοιάζει με τις αμέτρητες άλλες επιχειρήσεις που αντιμετώπισε το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. 

Αυτή η απειλή έχει την ικανότητα να επιφέρει ένα πολύ βαρύ πλήγμα στο Ισραήλ. Δεν μπορούμε πλέον να σκεφτόμαστε με όρους μάχης σε αδιέξοδο, αφήνοντας στο τραπέζι μελλοντικές απειλές. Το Ισραήλ πρέπει να κερδίσει οριστικά αυτόν τον πόλεμο, πείθοντας τους εχθρούς του ότι έχασαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν να πολεμούν ή να ζήσουν κάτω από τη σκιά ενός παρατεταμένου πολέμου drone που θα αποστραγγίσει το Ισραήλ στρατιωτικά και οικονομικά. 

jpost.com

Σχόλια