Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικό κονβόι μεταφοράς πυρομαχικών και drones


Άγνωστα αεροσκάφη στόχευσαν τοποθεσίες που ανήκουν σε ιρανικές πολιτοφυλακές κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ιράκ και Συρίας το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με συριακά, ιρακινά και φιλοϊρανικά μέσα ενημέρωσης, με τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν να ρίχνουν την ευθύνη στο Ισραήλ. 

Τα χτυπήματα αναφέρθηκαν αρχικά από το ιρακινό ειδησεογραφικό κανάλι Sabareen, το οποίο συνδέεται με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το κανάλι αρχικά κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την πραγματοποίηση των επιδρομών κοντά στο συνοριακό πέρασμα Αλ-Καΐμ και ισχυρίστηκε ότι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αν και καμία επίσημη πηγή δεν επιβεβαίωσε αυτή την αναφορά. 

Το Sabareen και άλλοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι χτυπήθηκαν φορτηγά μεταφοράς καυσίμων που μετέφεραν ιρανική βενζίνη για τον Λίβανο.

Το κανάλι Al-Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τις αεροπορικές επιδρομές, προσθέτοντας ότι δύο πετρελαιοφόρα χτυπήθηκαν στην επίθεση, αλλά αρνήθηκε ότι αναφέρθηκαν θύματα. 

Ο Τζαμπάρ αλ-Μααμούρι, ηγέτης του φιλοϊρανικού πλαισίου συντονισμού του Ιράκ, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Baghdad Today ότι, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν ένα ιρανικό φορτίο καυσίμων που κατευθυνόταν προς τον Λίβανο. Σύμφωνα με τον Μααμούρι, τα χτυπήματα προκάλεσαν θύματα και υλικές ζημιές. 

 Άτομα που γνωρίζουν την επίθεση δήλωσαν στην Wall Street Journal την Τετάρτη ότι οι αεροπορικές επιδρομές στόχευαν οχήματα που είναι ύποπτα για λαθρεμπόριο ιρανικών όπλων, καταστρέφοντας πολλά οχήματα και σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους. 

Τα οχήματα πιστεύεται ότι μετέφεραν drones, πυρομαχικά και πυραύλους, μαζί με πετρέλαιο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η απάντηση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς 

Η δημοσιογράφος του BBC Nafiseh Kohnavard ανέφερε ότι, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από άγνωστο μέρος στην περιοχή και όχι από τις ΗΠΑ.

https://www.jpost.com/middle-east/article-721849

Υ.Γ

Ο ρωσικός ιστότοπος αεροπορικών ειδήσεων AviaPro αναφέρει ότι, το χτύπημα εκτελέστηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-35 και ότι η συνοδεία μετέφερε πυραύλους ιρανικής κατασκευής καθώς και drones  Shahed-131 και Shahed-136.  

Σχόλια