Η Σερβία μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος χρήστης στρατιωτικών drones στα Βαλκάνια (φωτογραφίες)


Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο και της πρόσφατης εντολής του Σέρβου Προέδρου Aleksandar Vučić, να καταρρίψουν όλα τα UAV που βρέθηκαν σε ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Σερβία έκανε επίσημη προσφορά για την αγορά ιρανικών drones. 

Εάν αληθεύει η αγορά, θα μπορούσε να κάνει το Βελιγράδι τον μεγαλύτερο χειριστή στρατιωτικών drone στα Βαλκάνια. 

Τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική προμήθειας UAV της Σερβίας προσπάθησε να βρει μια ισορροπία μεταξύ της αυξημένης διαφοροποίησης των ξένων προμηθευτών και της περαιτέρω επέκτασης της δικής της εγχώριας βιομηχανίας 

Από τότε που η Σερβία είχε τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στα Βαλκάνια το 2019, ο στόλος των drone της χώρας καλωσόρισε νέες αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικής κατασκευής CH-92A, που παραδόθηκαν τον Ιούνιο του 2020. Αυτό αύξησε σημαντικά τις δυνατότητες περιπολίας αέρος της Σερβίας χάρη στα 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) εμβέλεια των drones.

CH-92A

Εν τω μεταξύ, αναπτύσσονται περιπλανώμενα πυρομαχικά (καμικάζι drones) «Gavran» σερβικής κατασκευής και μια οπλισμένη έκδοση του μικρού drone «Vrabac» που παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο και λέγεται ότι μπορεί να μεταφέρει έως και έξι χειροβομβίδες.

Gavran 

 
Vrabac

Το Gavran που παρουσιάστηκε στο Eurosatory 2022, είναι το πρώτο σύστημα του είδους του που αναπτύχθηκε τοπικά. Έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 50 κιλά, μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμα φορτία έως 15 κιλά, ενώ πετά με μέγιστη ταχύτητα 120 χλμ/ώρα για 30 λεπτά σε εμβέλεια περίπου 100 χιλιομέτρων. 

Αναφέρθηκε αρχικά από την Janes, ότι σχεδιάστηκε να λειτουργεί σε ένα σμήνος πολλαπλών drone που ελέγχεται από έναν μοναδικό σταθμό διοίκησης. Το σύστημα λέγεται ότι είναι ικανό να μεταφέρει κεφαλή 12 κιλών και εκτοξεύονται από καταπέλτη τοποθετημένο είτε σε φορτηγά είτε σε ρυμουλκούμενα. 

Βασισμένο στο τυπικό μοντέλο ISR, το πρώτο πρωτότυπο μιας οπλισμένης έκδοσης του drone Vrabac παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι νωρίτερα φέτος. Πιο συμπαγές από τον προκάτοχό του, μπορεί να εξοπλιστεί με έξι πυρομαχικά M22 των 40 mm με ικανότητα εμβέλειας 5 μέτρων. 

Το αρχικό Vrabac αναπτύχθηκε με έναν ηλεκτρο-οπτικό πυργίσκο που βρίσκεται στο κάτω μέρος, για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αναγνώρισης. Ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην υπηρεσία του σερβικού στρατού, παραμένει ασαφές πότε θα τεθεί σε λειτουργία η ένοπλη παραλλαγή του. 

 

Silac 750C

UAV Pegaz

Τα νέα drones θα ενωθούν με το Orbiter 1K του Ισραήλ και το εγχώριο Silac 750C που ήδη πετά στη Σερβία (το UAV Pegaz 011 βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη) .


 Orbiter 1K

Ενώ η χώρα έχει δηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για την απόκτηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 πολλές φορές στο παρελθόν, αυτά τα σχέδια ενδέχεται να σταματήσουν μετά από ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς του Ιρανού στρατηγού Yahia Rahim Safavi, δηλώνοντας ότι το Βελιγράδι είναι μία από τις 22 χώρες που έχουν υποβάλει επίσημη προσφορά να αγοράσει ιρανικά UAV.

Ο Peter Voinovich, αρχισυντάκτης της σερβικής πύλης αεροπορικών ειδήσεων TangoSix δεν είναι πεπεισμένος για την πληροφορία, δηλώνοντας ότι η χώρα «έχει σημαντικές δυνατότητες τόσο στη μηχανική όσο και στην κατασκευή (καθώς παράγει πολλά σύνθετα αεροσκάφη στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας) ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες, τις οποίες το Ιράν θα μπορούσε ενδεχομένως να του παράσχει σε ό,τι αφορά τα τελικά προϊόντα UAV ή την τεχνογνωσία».

c4isrnet.com

Σχόλια